Wanneer overstappen van energieleverancier? Wij zochten het uit!

Een vraag die wij regelmatig krijgen is; ‘’Wanneer kan ik het beste overstappen van energieleverancier?’’. Wat het antwoord op deze vraag is kan verschillen aan de hand van uw persoonlijke situatie. Zo is het belangrijk om te weten of u nog een lopend energiecontract heeft en hoelang dit eventuele contract nog loopt. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. Hieronder schetsen wij enkele handige situaties met het bijpassende antwoord. Daarnaast lichten wij op de pagina nog enkele factoren toe waarmee u rekening kunt houden.

 

Situatie 1. Ik ben nog nooit overgestapt

Wanneer u nog nooit overgestapt bent dan kunt u op elk moment overstappen. En dit is tevens ook zeker aan te raden, loyale klanten zijn namelijk flink duurder uit. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat uw energieleverancier een opzegtermijn van 30 dagen hanteert. Wanneer u zich vandaag dus ergens aanmeld moet u deze periode nog wachten voor de daadwerkelijke overstap. Wanneer u nog nooit bent overgestapt, en de looptijd van uw contract dus verstreken is, kunt u altijd kosteloos overstappen naar een andere energieleverancier. Geef tijdens uw aanmelding aan dat u ‘’Zo spoedig mogelijk’’ wilt overstappen. Op deze manier is alles het snelste geregeld.

 

Situatie 2. Mijn energiecontract is bijna verlopen

Wanneer uw energiecontract bijna verlopen is dan kunt u zich alvast bij een andere energieleverancier aanmelden. Afhankelijk van de energieleverancier die u kiest zal de een specifieke tijd wachten met de overstap zodat een contractbreuk voorkomen wordt. Hoe lang deze wachtperiode (overnameperiode) is hangt af van de energieleverancier waar u naar wilt overstappen. Zo hanteert Nuon 90 dagen overnametermijn, Essent 180 dagen overnametermijn en Budget Energie zelfs tot wel 240 dagen overnametermijn. In de regel is het verstandig om minimaal 6 tot 8 weken voor het aflopen van uw contract uw overstap te regelen. Check onderstaande tabel om te zien hoe lang de overnametermijn bij elke energieleverancier is.

EnergieleverancierMaximum overnametermijn (dagen)
Budget Energie240
Essent180
Greenchoice180
Qurrent180
Vandebron180
Vrijopnaam120
Delta90
Eneco90
ENGIE90
Fenor90
Nuon90
Powerpeers90
Pure Energie90
United Consumers90
Oxxio88
Energiedirect75
HVC Kringloopenergie75

Wanneer uw contract bijna verlopen is dan kan het slim zijn om uzelf alvast ergens aan te melden. Op deze manier kunt u soms namelijk nog snel even profiteren van een energie actie die bijna afloopt. Daarnaast is het tevens handig omdat u op deze manier niet vergeet op tijd over stappen. Wanneer u precies wacht tot uw contract afloopt dan is de kans groter dat er even wat tussenkomt waardoor het blijft liggen. Tijdens het aanmelden bij uw nieuwe energieleverancier kunt u zelf aangeven wanneer uw contract afloopt.

Tip: Bij sommige energieleveranciers zoals ENGIE en Budget Energie kunt u zelf uw ingangsdatum kiezen. Hierdoor heeft u alles in de hand! Let er wel op dat u een datum kiest die ligt na het aflopen van uw energiecontract. Zo voorkomt u een overstapvergoeding.

 

Situatie 3. Ik heb een lopend energiecontract

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat u wilt overstappen ondanks dat u nog een lopend energiecontract heeft. Zo kan het zijn dat u perse gebruik wilt maken van een specifieke aanbieding. Daarnaast kan het ook zijn dat u zo ontevreden bent met de service dat u voortijdig wilt overstappen. Wanneer u uw energiecontract voortijdig beëindigt dan moet u welk rekening houden met het volgende;

  • De kans is groot dat uw huidige energieleverancier een opzegvergoeding in rekening zal brengen. Afhankelijk van de resterende looptijd van uw contract kan deze oplopen tot €125,00 per product. Lees hier meer over de overstapvergoeding.
  • Wanneer u gebruik heeft gemaakt van een aanbieding met een directe welkomstkorting dan is het mogelijk dat u (een deel) van de korting terug moet betalen. Wanneer uw welkomstcadeau bestond uit bijvoorbeeld een tablet of gadget dan is het ook mogelijk dat u een deel van de oorspronkelijke waarde moet terugbetalen.

Afhankelijk van de voorwaarde die uw energieleverancier heeft gesteld kan voortijdig overstappen forse financiële gevolgen hebben. Om deze reden raden wij u aan om altijd eerst te controleren of u kunt overstappen, en wat de eventuele kosten hiervan zijn.

 

Situatie 4. Eerste energiecontract of een verhuizing

Wanneer u nog nooit een energiecontract heeft gehad of gaat verhuizen dan kunt is het ook goed om even op te letten wanneer u het contract laat ingaan of wanneer u eventueel wilt overstappen. In het geval van een eerste energiecontract kunt u het contract het beste in laten gaan op de datum dat u de woning wil betreden. Op deze manier kunt u direct de verwarming aanzetten de het licht aanzetten. Wanneer u gaat verhuizen dan kan het ook slim zijn om over te stappen. Zo is dan kans dat uw energieverbruik veranderd, en dat uw huidige leverancier hierdoor niet meer voordelig is. Wanneer u voortijdig vergelijkt dan kunt u eventueel overstappen tijdens uw verhuizing. Hierdoor heeft u in uw nieuwe woning direct weer een nieuwe voordelige energie aansluiting. U kunt er overigens ook voor kiezen om uw energiecontract mee te laten verhuizen.

 

Wat doen de energieprijzen?

Naast uw persoonlijke situatie kunt u ook kijken wat er binnen de energiemarkt gebeurd. Wordt er verwacht dat de energieprijzen op korte termijn stijgen? Dan is het verstandig om uw tarieven vast te zetten voor dit gebeurd. Wordt er op korte termijn een prijsdaling verwacht? Dan is het juist verstandig om even te wachten tot de tarieven gedaald zijn. Benieuwd hoe de energieprijzen zich in 2019 ontwikkelen? Lees dan alles op deze pagina!
Wanneer overstappen van energieleverancier? Wij zochten het uit!

In de zomer of winter overstappen, wat is beter?

Of u in de zomer of winter overstapt heeft in principe geen effect op de uiteindelijke kosten die u maakt. Wel heeft het een effect op uw uiteindelijke eindafrekening. Hoe dit zit? Wanneer u bijvoorbeeld na de zomer overstapt dan hebt u net enkele maanden achter de rug waarin u weinig energie verbruikt. Dit terwijl u wel voor een gemiddelde maand aan energie betaalt, uw vastgestelde maandtarief. Om deze reden is de kans groot dat u geld terug krijgt omdat u relatief veel heeft betaald, maar relatief weinig hebt verbruikt.

Wanneer u na de winter overstapt dan hebt u net enkele maanden veel energie verbruikt, de verwarming staat s ’winters namelijk veel aan. Dit terwijl u ‘’slechts’’ heeft betaald voor enkele gemiddelde maanden. Om deze reden is de kans groot dat u geld bij moet betalen. Ondanks dat u bij moet betalen zult u bij uw volgende energiecontract wel weer voordeliger uit zijn. Wanneer u na de winter instapt begint u namelijk direct met enkele voordelige maanden.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave