Gaswinning Groningen tot 2021 verder verlaagd

Het nieuwe kabinet zal de gaswinning in Groningen tot 2021 nog verder verlagen. Hierdoor wordt er jaarlijks niet 21,6 miljard kuub, maar 20 miljard kuub aardgas gewonnen. Na deze daling van 1,6 miljard kuub per jaar zal er na 2021 verder gekeken worden naar de hoogte van de gaswinning. Verwacht wordt dat deze dan nog verder terug geschroefd zal worden.

 

Buffer opbouwen

Uit het regeerakkoord ‘’Vertrouwen’’ van de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie blijkt dat het kabinet de vraag naar Gronings gas wil verlagen met 3 miljard kuub. Hierdoor moet het mogelijk worden om een buffer aan aardgas op te bouwen. Om dit te realiseren zal het kabinet onder andere onderhandelen met grote afnemers van aardgas. Focuspunt bij deze onderhandelingen zal zijn de overstap van vervuilend aardgas naar andere duurzame energiebronnen.

 

Schade gaswinningsgebied herstellen

Naast het verlagen van de gaswinning wil het nieuwe kabinet ook beter gaan inspelen op de schade in het gaswinningsgebied. Hierbij wordt er gekozen om de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) buiten spel te zetten en de schadeherstelling over te laten aan De Nationaal Coördinator Groningen (NCG). De NCG zal hierbij een wettelijke en onafhankelijk samen gaan werken met de getroffen regio’s. Of de NAM deze nieuwe rol zal accepteren moet nog blijken, spande de NAM nog een rechtszaak aan teen minister Henk Kamp omtrent de verlaging van de gaswinning in Groningen.

 

Belangrijke stappen gezet

Volgens de provincie Groningen worden er op dit moment belangrijke stappen gezet op het gebied van de gaswinning en de veiligheid hiervan. “Er worden belangrijke stappen vooruit gezet, maar we zijn er nog niet”, zegt de Groningse commissaris van de koning, René Paas. Groningen wil snel om de tafel met de nieuwe minister om de nieuwe beslissingen vorm te geven. Hierbij ligt de focus bij de gemeenten en provincie op het doorpakken van het aanpakken van problemen.

 

“Wij willen met de minister in gesprek of Nederland niet meer gas terug kan nemen en hoe de afbouw van het winningsniveau gestalte krijgt. Wij vinden veiligheid voor Groningers niet afweegbaar, ook niet tegen leveringszekerheid.”

 

Nieuwe daling gaswinning

Sinds oktober 2017 is de gaswinning in Groningen reeds afgebouwd met 10 procent naar 21,6 miljard kuub. En tot en met 2021 zal de gaskraan nog verder worden dichtgedraaid. Het is zeker niet de eerste keer dat de gaswinning in Groningen naar beneden wordt bijgesteld. Zo lag de winning in 2014 nog op meer dan 42 miljard kuub per jaar. Dit werd in 2015 al verlaagd naar een maximum van 30 miljard kuub gas per jaar. En in 2016 verlaagde de minister het opnieuw naar een maximum van 24 miljard kuub per jaar.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave