Klimaatplannen onvoldoende volgens EU-commissaris

Volgens EU-commissaris Miguel Arias Cañete (Klimaatactie en Energie) gaat Nederland het afgesproken doel van 14 procent duurzame energie in 2020 niet halen. Om deze reden moet de overheid aanvullende maatregelen gaan nemen volgens de commissaris. Cañete zelf stelt voor om een nieuw plan voor duurzame energie in Nederland te maken. Dat blijkt uit een interview met NRC.

 

”Mijn boodschap vandaag is heel helder. Het beleid is duidelijk onvoldoende geweest en daarom hebben wij mei vorig jaar om aanvullende maatregelen gevraagd. In augustus is geantwoord dat het kabinet over die maatregelen nadenkt.”

 

Naar verwachting 12,2 procent duurzame energie

Net als het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat de EU-commissaris er van uit dat Nederland de gestelde doelen voor 2020 niet gaat halen. Dit komt volgens de commissaris omdat het klimaatbeleid onvoldoende is geweest. Uit voorlopige voorspellingen blijkt dat het aandeel duurzame energie volgend jaar naar verwachting 12,2 procent bedraagt, wat flink onder het Europese doel van 14 procent ligt. Hiermee behoort Nederland tot de achterhoede. Zo hebben 11 EU-lidstaten de klimaatdoelen reeds gehaald. Daarnaast liggen er 10 lidstaten goed op schema om de doelen binnen één jaar te halen. Nederland bevind zich echter met 6 ander EU-staten in de gevarenzone.

 

”Ik ben erg blij dat sommige landen meer ambitieuze doelen hebben, maar ik ben erg bezorgd over het aandeel duurzame energie in Nederland.”

 

Extra duurzame energie inkopen

Aangezien het er op lijkt dat Nederland de doelen niet gaat halen moet het aanvullende maatregelen gaan nemen. Hierbij kan men volgens de commissaris denken aan het inkopen van duurzame energie in het buitenland, of het toevoegen van extra duurzame productiecapaciteit. In een gesprek met minister Eric Wiebes (Klimaat) heeft de commissaris afgelopen week enkele ideeën besproken. Of en wanneer Den Haag eventuele extra maatregelen wil nemen is nog niet duidelijk.

 

Lange termijn

Ondanks dat Cañete ongerust is over de korte termijn resultaten is hij wel erg te spreken over de ambitieuze Nederlandse doelstellingen voor de lange termijn. Zo is de doelstelling van het kabinet om 49 procent minder CO2 uit te stoten in 2030 een stuk ambitieuzer dan het gestelde Europese doel van 40 procent. Of Nederland dit doel overigens eenvoudig zal halen moet nog blijken. Zo lopen de huidige resultaten volgens het PBL nog flink achter op de voornemens. Sinds 2017 is de totale uitstoot aan CO2 zelfs toegenomen in plaats van gedaald.

 

Klimaatakkoord

Volgens minister Wiebes zal hij in april een uitwerking van het voorlopige klimaatakkoord presenteren. Hieronder wordt er onder andere verder in gegaan op afspraken die zijn gemaakt in december met overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het definitieve klimaatakkoord wil de minister in juni af hebben. Om tegemoet te komen aan de ideeën van Cañete zal het ministerie onderzoek gaan doen naar de mogelijkheden om extra duurzame energie uit het buitenland te halen. Op deze manier kan op papier toch nog voldaan worden aan het doel van 14 procent duurzame energie.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave