Volgens diverse bedrijven uit de datacentersector staat de stroominfrastructuur in Nederland zwaar onder druk. Om deze reden hebben de bedrijven verenigd als de Dutch Data Center Association (DDA) een brandbrief aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat verstuurd. In deze brandbrief vragen de datacenters de minister om in te zetten op ‘’noodzakelijke maatregelen’’.
Verbruik datacenters
Als grootverbruikers van stroom merken de datacenters dat het stroomnetwerk de groeiende vraag in Nederland amper aan kan. En dit brengt de sterke Nederlandse positie binnen de datacentersector in gevaar. Ook netbeheerder Alliander geeft toe dat er problemen zijn en dat het steeds lastiger wordt om alle datacenters aan te sluiten op het energienetwerk. Dit komt vooral omdat de datacenters enorm veel stroom verbruiken. Ter vergelijking, een gemiddeld datacenter verbruikt jaarlijks net zo veel stroom als een plaats als Diemen of Zaandam.
Hoge concentratie grootverbruikers
In de afgelopen tijd zijn er veel nieuwe datacenters geopend. En veel van deze datacenters zijn nog in de buurt van elkaar gelegen ook. En dit zorgt voor een groot probleem; het netwerk kan de opeenhoping van grootverbruikers niet aan. Hierdoor dreigen er stroomtekorten die een groot effecten hebben op de Nederlandse economie. Volgens de branchevereniging voor datacenters is het dan ook hoog tijd dat er meer geld geïnvesteerd wordt in het stroomnetwerk. Alleen op deze manier kan het stroomtekort op essentiële plekken verholpen worden.
“Alles gebeurt tegenwoordig online. Zowel onze samenleving als economie draait op internet. En alles wat we online doen, loopt via datacenters. Dat hebben we in Nederland mooi geregeld, alleen het tempo waarmee we groeien kan ons stroomnetwerk niet aan.” aldus Stijn Grove, directeur Dutch Datacenter Association.
Ontwikkeling stroomnetwerk houdt economie niet bij
Naast Stijn Grove ziet ook Han Slootweg, hoogleraar elektriciteitsvoorziening aan de TU Eindhoven problemen ontstaan op specifieke plaatsen. Dit komt vooral omdat het elektriciteitsnetwerk de snelle ontwikkelingen binnen de economie niet bij kan houden. Zo kost het uitbreiden van het energienetwerk als snel 5 tot 10 jaar, en kost het bouwen van een zonnepark of datacenter slechts 2 tot 3 jaar.
Regio Amsterdam grootste probleem
Vooral de regio Amsterdam vormt momenteel een groot probleem. Dit komt voornamelijk omdat hier bijna 70% van de Nederlandse datacenters staat. Onder in de gebieden Schiphol-Rijk, Zuidoost en Watergraadsmeer is de nood erg hoog. Zo zou er op Schiphol-Rijk bijvoorbeeld de komende 4 jaar geen uitbreiding meer mogelijk zijn.
“Iedere app gebruikt datastromen en dat moet allemaal zo vloeiend mogelijk gebeuren. Over de hele wereld zie je clusters met datacentra ontstaan omdat data zo het snelst onderling uitgewisseld kan worden.” aldus Stijn Grove, directeur Dutch Datacenter Association.
Dat onze hoofdstad zo rijk is aan datacenters heeft onder andere te maken met het feit dat de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) hier gelegen is. Deze exchange is als het ware een magneet voor datacenters vanwege de snelle verbinding met andere grote steden over de hele wereld.