Eneco overgenomen voor 4,1 miljard door Japanse Mitsubishi

De kogel is door de kerk, energieleverancier Eneco wordt overgenomen door het Japanse Mitsubishi. Het bedrijf betaalt samen met het Japanse elektriciteitsbedrijf Chubu 4,1 miljard euro. Tachtig procent van deze overnamesom wordt bekostigd door Mitsubishi. De overige twintig procent wordt opgehoest door Chubu. Met een overnameprijs van 4,1 miljard euro worden alle verwachtingen overtroffen. De verwachte opbrengst lag namelijk tussen de 2,5 en 3 miljard euro.

 

Grote interesse

Al eerder bleek dat er veel interesse was voor de Rotterdamse energieleverancier. De 44 gemeenten die nu eigenaar waren van de energieleverancier zochten een nieuwe eigenaar. Deze moest een goed bod doen, en de duurzame ambities van het bedrijf respecteren en voortzetten. Het bod van het Japanse Mitsubishi was eindelijk het winnende. Hiermee troeft het diverse grote spelers af waaronder Shell, Rabobank en de Australische investeringsmaatschappij Macquarie.

 

Centrum van energie-activiteiten

Uit het persbericht dat Eneco naar buiten heeft gebracht blijkt dat het bedrijf het centrum van alle Europese energie-activiteiten moet worden. Ook heeft het Japanse bedrijf belooft dat de bedrijfscultuur en bedrijfsidentiteit ongewijzigd zal blijven. Ook zal het hoofdkantoor in Rotterdam blijven en niks wijzigen aan de bestaande arbeidsvoorwaarden. Het uiteindelijke doel van het bedrijf is om van Eneco een internationale speler te maken. Eneco-topman Ruud Sondag zal zijn functie overdragen naar de overname, maar hij blijft wel betrokken als adviseur.

 

Prijs en zekerheid

Volgens Eneco is de keuze voor Mitsubishi vooral gebaseerd op basis van de prijs en de transactiezekerheid. Daarnaast zijn de aandeelhouders van Eneco van mening dat dit voor de medewerkers ook de beste optie is. De aankoop van Eneco door Mitsubishi is een lange termijn investering voor het bedrijf. Zo moet het bedrijf echt onderdeel worden van het concern en de duurzame koers blijven aanhouden. Zowel Mitsubishi Corporation als Chubu financieren de transactie volledig uit eigen middelen. Hierdoor is er veel zekerheid over het nakomen van de financiële verantwoordelijkheden.

 

Doorzetten duurzame koers belangrijk voor overnamebod Eneco
Doorzetten duurzame koers belangrijk voor overnamebod Eneco

 

Energiemarkt

Door de verkoop van Eneco aan het Japanse consortium zijn nu alle grote Nederlandse energiebedrijven in buitenlandse handen. Het Duitse E.ON is eigenaar van Essent en het Zweedse Vattenfall van de gelijknamige energieleverancier (voorheen Nuon). Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) ziet hier geen problemen in en wil zich in eerste instantie niet mengen in de verkoop. ‘’Dat is in eerste instantie aan de gemeentelijke aandeelhouders en Eneco zelf.’’

 

Cashen voor aandeelhouders

De hoge verkoopprijs van Eneco is in ieder geval goed nieuws voor diverse Nederlandse gemeenten. Zo kan Rotterdam als grootaandeelhouder rekenen op een opbrengst van bijna 1,3 miljard euro. Naast Rotterdam cashen ook Den Haag en Dordrecht flink. Deze ontvangen namelijk respectievelijk 678 miljoen euro en 371 miljoen euro.

Naast de grootverdieners zijn er nog vele andere gemeenten die een flinke financiële meevaller kunnen verwachten. In totaal waren 44 gemeenten aandeelhouders in Eneco. Een opvallende naam is De Hoeksche Waard, dat maar liefst 83 miljoen euro kan bijschrijven ten gevolgen van een gemeentelijke fusie met andere kleine gemeenten.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave