Overheid verlengt salderingsregeling met drie jaar

Overheid verlengt salderingsregeling met drie jaar

De zogenoemde salderingsregeling, een subsidieregeling voor zonnepaneeleigenaren, wordt nogmaals verlengd met drie jaar. In eerste instantie zou de regeling per 2020 worden afgebouwd, maar hier wordt vanaf gezien. Door het in stand houden van de salderingsregeling kunnen eigenaren die stroom terug leveren aan het energienetwerk dit nog tot 2023 volledig aftrekken van hun eigen energieverbruik. Over dit deel is men hierdoor geen energiebelasting verschuldigd.

 

Korting op de energierekening

Particulieren of MKB’ers die in het bezit zijn van zonnepanelen profiteren door het verlengen van de regeling nog tot minimaal 2023 van korting op de energierekening. Mede hierdoor kunnen mensen hun investering in zonnepanelen volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat al binnen 7 jaar terug verdienen. Tussen de periode 2023 en 2031 wil het ministerie de subsidie stapsgewijs laten teruglopen. Vanaf 2031 zal men geen korting op de energiebelasting meer ontvangen, maar alleen een korting van hun energieleverancier.

 

Financieel aantrekkelijk

Eerder was het idee om de salderingsregeling langzaam om te zetten in een zogeheten terugleversubsidie. Helaas bleek dit lastiger dan gedacht, en om deze reden is dit plan niet tot uitvoering gebracht. Om een investering in zonnepanelen toch financieel aantrekkelijk te houden heeft minister Wiebes besloten de salderingsregeling te verlengen. Volgens de minister is dit een ‘’eenvoudige en gebruiksvriendelijke’’ manier om mensen te stimuleren te investeren in zonnepanelen.

 

Prijs zonnepanelen

Vanaf 2030 zal de regeling compleet afgebouwd zijn. Maar men verwacht dat de prijzen voor zonnepanelen tegen die tijd zo ver zijn gedaald dat een investering ook zonder subsidie interessant genoeg is. ”Op deze wijze kan op de lange termijn met dezelfde middelen meer duurzaamheidswinst worden geboekt, net als was voorzien in het regeerakkoord”, aldus staatssecretaris Menno Snel (Financiën).

 

Dubbele teller verplicht

Bezitters van zonnepanelen die willen blijven profiteren van de regeling moeten wel vanaf 2023 verplicht overstappen op een energiemeter met minimaal een dubbele teller. Deze dubbele teller is namelijk noodzakelijk voor de Belastingdienst om de levering en teruglevering apart te kunnen meten. Wie per 2023 nog niet over zo’n meter beschikt zal deze krijgen aangeboden van zijn netbeheerder.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave