Het negatieve effect van de zomertijd

negatieve-effect-zomertijd

Sinds het jaar 1977 is de zomertijd ingevoerd in Nederland en België, maar waarom verzetten we de klok? En wat levert het op? Door het verzetten van de klok profiteren we jaarlijks ongeveer 7 maanden van één uur extra daglicht. Elk jaar gaat eind maart de zomertijd in, en eind oktober wordt de zomertijd gestopt. Maar wat zijn hier nou eigenlijk de voor- en nadelen van?

 

Levert het verzetten van de klok een energiebesparing op?

Toen in 1977 de zomertijd werd ingevoerd, tijdens de oliecrisis, dacht men dat deze maatregel energie zou besparen. Door het verzetten van de klok gaat de zon wat later onder in de zomer, waardoor men minder lang de lampen zou gebruiken. En tijdens de wintertijd is het precies omgedraaid, de zon komt eerder op waardoor er in de ochtend minder licht nodig is. Of de wintertijd en zomertijd echt energie besparen is nooit bestudeerd.

“De zomertijd is uitgevonden om energie te besparen, maar of dat ook echt het resultaat is, is de vraag”, zegt Mariken Stolk, woordvoerder van Milieu Centraal. Volgens de organisatie is er nog nooit goed onderzoek gedaan naar de effecten van de zomertijd. Ondanks het gebrek aan onderzoek vermoedt de organisatie dat het juist een negatief effect op de energieconsumptie heeft; “In de zomertijd moeten de lichten later aan, maar dat betekent ook dat je in de winter veel vroeger licht nodig hebt. En dat kost ons juist weer méér energie!”

Ook bij de Nederlandse Ministeries weet eigenlijk niemand wat de klok verzetten kost of oplevert. “Nee, we weten niet hoeveel energie de klok verzetten bespaart. We weten niet eens óf het energie bespaart”, laat de woordvoerder weten. “Nu we er zo over nadenken, zijn we daar zelf ook wel benieuwd naar.”

 

Negatief effect op de gezondheid

“Ach, de klok een uurtje verzetten, wat maakt dat nou uit?” Nou, heel veel volgens chronobioloog Till Roenneberg van de Ludwig-Maximilians-Universität in München. Zomertijd, wintertijd: allemaal overbodig!

“De zomertijd is een overbodige, extra onnatuurlijke factor die ons biologische ritme verstoort”, aldus Roenneberg. Als het aan de chronobioloog ligt verzetten we de klok niet meer en schaffen we de zomertijd af.

 

Slaaptekorten door het verzetten van de klok

“Er is vooraf geen enkel onderzoek gedaan naar de invloed van de zomertijd op mensen”, zegt hij.

“Ik heb nu sterke aanwijzingen dat zo’n uurtje tijdsverschil wezenlijk bijdraagt aan het slaaptekort dat mensen oplopen. Vooral in het voorjaar kost het weken voordat mensen zich aan de nieuwe opgelegde tijd hebben aangepast” aldus de chronobioloog. Slaaptekort heeft weer zeer negatieve effecten voor de gezondheid, het is een van de oorzaken van onder andere overgewicht, diabetes en slechte leefgewoontes zoals roken en drinken.

De conclusies van Roenneberg zijn gebaseerd op een omvangrijke database met slaapgegevens van honderdduizenden mensen. Op vrije dagen bewegen mensen met hun slaap- en waakritme van nature mee met het opkomen van de zon. In de winter gaat dat keurig, maar zodra de zomertijd wordt ingevoerd, lukt dat niet meteen meer. En wanneer met de wintertijd de klok een uur wordt teruggezet naar de ‘echte’ tijd, gaat wakker worden op vrije dagen weer gelijk lopen aan zonsopkomst.

 

Heeft de zomertijd nog wel toekomst?

Wetende dat niemand zeker is van de positieve effecten van de zomertijd, moeten we het niet gewoon afschaffen? Immers, de echt grote besparingen kunnen we behalen door energiezuiniger te leven en zuinigere apparaten aan te schaffen. Wat vindt u van de zomertijd? Afschaffen of niet? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Het negatieve effect van de zomertijd”