Nederlandse energiereuzen verduurzamen langzaam

De grote Nederlandse energieleveranciers zijn momenteel nog behoorlijk grijs. Het merendeel van de energie wordt namelijk nog steeds door middel van fossiele bronnen opgewekt. Dat wordt duidelijk uit het onlangs gepresenteerde duurzaamheidsonderzoek door de Consumentenbond, Greenpeace, Wise en Natuur & Milieu. Binnen het onderzoek werden in totaal 34 energieleverancier onder loep gelegd.

 

Eneco minst grijze energiereus

Onder de vijf grootste energieleverancier is Eneco de meest duurzame met een eindcijfer 7,0. Energieleverancier Essent is het minst duurzaam; het sluit de ranglijst af met een eindcijfer 3,0. In totaal scoorde meer dan twee derde van alle energiebedrijven lager dan een 6,0. Dit toont opnieuw aan dat de verduurzaming pas langzaam op gang komt. Het grootste deel van alle energieleverancier investeert weinig in duurzame energie maar kiezen vooral voor grijze energie tegen lage prijzen. Op dit moment hebben de 5 grootste energiebedrijven nog steeds 80% van de markt in handen.

 

Duurzaamheid energieleveranciers

Check in onderstaande tabel hoe goed uw energieleverancier het doet op het gebied van duurzaamheid.

Koplopers

Middenmoot

Hekkensluiters

Pure EnergieENGIEVattenfall
WindunieEONAtoomstroom
Huismerk EnergieEnergiedirect.nlEssent
QurrentBudget Energie
GreenchoiceAnode Energie
HVC EnergieOxxio
EnecoMain Energie
Kas EnergieRobin Energie
Innova

 

Gemiddeld gaat het iets beter

Ondanks dat de vergroening van onze energievoorziening langzaam op gang komt scoorde de energieleveranciers gemiddeld toch iets beter. Het gemiddelde eindcijfer steeg van een 5,4 naar een 5,6. Vooral nieuwe, en kleinere, energieleveranciers scoorde hoog in de ranglijst. Energieleverancier Qurrent, Pure Energie en De Energie Unie scoorde allemaal een 10.

 

Nederlandse prestatie matig

Als we kijken naar andere landen dan valt op dat Nederland matig scoort op het gebied van duurzaamheid. Met de huidige groei worden de klimaatafspraken uit Parijs niet gehaald. Om deze reden is het essentieel dat Nederlandse energiebedrijven meer geld gaan investeren in duurzame energie uit de wind en zon. Daarnaast is het ook belangrijk dat consumenten steeds meer gaan kiezen voor een duurzame energieleverancier.

 

Vijfde onderzoek

Het duurzaamheidsonderzoek werd dit jaar voor de 5e keer gehouden maar ligt erg gevoelig binnen de markt. Grote energieleveranciers vinden het onderzoek niet eerlijk aangezien de kleinere en duurzame energieleveranciers veel minder bijdrage aan de totale energiebehoefte van Nederland. Om deze reden werken veel van de grote energieleverancier ook niet meer mee aan het jaarlijkse onderzoek van de milieuorganisatie.

Benieuwd hoe duurzaam uw energieleverancier is? Bekijk hier hieronder!

Nederlandse energiereuzen verduurzamen langzaam

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave