Bedrijven verplichten energie te besparen

Bedrijven verplichten energie te besparen

De 111 grootste bedrijven in Nederland die veel energie verbruiken moeten worden gedwongen om veel meer energie te besparen dan dat deze bedrijven momenteel doen, aldus D66. Momenteel geldt het voor andere bedrijven al dat deze verplicht energie moeten besparen maar voor de 111 grootste bedrijven nog niet, deze hoeven alleen een vrijwillige eigen bijdrage te leveren.

 

Energieakkoord

De grote bedrijven beloofden in het Energieakkoord, dat stamt uit 2013, dat zij een hoeveelheid energie zullen besparen dat gelijk staat aan het verbruik van zo’n 135 duizend huishoudens. Tot nu toe is er nog niets terecht gekomen van deze belofte. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) neemt naar aanleiding hiervan maatregelen en heeft deze bedrijven tot half november de tijd gegeven om met een voorstel te komen om alsnog deze belofte na te komen. Mocht dit voorstel onvoldoende zijn, dan zal Minister Henk Kamp verplichtende maatregelen nemen die ingaan op 1 januari 2018. Deze verplichtende maatregelen zal een wet zijn waarin omschreven zal worden dat er boetes mogen worden uitgedeeld aan bedrijven die zich niet aan die wet houden.

 

Kwart van het verbruik in Nederland

De 111 bedrijven verbruiken een kwart van het totale Nederlandse energieverbruik. De bedrijven zijn voornamelijk actief in de chemie-, raffinage- en metaalindustrie en zijn niet verplicht om energie te besparen omdat zij vallen in een speciaal systeem, namelijk onder het Europese handelssysteem voor emissierechten ETS. Dit systeem zegt dat de bedrijven niet verplicht zijn om energie te besparen. Desalniettemin hebben de bedrijven in het Energieakkoord beloofd dat zij energie zullen besparen.

 

Stap in de goede richting

Frans Rooijers, directeur van het onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau voor energie en duurzaamheid, staat positief tegenover het voorstel van D66. Hij geeft echter wel aan dat hij wel meer ambitie verwacht van politieke partijen wat dit onderwerp betreft: “Dit is een kleine stap in de goede richting. Energiebesparing is echter maar een deel van het grotere geheel. De vermindering van CO2 uitstoot is minstens zo belangrijk” aldus Frans Rooijers.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave