Salderen en terugleververgoeding

Zelf groene en duurzame energie opwekken door middel van, bijvoorbeeld, zonnepanelen is inmiddels razend populair maar hoe zit het nou met de energie die u gebruikt en zelf opwekt en wat gebeurd daarmee? De energie die u levert aan het energienetwerk wordt van uw jaarlijkse energieverbruik afgehaald, dit heet salderen. Wanneer u meer energie opwekt dan verbruikt dan kunt u hiervoor een vergoeding ontvangen, dit heet de terugleververgoeding. Lees hieronder alles over salderen en het terugleveren van energie.

 

Produceert u ook meer zonne-energie dan u verbruikt?

 

Hoe werkt salderen?

Op uw eindafrekening van uw energieleverancier staat hoeveel energie in kWh u hebt verbruikt en hoeveel u hebt geleverd aan het stroomnetwerk. De hoeveelheid energie die u hebt geleverd wordt van uw totale verbruik afgetrokken, dit heet salderen. Er zijn wel enkele factoren waar u rekening mee moet houden als u gebruik maakt van salderen, namelijk:

  • Er bestaat een salderingsgrens. Dit is een grens die is vastgesteld voor consumenten die energie terug leveren aan het netwerk, onder deze grens kan u eventueel niet alles salderen. Meer informatie hierover kunt u bij uw energieleverancier opvragen.
  • De energie die u terug levert moet worden geleverd via dezelfde aansluiting als die waar u energie ontvangt van uw leverancier.
  • Als u energie gaat opwekken dan moet u zich aanmelden bij Energieleveren.nl. Het kan ook zijn dat uw installateur dit voor u doet.

 

Salderingsregeling verlengd tot 2025

In eerste instantie had het ministerie voor Economische Zaken en Klimaat besloten om de salderingsregeling vanaf januari 2023 te gaan afbouwen. Onlangs heeft Het Ministerie echter besloten om de salderingsregeling pas te gaan afbouwen vanaf januari 2025. Dit betekent dat consumenten nog zeker 2 jaar kunnen profiteren van de salderingsregeling. Hierdoor hoeft u als consument geen energiebelasting en heffingen te betalen over de stroom die u terug levert aan het netwerk. Daarnaast kunt u ook tot die tijd in aanmerking komen voor de terugleververgoeding.

 

Toekomst salderingsregeling

Vanaf januari 2025 zal de salderingsregeling stapsgewijs worden afgebouwd tot het jaar 2031. Men verwacht namelijk dat zonnepanelen per 2031 financieel zo interessant zijn dat er helemaal geen subsidie in de vorm van belastingkorting meer nodig is. In dat geval zal men geen korting meer van de overheid ontvangen, maar alleen een korting van de energieleverancier. Deze zal de terug geleverde stroom vergoeden op basis een bepaalde prijs per kWh.

 

Wat is een terugleververgoeding?

Wanneer u meer energie levert aan het netwerk als dat u zelf verbruikt dan kun u aanspraak maken op een terugleververgoeding. U ontvangt dan een vergoeding van uw energieleverancier over de energie die u meer geleverd heeft dan verbruikt. Energieleveranciers kunnen deze vergoeding zelf vaststellen maar de Autoriteit Consument en Markt houdt wel controle op de eerlijkheid van de vergoedingen. De vergoeding kunt u opvragen bij uw eigen energieleverancier, tegenwoordig ligt het tarief doorgaans rond 0,04 eurocent per kWh.
Wanneer u wilt overstappen van energieleverancier of wilt beginnen met het investeren in duurzame zonne- of windenergie dan is het verstandig om te vergelijken bij welke leverancier deze voorwaarden het beste zijn. Deze voorwaarde kunnen namelijk flink verschillen!


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.