Salderen en terugleververgoedingen


Zelf groene en duurzame energie produceren door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen wordt steeds populairder, maar hoe zit het nou met de energie die u gebruikt en zelf produceert? De energie die u levert aan het energienetwerk wordt van uw jaarlijkse energieverbruik afgehaald, dit heet salderen. Wanneer u meer energie produceert dan verbruikt dan kunt u hiervoor een vergoeding ontvangen, dit heet de terugleververgoeding. Lees hieronder meer over salderen en het terugleveren van energie.

 

Produceert u ook meer zonne-energie dan u verbruikt?

 

Hoe werkt salderen?

Op uw eindafrekening van uw energieleverancier staat hoeveel energie in kWh u hebt verbruikt en hoeveel u hebt geleverd aan het netwerk. De hoeveelheid energie die u hebt geleverd wordt van uw totale verbruik afgetrokken, dit heet salderen. Er zijn wel enkele factoren waar u rekening mee moet houden.

  • Er bestaat een salderingsgrens. Dit is een grens die is vastgesteld voor consumenten die energie terug leveren aan het netwerk, onder deze grens kan u eventueel niet alles salderen. Meer informatie hierover kunt u bij uw energieleverancier opvragen.
  • De energie die u terug levert moet worden geleverd via dezelfde aansluiting als die waar u energie ontvangt van uw leverancier.

 

Wat is een terugleververgoeding?

Wanneer u meer energie levert aan het netwerk als dat u zelf verbruikt dan kun u aanspraak maken op een terugleververgoeding. U ontvangt dan een vergoeding van uw energieleverancier over de energie die u meer geleverd heeft dan verbruikt. Energieleveranciers kunnen deze vergoeding zelf vaststellen maar de Autoriteit Consument en Markt houdt wel controle op de eerlijkheid van de vergoedingen. De vergoeding kunt u opvragen bij uw eigen energieleverancier, doorgaans is 0,07 eurocent per kWh een redelijk tarief.

Wanneer u wilt overstappen van energieleverancier of wilt beginnen met het investeren in duurzame zonne- of windenergie dan is het verstandig om te vergelijken bij welke leverancier deze voorwaarden het beste zijn. Deze voorwaarde kunnen namelijk flink verschillen!

 

Salderingsregeling verlengd tot 2023

Het ministerie voor Economische Zaken en Klimaat heeft bekend gemaakt dat de salderingsregeling wordt verlengd tot 2023. Hierdoor profiteren eigenaren van zonnepanelen nog drie jaar lang van de volledige korting op de energierekening. Dit betekent dat men geen energiebelasting en heffingen hoeft te betalen over de stroom die zij terugleveren aan het energienetwerk. Daarnaast ontvangt men een terugleververgoeding van hun energieleverancier.

 

Toekomst salderingsregeling

Vanaf 2023 zal de salderingsregeling stapsgewijs worden afgebouwd tot het jaar 2031. Men verwacht namelijk dat zonnepanelen per 2031 financieel zo interessant zijn dat er helemaal geen subsidie in de vorm van belastingkorting meer nodig is. In dit geval zal men geen korting meer van de overheid ontvangen, maar alleen een korting van de energieleverancier. Deze zal de terug geleverde stroom vergoeden op basis een bepaalde prijs per kWh.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.