Eneco ook doelwit van Rabobank

Naast Mitsubishi, een Australische investeerder (Macquarie Infrastructure) en een consortium van PGGM en Shell heeft ook de Rabobank zich gemeld in de strijd om energieleverancier Eneco. Hiermee is de bank de vierde kandidaat die Eneco wil kopen tijdens de geplande gecontroleerde veiling. Momenteel is Eneco nog in handen van 44 gemeenten, die graag van het energiebedrijf af willen aangezien het leveren van energie niet tot de kerntaken behoort van lokale overheden.

 

”Een samenwerking met een partij als Eneco met een sterk groen profiel past binnen de ambitie van Rabobank om de huisbankier van de energietransitie te zijn. Ook sluit dat naadloos aan op de missie om maatschappelijke impact te hebben.” aldus Nanne van Nunen (woordvoerster Rabobank).

 

Aankoop Eneco

Om de aankoop van Eneco te realiseren werkt de bank samen met KKR Infrastructure. Samen met deze investeringsmaatschappij hoopt de Rabobank de veiling te kunnen winnen. Door het aankopen van het energiebedrijf hoopt de bank te profiteren van de sterke overeenkomsten tussen de beide bedrijven. Zo hebben beide bedrijven miljoenen klanten, zowel particulier als zakelijk. Daarnaast zijn beide bedrijven lokaal sterk vertegenwoordigd. Met de aankoop van Eneco wil de Rabobank op termijn extra diensten gaan aanbieden aan haar eigen klanten. ”Daarbij kunnen beide partijen klanten nog beter helpen bij hun eigen verduurzaming, bijvoorbeeld door het energievriendelijker maken van hun woning.” In dit geval biedt Rabobank het krediet, en zorgt Eneco voor de uitvoer. ”Dat draagt bij aan het realiseren van de ambitieuze klimaatdoelstellingen.”

 

Tussen de 2,5 en 3 miljard euro

De verwachten opbrengst van de verkoop van energiebedrijf Eneco bedraagt 2,5 tot 3 miljard euro. Hierdoor kunnen grootaandeelhouders als Den Haag en Rotterdam flink cashen. In totaal hebben 44 gemeenten een aandeel in Eneco, wat sinds 2017 is afgesplitst van netbeheerder Stedin. De belangrijkste reden dat de gemeenten Eneco van de hand willen doen is het feit dat men overtuigt is dat het niet de taak is van gemeenten om een energiebedrijf te leiden. Om deze reden werd vorig jaar dan ook de gecontroleerde verkoop van Eneco aangekondigd.

 

Gecontroleerde veiling

Ondanks dat het merendeel van de gemeenten graag van Eneco af willen vindt men het wel belangrijk dat het duurzame karakter van het bedrijf zal worden behouden. Om deze reden wordt er niet alleen naar de verkoopprijs gekeken, maar ook naar de motivatie van de aankoper. Alleen wanneer alle aandeelhouders tevreden zijn met het aanbod zal de verkoop van Eneco doorgaan. De Rabobank heeft reeds aangegeven dat het in Eneco wil stappen voor de lange termijn. Hierbij wordt gehoor gegevens aan de wens om het duurzame karakter te behouden.

 

”Het consortium wil investeren in een partnership met Eneco voor lange termijn en Eneco ondersteunen in de verdere ontwikkeling als een onafhankelijke onderneming die een leidende rol speelt in de energietransitie ven de verduurzaming van Nederland en Europa.”

 

Momenteel is de Rabobank samen met KKR bezig om een concreet bod op tafel te krijgen. Verwacht wordt dat pas aan het einde van dit jaar een ‘’winnaar’’ bekend gemaakt zal worden. Volgens kenners heeft de combinatie van PGGM en Shell momenteel de beste papieren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave