Het college van Rotterdam heeft afgelopen vrijdag een routekaart voor de Rotterdamse energietransitie gepresenteerd. Uit de plannen blijkt dat de stad in 2050 geheel klimaatneutraal wil zijn. Om dit te realiseren wil de stad de komende jaren de CO2-uitstoot flink laten afnemen. Daarnaast wil de stad samen met veel partners gaan onderzoeken hoe de stad onafhankelijk kan worden van fossiele brandstoffen. Hierbij ligt de focus onder andere op de Rotterdamse haven, industrie, mobiliteit, de bebouwde omgeving, energiebesparing en alternatieve energiebronnen.
Rotterdams Klimaatakkoord
Afgelopen vrijdag deelde wethouder Arno Bonte van duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie de plannen van het college met de gemeenteraad. In de plannen staat onder andere dat de stad volgens jaar een klimaatakkoord wil sluiten met bewoners, bedrijven en andere partners. Hoofdpunt van het klimaatakkoord moet zijn dat de CO2-uitstoot de komende 10 jaar gehalveerd wordt. Een ambitieuze doelstelling die tevens moet gaan zorgen voor extra werkgelegenheid en ondernemerschap.
Trendbreuk
Volgens het college is het belangrijk dat er in de komende vier jaar gewerkt wordt aan een trendbreuk op het gebied van de uitstoot van CO2. Hierdoor moet het mogelijk worden om in 2030 de helft minder CO2 uit te stoten. Het uiteindelijke doel van de stad is om in 2050 totaal klimaatneutraal te zijn. ‘’We zijn nu nog koploper vervuiling, binnen 10 jaar willen we koploper zijn in duurzaamheid en schone energie. We willen dan de groene motor van Nederland zijn.’’ aldus wethouder Arno Bonte.
Afspraken maken
Vanaf volgend jaar wil de stad volop gaan inzetten op het maken van afspraken met bedrijven, bewoners, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en andere partners. Deze afspraken zullen worden gebundeld in een klimaatakkoord dat getekend zal worden door diverse partijen. Uitgangspunt van het te ontwikkelen klimaatakkoord is het volop benutten van kansen op het gebied van de energietransitie.
‘’Verminderen van CO2-uitstoot kan door het verminderen, veranderen en verschonen van energiegebruik. Dat moet op alle terreinen gebeuren. De haven zal zich moeten omvormen van een fossiele haven naar een haven die geld verdient met duurzame energie. We gaan woningen massaal isoleren en wijkgericht werken aan het aardgasvrij maken van de stad. De productie van lokale en regionale duurzame energie uit onder meer zon en wind gaat fors omhoog en ons energieverbruik omlaag. Tenslotte is er veel winst te boeken door in te zetten op openbaar vervoer, fiets en elektrisch vervoer.’’ wethouder Arno Bonte.
Rotterdam verantwoordelijk voor 20% landelijke uitstoot
Op dit moment is Rotterdam, inclusief de haven, verantwoordelijk voor 20% van de landelijke CO2-uitstoot. Iets waar volgens de gemeente snel verandering in moet komen. Zo is de uitstoot van CO2 gevaarlijk aangezien de opwarming van de aarde zorgt voor meer droogte, regenval en stijging van de zeespiegel. Iets wat zeker voor Rotterdam een bedreiging is aangezien de stad midden in een rivierdelta ligt.