Wat is er aan de hand met de energieprijzen?

Als u het niet in het nieuws heeft gehoord of gelezen, dan heeft u vast uw collega’s erover gehoord of vrienden zijn erover begonnen: de energieprijzen rijzen de pan uit. Hoe komt dit en wat gaan de prijzen de komende maanden doen, blijven deze stabiel, dalen ze of zullen de prijzen nog meer gaan stijgen? In dit artikel leggen we het u allemaal uit en zullen we u ook van advies voorzien. Is het bijvoorbeeld slim om nog over te stappen van energieleverancier? En wat als uw contract binnenkort afloopt, wat kunt u dan het beste doen?

 

Prijsstijging energie

Er zijn meerdere redenen waarom de gasprijs zo hard stijgt. Uiteraard is het zo dat de prijs stijgt doordat er minder aanbod is dan vraag. Dit komt onder andere doordat we door de coronacrisis meer en vaker thuis zijn gaan werken en dus meer gas en elektriciteit verbruiken dan normaal. Daarnaast is het zo dat de landen waar Nederland gas van koopt, voornamelijk Rusland en Noorwegen, het gas grotendeels voor hun eigen inwoners houdt. Nederland kan dus niet eindeloos gas inkopen van Rusland en Noorwegen en wat Nederland wel inkoopt, daar betalen we fors meer voor wat dus de prijzen ook doet stijgen want dit wordt uiteraard doorberekend aan de Nederlandse staatsburger. Een derde reden is dat de gaskraan in Groningen steeds verder is dichtgedraaid, hierdoor is Nederland nog afhankelijker geworden van landen zoals Rusland en Noorwegen.

En alsof de markt nog niet onrustig genoeg is door de stijgende prijzen, loopt er ook nog een discussie tussen Duitsland en Rusland over de gaspijplijn Nord Stream 2 (deze pijplijn loopt tussen Rusland en Duitsland). Rusland zou deze pijplijn gaan vullen met gas maar door juridische procedures komt er vooralsnog geen gas via deze pijplijn richting de Europese Unie. Gazprom geeft aan dat zij via de pijplijn, 5,6 miljard kubieke meter gas kunnen gaan leveren tegen het einde van het jaar. Dit is echter een schrijntje vergelijken met het gas wat wordt verbruikt in de Europese Unie, het gasverbruik in de Europese Unie was namelijk in het eerste kwartaal van dit jaar alleen al 132 miljard kubieke meter. Daarnaast is de pijplijn omstreden, aangezien Rusland bij eventuele conflicten er geen problemen in ziet om de pijplijn eenzijdig af te sluiten.

 

Explosieve stijging gasprijs

 

Wat doet de politiek met dit probleem?

Niet alleen Nederland maar de hele Europese Unie heeft problemen met de hoge gasprijzen, zo ook Frankrijk. De Franse politiek heeft al aangegeven dat de gasprijs voor de Franse burgers tot april vast blijft staan, dit tot ergernis van de Franse energieleveranciers. De Franse energieleveranciers zijn namelijk ook afhankelijk van de wisselende marktprijs en kunnen dit dus niet verrekenen met de prijs naar de Franse burgers aangezien deze dus tot april vaststaat. Daarnaast zijn er verscheidene Europese leiders die al hebben aangegeven dat er meer moet worden geïnvesteerd in duurzame energie.

Het onderwerp wordt uiteraard ook besproken bij de Nederlandse politici. Op Prinsjesdag werd al aangekondigd dat er miljoenen euro’s opzij worden gezet om de stijgende energieprijzen aan te pakken. Daarnaast zijn er nog een aantal maatregelen genomen, zoals:

  • De opslagheffing op elektriciteit wordt verlaagd;
  • De belastingkorting op elektriciteit wordt hoger;
  • De belastingen op aardgas gaan omhoog, de reden hiervan is om het gebruik ervan te ontmoedigen;

 

Energieprijzen in 2022

Gaat de gasprijs stijgen of dalen in 2022? Dat is de vraag die ons allen bezighoudt. Aangezien de laatste tijd de prijzen gigantisch zijn gestegen, vraagt men zich af hoelang deze prijzen nog blijven stijgen. Zal begin 2022 de stijging doorzetten of zal de energieprijs stabiliseren of zelfs dalen? De tarieven voor 2022 worden pas eind van dit jaar bekendgemaakt, dus we moeten nog even geduld hebben voordat we duidelijkheid krijgen. Maar doordat de gasprijzen zo hoog zijn, lijkt het onvermijdelijk dat de gasprijzen in 2022 ook nog blijven stijgen, in ieder geval in het eerste kwartaal.

 

Vast of variabel contract?

Nu dat de energieprijzen flink zijn gestegen de afgelopen tijd en nu u weet dat in het eerste kwartaal van 2022 de prijzen in ieder geval niet zullen dalen, moet u dan kiezen voor een vast of variabel energiecontract? Voor beide contracten geldt dat u kunt kiezen van een looptijd van 1, 3 of 5 jaar. Als u kiest voor een energiecontract met een vaste prijs, dan bent u er zeker van dat u tijdens de loopduur van het contract, die prijs betaald. Let wel op: het tarief voor gas en stroom staat dan wel vast, maar bepaalde heffingen zoals btw kunnen wel stijgen of dalen. Bij een contract met een variabele prijs kan de prijs ook stijgen of dalen.

Het is wel zo dat bij sommige energieleveranciers, zoals Vattenfall, een contract met een variabele prijs goedkoper is dan met een vaste prijs. Zij geven aan dat ook in januari, als de prijzen waarschijnlijk weer gaan stijgen, evengoed een contract met een variabele prijs goedkoper is dan een contract met een vaste prijs. Gaat u voor een lagere contractprijs maar die wel variabel is? Of wilt u graag vastigheid en zeker weten wat u gaat betalen? Dan kiest u voor een contract met een vaste prijs. Het is een afweging die u zelf moet maken.

 

Aflopende contracten

Wat als uw energiecontract binnenkort afloopt, komt u dan zonder energie te zitten? Gelukkig hoeft u zich hier voorlopig niet druk om te maken. Als uw contract afloopt, dan blijft u gewoon elektriciteit en gas ontvangen. U wordt dan onder gebracht bij een andere energieleverancier. Vaak blijft u hier ongeveer 3 weken en na die 3 weken heeft u de mogelijkheid om over te stappen. Het kan natuurlijk zijn dat u niet tevreden bent over de overeenkomst en voorwaarden, in dat geval kunt u dus na die 3 weken overstappen.

Waarschijnlijk gaan de energieprijzen voorlopig niet dalen. Om er toch voor te zorgen dat uw energierekening betaalbaar blijft, zijn er een aantal tips die u kunt toepassen:

  • In plaats van de verwarming aan te zetten, kunt u ervoor kiezen om een dikke trui aan te trekken.
  • Heeft u een klokthermostaat? Stel deze dan in op behoefte, zo voorkomt u dat uw huis onnodig wordt verwarmt. Bijvoorbeeld op momenten dat u er niet bent of s ’nachts.
  • Dicht kieren en naden, hiermee beperkt u tocht in huis. Hier kunt u speciale tochtstrips voor kopen.
  • Ontlucht uw radiator. Hierdoor worden de radiatoren sneller en beter warm. Op termijn bespaart u hiermee energie. Ons advies is om dit minimaal 1 keer per jaar te doen.
  • Dichte gordijnen houden warmte in huis beter vast.
  • Beter isoleren: uw huis isoleren, levert u een lagere energierekening op en een hogere wooncomfort.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave