Nederland aardgasvrij maken levert 11.000 banen op

Wanneer Nederland binnen nu en 20 jaar overgaat op een aardgasvrije maatschappij dan levert dit al snel 11.000 banen op. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft in opdracht van TKI Urban Energy en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Hiernaast levert het aardgasvrij maken van gebouwen ook een betere handelsbalans op en daarnaast bespaart het ook nog een hoop energie.

 

”Deze studie laat zien dat het veel vraagt maar wel kan: alle gebouwen verwarmen met duurzame energie en zonder aardgas. Werving en opleiding van voldoende gekwalificeerde mensen is hiervoor cruciaal.” aldus Olof van der Gaag van de NVDE.

 

€75 miljard extra investeringen

Het overgaan naar aardgasvrije gebouwen zal gepaard gaan met 75 miljard euro aan investeringen. Hiervan wordt bijna 50 miljard euro geïnvesteerd in de bouw- en installatiesector. Dit leidt volgens een analyse van CE Delft gemiddeld tot 11.000 extra banen per jaar. Ook is de transitie goed voor de Nederlandse handelsbalans, er hoeft namelijk minder aardgas te worden geïmporteerd. ”Duurzame wijken zijn een banenmachine. Hiermee kunnen de formerende partijen 11.000 mensen aan werk helpen en tegelijk de CO2-uitstoot fors verlagen.” aldus Olof van der Gaag, directeur NVDE.

 

18% van de Nederlandse uitstoot

Het verwarmen van woningen en gebouwen is goed voor 18% van de totale jaarlijkse Nederlandse CO2-uitstoot. Door de transitie naar aardgasvrije woningen en gebouwen te maken zal dit in principe kunnen dalen naar 0%. Voor het verwarmen van woningen en gebouwen zijn er op dit moment voldoende alternatieve die geen CO2-uitstoot veroorzaken. Hierbij gaat het onder andere om betere isolatie, warmtenetten, volledig elektrische woningen met warmtepompen, hernieuwbaar aardgas en duurzame biomassa.

 

Transitie kostbaar

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de overstap niet goedkoop zal zijn. Dit komt omdat er veel geld geïnvesteerd zal moeten worden om woningen en gebouwen op een alternatieve manier te verwarmen. Hierdoor is het op dit moment een stuk voordeliger om gebruik te maken van vervuilende vormen als aardgas. Iets wat op termijn eventueel tegengegaan kan worden door het heffen van hogere belastingen. Het NVDE pleit dan ook voor stevige maatregelen in het regeerakkoord. Hierbij moet onder andere gekeken worden naar hogere belastingen op aardgas en een verlaging van belastingen die de energietransitie ten goede komen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Nederland aardgasvrij maken levert 11.000 banen op”

Inhoudsopgave