Essent neemt energieleverancier Vandebron over

Opnieuw een overname binnen energieland. Deze keer neemt Essent energieleverancier Vandebron over. Het was al langere tijd bekend dat Vandebron bezig was met gesprekken omtrent een verkoop, dus geheel verrassend is het niet. Met de aankoop van Vandebron wil Essent op zoek gaan naar zoals ze het zelf noemen de ‘’diep groene’’ consument.

 

”We pakken de kans om onze missie van binnenuit te versnellen met beide handen beet”

 

Aankoop Vandebron

Met de overname van Vandebron breidt het klantenbestand van Essent zich uit met bijna 200.000 adressen. Hiermee vergroot het haar huidige marktaandeel met nog enkele procenten. Door middel van de overname wil de marktleider binnen de Nederlandse energiemarkt zich meer gaan richten op de écht duurzame consument.

 

Waarom Vandebron?

Vandebron is een energieplatform dat zich richt op het kopen en verkopen van lokaal opgewekte duurzame energie. Dit zonder tussenkomst van energieleverancier, maar gewoon onderling. Als consument kan men bijvoorbeeld rechtstreeks energie kopen bij een boer uit de regio. Deze boer heeft bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen waarmee duurzame energie opgewekt wordt. Deze stroom verkoopt de boer rechtstreeks via het platform van Vandebron. Op deze manier wordt de traditionele energieleverancier een soort van buiten spel gezet.

 

‘’Wij gaan nu onderdeel uitmaken van een concern dat echt in ons gelooft.’’ aldus Matthijs Guichelaar, medeoprichter van Vandebron.

 

Essent en Vandebron maakte de overname vandaag gezamenlijk bekend. Het proces van onderhandelen begon enkele maanden geleden al. Over het overnamebedrag is niks bekend gemaakt.

 

Lokale energie koopt u via Vandebron
Lokale energie koopt u via Vandebron

 

Klanten Vandebron

Ondanks dat Vandebron onderdeel wordt van Essent zal er voor klanten nog weinig veranderen. Zo zullen de energiebedrijven voornamelijk gaan samenwerken om de energietransitie te versnellen. Verder blijft het bedrijf en merk Vandebron gewoon bestaan.

Waarom Vandebron er voor heeft gekozen om een partnership te sluiten met Essent? Omdat aandeelhouders moesten desinvesteren en er een financiële impuls nodig is. Daarnaast is Essent momenteel onderdeel van E.ON, de grootste duurzame energieleverancier van Europa. Hierdoor past Vandebron beter bij Essent dan men zou denken. Een ander voordeel van de samenwerking is dat Vandebron-klanten gebruik kunnen gaan maken van het dienstenaanbod van Essent. Hierbij kan men denken aan isolatie en de installatie van zonnepanelen en warmtepompen.

 

Grote verliezen

Sinds de oprichting van Vandebron in 2013 werden er grote verliezen geboekt. Hierdoor beschikt de energieleverancier over een negatief eigen vermogen. Wel is er een positieve verandering gaande. Zo wordt 2019 volgens Guichelaar met een positief bedrijfsresultaat overgesloten. En naar verwachting zal er volgend jaar ook met winst afgesloten worden. In 2018 maakte Vandebron nog 11 miljoen euro verlies, ondanks een omzet van 70 miljoen. Volgens Guichelaar zijn de forse verliezen te danken aan de acquisitie van nieuwe klanten. De kosten gaan hiervoor voor de baten uit namelijk.

 

Focus om diepgroene consument

Door Vandebron te kopen wil Essent meer ”diepgroene consumenten” bedienen. Het bedrijf verwacht zelf dat er tussen de 700.000 en 900.000 van deze consumenten zijn. Via Vandebron kan Essent deze prima bedienen. Dit terwijl hun eigen merk hier wellicht niet duurzaam genoeg voor is. Dit maakt het dus mogelijk om meer marktaandeel te vergaren binnen de competitieve energiebranche.

 

Energiemarkt zeer concurrerend

Als onderdeel van Essent kan Vandebron zich wellicht beter redden in de steeds concurrerendere energiemarkt. Zo kwamen er in de afgelopen jaren steeds meer aanbieders bij. Het aantal stroomleveranciers groeide bijvoorbeeld van 41 naar 58. Dit terwijl er jaarlijks steeds minder stroom en gas verbruikt wordt. Hierdoor hebben steeds meer energieleverancier te maken met rode cijfers. De Consumentenbond analyseerde onlangs de resultaten van 30 aanbieders en zag dat tien hiervan met ‘’dieprode’’ cijfers te maken hebben.

 

‘’Je moet een bepaalde schaal hebben om winst te kunnen maken. Vanaf 100.000 klanten is een gezond rendement mogelijk. Maar de Nederlandse stroommarkt is inderdaad volwassen met veel aanbieders.’’ aldus Guichelaar.

 

Afgelopen jaar gingen energieleveranciers Energieflex en Robin Energie nog failliet. Dit toont aan hoe zwaar de markt het te verduren heeft. De drie grootste energieleveranciers binnen de markt maken overigens wel winst. Door het grote klantenbestand dat Vattenfall, Essent en Eneco hebben kunnen zij makkelijker winst boeken.

Ondanks dat Vandebron erg positief is over Essent verwacht het ook dat consumenten zullen willen opzeggen. Zo zijn er veel consumenten die hebben gekozen voor Vandebron vanwege de duurzame ambities en de afkeer tegen fossiele energie. Deze consumenten zullen wellicht weer een overstap willen maken aangezien Essent niet de duurzaamste keuze is binnen de energiemarkt.

 

Update: ACM keurt overname Vandebron goed

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft op 2 december 2019 de overname van Vandebron door Essent goedgekeurd. De ACM is namelijk van mening dat na de overname nog voldoende concurrentie binnen de markt overblijft. Door het besluit van de ACM mag de fusie tussen de twee energieleveranciers doorgaan.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave