Vattenfall bouwt grootste offshore windpark ter wereld

Energieleverancier Vattenfall heeft besloten om door te gaan met de bouw van het windmolenpark Hollandse Kust Zuid 1- 4. Door het nemen van de definitieve investeringsbeslissing is het zeker dat het energiebedrijf start met de bouw van een zeer ambitieuze energieproject. Windpark Holland Kust Zuid wordt namelijk het grootste offshore windpark ter wereld.

 

Goed voor 1,500 MW windstroom

Het zal nog wel even duren voor het nieuwe windpark operationeel is. Naar verwachting zal het windpark pas in 2023 volledig in gebruik genomen worden. Tegen deze tijd is het windpark goed voor een totale capaciteit van 1.500 MW. Hiermee heeft het windpark een hogere capaciteit dan elk ander windpark ter wereld. Meer dan 2 miljoen Nederlandse huishoudens zullen kunnen draaien op de duurzame energie die het windpark oplevert. Hiermee is het windpark een goede stap richting een stuk duurzamere toekomst.

 

Vattenfall bouwt grootste offshore windpark ter wereld

 

Interessante feiten Hollandse Kust Zuid

 • Meer dan 2 miljoen Nederlandse huishoudens zullen gebruik kunnen maken van de energie die wordt opgewekt door Windpark Hollandse Kust Zuid;
 • Met een totale capaciteit van 1.500MW wordt dit het grootste windpark op zee ter wereld;
 • In totaal zal het windpark 140 windturbines tellen. Elke turbine is goed voor 11MW;
 • Vattenfall zal onderhoud uitvoeren aan het windturbines vanuit een nieuw onderhoudscentrum in de haven van IJmuiden;
 • TenneT zal het windpark met het vaste land verbinden door middel van twee offshore substations;

 

Project zonder subsidie

Het Windpark dat Vattenfall gaat bouwen komt voort uit twee subsidievrije aanbestedingsrondes. Deze werden gehouden in 2018 en 2019. Omdat Vattenfall het beste plan en aanbod deed mocht het energiebedrijf de windmolens bouwen voor Hollandse Kust Zuid. In eerste instantie zou dit park gaan om twee losse windparken. Op basis van een hogere efficiëntie is er echter gekozen om de twee projecten samen te voegen tot één groot windpark.

 

“Het project Hollandse Kust Zuid onderstreept onze inzet om Nederland en Europa te voorzien van fossielvrije elektriciteit. Bovendien laat de definitieve investeringsbeslissing zien dat we ondanks de covid-19-pandemie nog net zo vastberaden zijn om fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk te maken”, zegt Vattenfalls CEO Magnus Hall.

 

Tegen de tijd dat het windpark operationeel is in 2023 dan zal het goed zijn voor 1/3 van alle offshore windcapaciteit in Nederland. Hiermee levert het park de grootste bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van de overheid.

 

“Hollandse Kust Zuid voorziet niet alleen onze particuliere en zakelijke klanten van fossielvrije en betaalbare elektriciteit. Het is ook een grote infrastructurele investering die belangrijke economische activiteit en werkgelegenheid creëert in tijden van economische onzekerheid. Dankzij de goede samenwerking met onze nationale en internationale partners zijn we goed voorbereid om de volgende stap te zetten in het realiseren van dit unieke project”, zegt Gunnar Groebler, Senior Vice-president en Head of Business Area Wind bij Vattenfall.

 

De bouw van het windpark zal van start gaat in 2021. De ontwikkeling en exploitatie van het nieuwe windpark zal niet alleen voor Vattenfall interessant zijn. Zo biedt het nieuwe project ook voldoende kansen voor het regionale bedrijfsleven. Met de realisatie van het windpark zullen er voor langere periode nieuwe werkplekken gecreëerd worden. Ook biedt het veel werk aan onder andere de volgende leveranciers van Vattenfall;

 • Siemens Gamesa; Zal gevraagd worden voor het vervaardigen van de turbines en de gedeeltelijke plaatsing ervan.
 • Sif Group; Dit Nederlandse bedrijf zal gevraagd worden voor het vervaardigen van de funderingen.
 • TKF; Dit Nederlandse bedrijf zal verantwoordelijk zijn voor het vervaardigen van de inter-array kabelsystemen.
 • Prysmian; Verantwoordelijk voor het vervaardigen van de inter-array kabelsystemen.
 • Subsea 7; Benodigd voor het installeren van de funderingen en inter-array kabelsystemen.
 • Swire Blue Ocean; Gespecialiseerd in het installeren van de turbines.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave