Prijs zonnepanelen significant gedaald

Het is momenteel een stuk goedkoper om zonnepanelen te kopen dan aan het begin van het jaar. Hierdoor is de gemiddelde terugverdientijd flink terug gelopen. Wie nu zonnepanelen aanschaft zal ze volgens een berekening van Milieu Centraal binnen zo’n zes jaar terug verdienen.

 

Zonnepanelen significant goedkoper

De prijs voor zonnepanelen is sinds het begin van het jaar flink gedaald. Zo kost een set met 10 zonnepanelen momenteel rond de €5000, terwijl dit aan het begin van het jaar nog €7500 was. Door verminderde vraag zijn de prijzen overal gedaald en beginnen diverse aanbieders te stunten met aanbiedingen.

Door de lagere investering die benodigd is kan men zonnepanelen nu al terug verdienen in 6 jaar. Aan het begin van 2023 lag dit nog op 8 jaar. Zonnepanelen terug verdienen kan nu dus 2 jaar sneller dan aan het begin van het jaar.

 

Minder vraag naar zonnepanelen

Ondanks dat zonnepanelen financieel gezien nog interessant zouden moet zijn is het animo onder Nederlanders flink terug gelopen. Dit komt onder andere omdat de salderingsregeling vanaf 2025 waarschijnlijk zal worden afgebouwd. Hierdoor kan men niet al het overschot aan opgewekte energie wegstrepen tegenover verbruikte energie. Deze nieuwe regeling moet overigens nog wel door de Eerste Kamer, die het plan dus nog tegen kan houden.

Naast de afgebouwde salderingsregeling zijn er op dit moment nog meer uitdagingen voor de zonnepaneelsector. Zo is het stroomnet vaak overvol waardoor eigenaren van zonnepanelen zo goed als niks voor hun opgewekte stroom krijgen. In sommige extreme gevallen moeten opwekkers van zonnestroom zelfs betalen om hun stroom op het net kwijt te kunnen.

 

Consument blijft sceptisch

Ondanks de positieve geluiden van Milieu Centraal blijven veel consumenten sceptisch over de installatie van zonnepanelen. Zo reageerde via het platform van Nu.nl iemand die vorig jaar voor €4000 aan zonnepanelen heeft laten installeren. Deze persoon bespaarde sinds die slechts €30 per maand op zijn energierekening. Met deze cijfers blijkt dat terugverdientijd veel langer, meer dan 11 jaar. Deze persoon noemde de berekende terugverdientijd van Milieu Centraal dan ook veel te rooskleurig.

 

Catastrofe wanneer salderingsregeling intreedt

Wanneer de Eerste Kamer besluit de salderingsregeling af te bouwen dan komt er mogelijk een catastrofe aan voor de zonne-energie sector. Waar het tijdens de coronapandemie enorm druk was, zal de markt dan mogelijk enorm instorten. Zonder de voordelen van salderen zal het namelijk nog veel minder interessant worden om zonnepanelen te laten installeren.

In mijn ogen zullen zonnepanelen in de toekomst alleen interessant blijven wanneer men kan salderen, of de stroom lokaal kan opslaan. Maar met de huidige prijs voor thuisbatterijen in dit voor veel mensen nog niet interessant. Wellicht tijd dat de overheid eens gaat kijken naar subsidie bij de aanschaf van een thuisbatterij. Zo kan het stroomnet flink ontzien worden, en worden mensen minder afhankelijk van hun energieleverancier.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave