Elektriciteitswet

Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord, de Elektriciteitswet. Ondanks dat maar weinig mensen de Elektriciteitswet kennen is deze wel erg belangrijk. Zo regelt deze wet sinds 1988 de Nederlandse energiemarkt voor onder andere producten, handelaren en leveranciers van elektriciteit. Daarnaast zorgt de wet er voor dat Nederlandse huishoudens vrij zijn om hun eigen energieleverancier te kiezen.

 

Wat heeft u aan de Elektriciteitswet?

  • Door de Elektriciteitswet uit 1998 kunt u nu zelf een energieleverancier kiezen op basis van bijvoorbeeld prijs, duurzaamheid en het productaanbod.
  • Door afspraken in deze wet worden consumenten onder andere beschermt voor oneerlijke praktijken zoals woekerprijzen.
  • In de wet worden diverse zaken geregeld die er voor zorgen dat u kunt genieten van een stabiel en voordelig energienetwerk.
  • Door de Elektriciteitswet kunnen opwekkers van duurzame energie hun overschot aan opgewekte energie terug leveren aan het energienetwerk, dit noemt men salderen.

 

Ontstaan Elektriciteitswet

De huidige Elektriciteitswet werd door de overheid geïntroduceerd op 2 juli 1998. In deze wet staan belangrijke pijlers die de Nederlandse energiemarkt organiseren. Deze pijlers hebben er onder andere voor gezorgd dat de energiemarkt geliberaliseerd is waardoor mensen hun eigen energieleverancier kunnen kiezen. Daarnaast zorgt de wet er ook voor dat duidelijk is welk bedrijf waarvoor verantwoordelijk zijn. Zo zijn netbeheerders bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van het elektriciteitsnetwerk in bepaalde gebieden. Daarnaast zijn meetbedrijven verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van energiemeters bij particulieren en bedrijven. Na de introductie van de Elektriciteitswet is deze wel nog meerdere keren aangepast om bij de tijd te blijven.

 

Liberalisering energiemarkt

Voor 1998 waren huishoudens verplicht om energie af te bij een energieleverancier uit de regio. Hierdoor waren de keuzemogelijkheden beperkt, en lag het concurrentieniveau niet erg hoog. Om hier verandering in te brengen is de energiemarkt in 2014 geliberaliseerd. Vanaf dit moment konden huishoudens ook kiezen voor een energieleverancier uit een andere regio. Hierdoor steeg de concurrentie binnen de energiemarkt wat onder andere zorgt voor lagere prijzen, een divers aanbod en innovatie.

 

Wijzigingen Elektriciteitswet

Door de jaren heen is de Elektriciteitswet meerdere keren aangepast om te blijven voldoen aan de behoeften van verbruikers, energieleveranciers en netbeheerders. Onlangs zijn er nog wijzigingen gemaakt aan de Elektriciteitswet gericht op de doelstellingen uit het Energieakkoord. In het Energieakkoord staat onder andere omschreven dat we in 2020 14 procent van onze energie duurzaam moeten opwekken. En dit percentage zal in 2023 op de 16 procent moeten liggen. Dat deze afspraken vastgelegd liggen in de Elektriciteitswet geeft energieleveranciers en investeerders meer zekerheid. Dit zorgt voor meer draagvlak en meer investeringen in duurzame energie, wat weer goed is voor de doelstellingen uit het Energieakkoord.

Naast deze wijziging is de Elektriciteitswet ook nog eens aangepast om salderen mogelijk te maken. Dit betekent dat particulieren zelf opgewekte energie kunnen terug leveren aan het energienetwerk. Voor het terug leveren zullen deze opwekkers een vergoeding krijgen, dit noemt men de terugleververgoeding. Door salderen voordelig te maken kan de overheid consumenten eenvoudig motiveren om te investeren in zonnepanelen. Voorheen was er overigens een maximale grens van 5.000 kWh aan stroom dat consumenten konden terug leveren, maar ook deze grens is vervallen om mensen te stimuleren meer zonnepanelen te installeren.

 

Beheer Elektriciteitswet

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is verantwoordelijk voor het beheren van de Elektriciteitswet. Dit houdt in dat de ACM, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, de uitvoering en naleving van de Elektriciteitswet controleert. Bedrijven die zich niet goed houden aan de regels kunnen buiten spel worden gezet door de ACM door het intrekken van belangrijke leveringsvergunningen.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Inhoudsopgave