Leveringsvergunning energiemarkt

Leveringsvergunning

Om energie te mogen leveren aan consumenten of bedrijven is het noodzakelijk om een leveringsvergunning te hebben. Het is echter niet eenvoudig om voor een leveringsvergunning in aanmerking te komen. Een bedrijf moet een aantal zaken aan kunnen tonen, waaronder het beschikken over een goede en correcte administratie, de mogelijkheid van het verzorgen van de inkoop van energie, het op een juiste manier afhandelen van klachten van klanten en het op een betrouwbare manier en tegen redelijke tarieven en voorwaarden kunnen leveren van gas en elektriciteit aan consumenten en bedrijven. Een energiebedrijf dat een leveringsvergunning heeft bemachtigd zal de leverancier een officiële machtiging ontvangen. Aan de hand van deze machtiging is een energiebedrijf gerechtigd om gas en elektriciteit te leveren.

 

Voorwaarden

Naast de eerder genoemde voorwaarden die een bedrijf verplicht in staat te zijn een goede prestatie te leveren gelden er nog andere voorwaarden. Als energieleverancier moet je namelijk op elk moment de gewenste hoeveelheid gas of elektriciteit kunnen leveren aan consumenten of bedrijven. Kort gezegd moet een bedrijf beschikken over goede en voldoende organisatorische, financiële en technische kwaliteiten. Om een aanvraag in te dienen voor een leveringsvergunning is het dus belangrijk om voldoende gegevens over je bedrijf ter beschikking te stellen. Hoe meer informatie geboden kan worden, hoe beter het mogelijk is om de aanvraag voor een leveringsvergunning te beoordelen. Voorbeelden van documenten die meegestuurd dienen te worden zijn onder andere een uittreksel van de Kamer van Koophandel, een non-faillissementsverklaring of een inschrijving bij de Geschillencommissie.

 

Aanvraag leveringsvergunning

Een aanvraag voor een leveringsvergunning dient ingediend te worden bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Om als energiebedrijf energie te kunnen verkopen is een levensvergunning noodzakelijk. Het is belangrijk om een aanvraag voor een leveringsvergunning goed voor te bereiden, aangezien er erg veel documenten en bewijzen benodigd zijn. Wanneer het voorkomt dat je een document vergeet kan het namelijk voorkomen dat de aanvraag buiten behandeling wordt gesteld of zelfs wordt afgewezen. Om een aanvraag in te dienen moet in de eerste instantie een aanvraagformulier ingevuld te worden. Daarnaast moet een formulier ingevuld worden waarin aangegeven wordt welke bijlagen meegestuurd worden. Een aanvraag is zowel via internet of via de post in te dienen. De aanvraag zal door ACM gecontroleerd worden op volledigheid en of de aanvraag voldoet aan alle wettelijke eisen. Wanneer er een besluit is genomen zal dit gepubliceerd worden op de openbare website. Over het algemeen duurt de aanvraag van een leveringsvergunning 8 werken. Het kan echter voorkomen dat de procedure een langere periode in beslag neemt.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.