Energie vastzetten in 2020 of kiezen voor variabele tarieven?

Het is een vraag die vaak opkomt bij overstappers; ”Kan ik het beste mijn tarieven voor energie vastzetten of kies ik voor een variabel energietarief?”. Eigenlijk is hier niet echt één goed antwoord op. Zo hangt het antwoord onder andere af van de ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Daarnaast heeft ook uw persoonlijke voorkeur effect op het antwoord. In dit artikel zullen wij nog diverse andere factoren bespreken die bepalen of u het beste voor een vaste of variabel energietarief kunt kiezen.

 

Prijsontwikkeling binnen de energiemarkt

Wanneer de energieprijzen gaan stijgen dan is het verstandig om uw energieprijzen vast te zetten. Op deze manier profiteert u gedurende de looptijd van uw contract namelijk nog van de lagere tarieven. Verwachten analisten juist een prijsdaling? Kies dan voor variabele tarieven. Deze tarieven worden namelijk regelmatig bijgewerkt waardoor u profiteert van prijsdalingen binnen de markt. Afhankelijk van de ontwikkelingen in de markt kunt u er ook voor kiezen om uw overstap nog even uit te stellen om vervolgens uw tarieven vast te zetten.

 

Energieprijzen in 2020

Sinds begin 2020 is stroom en gas flink duurder. Dit komt door stijgende tarieven op de groothandelsmarkt, en hogere belastingen vanuit de overheid. Zo daalde de heffingskorting, steeg de Heffing Opslag Duurzame Energie en steeg de belasting over gas fors. Daarnaast werd stroom 31 procent duurder en gas 20 procent duurder door een hogere vraag. Deze hogere vraag werd vooral veroorzaakt door een aantrekkende economie en vraag vanuit het buitenland.

Door uw tarieven nu vast te zetten voorkomt u dat uw kale tarieven verder kunnen stijgen. Ondanks dit kan energie toch nog duurder worden mocht de overheid energie nog meer gaan belasten en 2020. Benieuwd wat er dit jaar allemaal gebeurd? In dit artikel leest u alles over de energieprijzen in 2020.

 

Profiteren van energie aanbiedingen?

Profiteert u graag mee van voordelige energie aanbiedingen? Dan komt u bijna altijd uit op een vaste energieprijs. Energieleveranciers bieden bijna eigenlijk nooit extra korting of een leuk welkomstcadeau in combinatie met een variabele energieprijs. Dit komt omdat u met een variabele prijs maandelijks kunt opzeggen, waardoor de energieleverancier geen zekerheid heeft. Wanneer u dus wilt profiteren van een van de vele energie acties dan komt u vaak uit op een vaste energieprijs met een looptijd van 1 of 3 jaar.

 

Populairste Acties (Top 10)

In onderstaande tabel vindt u de populairste energie aanbiedingen van dit moment (top 10). Met deze aanbiedingen profiteert u van voordelige vaste tarieven en een scherpe korting. Daarnaast is het mogelijk om te profiteren van een leuke welkomstcadeau. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan direct het aanbod hieronder!

 

Uw persoonlijke situatie

Wanneer u kiest voor een vaste overeenkomst dan legt u zichzelf vast voor een langere periode. En dit is niet altijd handig! Zo is dit handig wanneer u korte termijn wilt gaan samenwonen. Een van beide moet dan namelijk zijn energiecontract opzeggen. En ook wanneer u bijvoorbeeld voor langere tijd naar het buitenland gaat is een vaste overeenkomst niet handig. Het u dus graag alle vrijheid? Kies dan voor variabele tarieven. In dit geval kunt u namelijk uw overeenkomst maandelijks opzeggen. Hierdoor zult u niet te maken krijgen met een vervelende opzegvergoeding.

Gaat u verhuizen op korte termijn? Dan kan uw nieuwe energiecontract gewoon mee-verhuizen. Let wel op dat u het juiste leveringsadres opgeeft tijdens uw overstap.

 

Uw persoonlijke voorkeur

Hebt u graag zekerheid over uw uitgave? Dan kunt u er voor kiezen om uw energietarieven vast te zetten. Zo weet u gedurende uw contractduur precies wat u betaalt voor stroom en gas. Let wel op, overheidsheffingen en energiebelastingen kunnen tussendoor altijd nog verhoogd worden. Betaalt u liever altijd een eerlijk en actueel tarief voor energie? Kies dan voor variabele tarieven. Deze worden regelmatig aangepast aan de marktprijs. De meeste Nederlandse energieleveranciers doen dit elk jaar op 1 januari en 1 juli. Sommige energieleveranciers doen dit zelfs elk kwartaal.

 

Energie vastzetten in 2018 of kiezen voor variabele tarieven

 

Looptijd van uw overeenkomst

Hebt u graag alle vrijheid? Kies dan voor een variabel energietarief. Variabele tarieven zijn altijd af te sluiten in combinatie met een flexibel energiecontract. Dit flexibele energiecontract is maandelijks op te zeggen zonder enkele nadelige gevolgen. Let wel op, flexibele energiecontracten zijn vaak duurder. Dit komt omdat energieleverancier meer korting durven te geven wanneer zij zeker weten dat u 1 of 3 jaar klant bij hun blijft. Bent u dus graag het voordeligste uit? En maakt flexibiliteit u niet zo veel uit? Kies er dan voor om uw energie vast te zetten.

 

Regelmaat van overstappen

Veel mensen hebben geen zin om elk jaar weer te kijken welke energieleverancier goedkoper is. En hierdoor is deze groep flink duurder uit. Hebt u graag geen omkijken naar uw energiezaken? Kies dan voor een langere overeenkomst, bijvoorbeeld 3 Jaar Vast of 5 Jaar Vast. Zo voorkomt u dat u na uw eerste voordelige jaar overgaat op de hoge slaperstarieven. Vindt u het geen probleem om jaarlijks even energieleveranciers te vergelijken? Kies dan voor een kortlopende overeenkomst. Deze zijn vaak namelijk gemiddeld gezien het voordeligste. Hierdoor kiest u elk jaar weer voor de goedkoopste energieleverancier!

 

Energie vastzetten in 2020?

Wat is slim? Energie vastzetten in 2020 of kiezen voor variabele tarieven? Hier is op dit moment nog weinig over te zeggen. Zo is het onduidelijk hoe de vraag zich binnen de markt ontwikkelt. Daarnaast is het onduidelijk hoe sterk het aanbod stijgt. Aangezien de prijsontwikkeling nog onduidelijk is raden wij consumenten aan om vooral te kijken naar wat nu voordelig is. Door uw energieverbruik in te voeren in onze energievergelijker ziet u direct met welk energiepakket u het voordeligste uit bent. Hierdoor weet u zeker dat u een verstandige keuze maakt.

 

Energie vastzetten voor 1, 3 of 5 jaar?

Bij veel energieleveranciers kunt u uw energie vastzetten voor 1 of 3 jaar. Sommige energieleveranciers bieden u zelfs de mogelijkheid om uw tarieven 5 jaar vast te zetten. Dit heeft voordelen, maar natuurlijk ook nadelen. Hoe langer u uw tarieven vastzet, hoe meer zekerheid u heeft. Maar dit kan ook nadelige gevolgen hebben. Zo kan het zijn dat u jaren te veel voor energie betaalt wanneer de tarieven direct gaan dalen. En hierdoor bent u flink duurder uit!

Over het algemeen raden wij consumenten aan om te kijken naar een energiecontract met een vaste looptijd van 1 jaar. Deze zijn gemiddeld gezien namelijk het goedkoopste. Energieleveranciers stunten graag met hoge kortingen en extra lage tarieven om u binnen te halen. Hierna hopen ze dat u verlengt tegen hogere tarieven en zonder korting. Wees dus verstandig, en kies elk jaar voor een korting en een looptijd van 1 jaar!

 

Gemiddelde kosten energie

Hoeveel geld u maandelijks kwijt bent aan gas, water en licht is onder andere afhankelijk van de door u gekozen energietarieven. Heeft u uw energie vastgezet op een duur moment binnen de markt? Dan betaalt u waarschijnlijk meer dan gemiddeld. Heeft u op een gunstig moment uw tarieven vastgezet? Dan bent u waarschijnlijk voordeliger uit de gemiddeld consument. Benieuwd wat een gemiddeld huishoudens kwijt is aan gas, water en licht? Bekijk dan onderstaande tabel. Kies uw woningtype en het aantal bewoners om te kijken wat het gemiddelde is.

Woningtype1 Bewoner2 Bewoners3 Bewoners4 Bewoners5 Bewoners6 Bewoners
Flat€271€334€370€403€418€433
Tussenwoning€349€412€448€481€496€511
Hoekwoning€407€470€506€539€554€569
2 onder 1 kap€469€532€568€601€616€631
Vrijstaand€591€684€690€723€738€753
Gemiddeld€372€435€471€504€519€534

 

Nieuwe contractvormen (Prepaid energie)

Naast de vaste en variabele overeenkomsten komen er ook steeds meer nieuwe contractvormen. Zo wordt er volop geëxperimenteerd met prepaid energie. Onder andere energieleverancier Greenchoice doet dit. Bij een proef in Arnhem en Rotterdam kunnen consumenten kiezen voor een prepaid abonnement. Door het laden van energiesaldo kunnen consumenten energie blijven gebruiken. En wanneer het bedrag bijna op is, worden zei vanzelf gewaarschuwd en eventueel afgesloten. Wordt het saldo weer opgehoogd? Dan wordt de energievoorziening direct weer geactiveerd. Door deze contractvorm hoopt Greenchoice minder consumenten af te moeten sluiten. Dit is belangrijk aangezien afsluitingen veel kosten met zich meebrengen. Waardoor armere huishoudens nog verder in de problemen komen.

Naast Greenchoice zijn ook Nuon, Stedin en Liander onderdeel van het experiment. Gezamenlijk willen de partijen het aantallen afsluitingen terugdringen. Dit omdat het een hoop kost, en erg ingrijpend is voor de bewoners. Jaarlijks worden er op ongeveer 10.000 adressen de energietoevoer afgesloten.

 

”Afgesloten worden van energie drukt gezinnen vaak in een isolement en kost de energiesector bovendien miljoenen euro’s per jaar.’’

 

Energie inkopen tegen uur- of dagprijzen

Naast prepaid energie wordt er regelmatig ook geëxperimenteerd met het inkopen van energie tegen uur- of dagprijzen. Zo wordt het voor particulieren mogelijk om energie in te kopen wanneer de tarieven laag zijn. In 2016 starten onder andere Qurrent en Liander een proef bij 300 huishoudens. Deze huishoudens konden via een app de uurtarieven inzien en hun verbruiksgedrag hierop aanpassen. Door slim in te kopen moet het voor consumenten mogelijk worden om een hoop geld te besparen.

 

”Klanten kunnen van de gegevens laten afhangen wanneer ze bijvoorbeeld de wasmachine aanzetten of de elektrische auto opladen. Voor een gemiddeld huishouden kan het voordeel oplopen tot enkele tientjes per jaar”

 

Nest Thermostaat
Met een Nest slimme thermostaat zou u energie kunnen inkopen tegen uur- of dagprijzen.

 

Energietarieven vergelijken

Energietarieven van alle bekende energieleveranciers vergelijken doet u door middel van onze energievergelijker. Voer nu uw energieverbruik in en check direct wat u bij de goedkoopste energieleveranciers gaat betalen. U kunt de selectie eventueel nog aanpassen met diverse filters om het helemaal naar uw smaak te maken.
 

 

Automatisch overgaan op een variabel energietarief

Wanneer uw vaste overeenkomst afloopt dan gaat u automatisch over op een variabel energietarief. Dit variabele energietarief ligt bijna altijd hoger dan de gemiddelde marktprijs. Wees dus verstandig en zorg er voor dat u opnieuw overstapt voordat uw overeenkomst afloopt. Dit voorkomt onnodig hoge energiekosten. In de meeste situaties kunt u uw overstap al enkele maanden voor het aflopen af uw overeenkomst regelen. Hierdoor gaat u direct over op uw nieuwe overeenkomst. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Maak dan gebruik van bovenstaande vergelijker!

 

Maximale energieprijzen

Ondanks dat het kan zijn dat u overgaat op hogere variabele energietarieven (slaperstarieven) kan het nooit zo zijn dat u overgaat op extreem hoge energietarieven. Dit komt omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toezicht houdt op de energiemarkt. Zo kijkt het onder andere of de tarieven voor kleinverbruikers niet te hoog zijn. Als dit wel het geval is dan bepaalt de ACM de maximale tarieven. Naast de maximale energietarieven bepaalt de ACM onder andere ook de maximale periodieke aansluitvergoeding en houdt het toezicht om de vastrecht- en capaciteitskosten. Bent u het oneens met uw energierekening? Kijk dan een op de website van de ACM voor meer informatie.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave