Vastrechtkosten

Wat zijn vastrechtkosten?

Vastrechtkosten zijn vaste kosten waarmee u te maken krijgt wanneer u een energiecontract of wateraansluiting afsluit. Het vastrecht is een bedrag dat u maandelijks aan uw energieleverancier betaald, dit bedrag is vooraf vastgesteld en uw verbruik heeft hierop geen invloed. U betaalt zowel kosten voor uw gasaansluiting als voor uw stroomaansluiting. Vastrechtkosten zijn eigenlijk gewoon (administratieve) vaste kosten voor de aansluiting en het gebruik van kabels en leidingen die uw netbeheerder aanlegt en verzorgd. Uw energieleverancier mag de hoogte van deze kosten zelf bepalen en hier wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt.

 

Pas op voor hoge vastrechtkosten

Veel energieleveranciers proberen klanten te trekken met lage energietarieven, maar de vastrechtkosten zijn in die gevallen vaak erg hoog. Alleen voor grootverbruikers kan een energiecontract met lage energietarieven en een hoog vastrecht voordelig uitpakken. Mensen met een normaal of laag verbruik betalen al snel meer. De vastrechtkosten kunnen per energieleverancier en contract flink verschillen. Uit recent onderzoek bleek dat het hoogste vastrecht €168,00 per jaar bedroeg en het laagste €49,00 per jaar, een flink verschil! Door het gebruik maken van onze energievergelijker worden deze extra kosten inzichtelijk, de getoonde energiekosten zijn namelijk een overzicht van alle kosten (inclusief vastrecht- en netwerkkosten).

 

Flinke verhoging vastrechtkosten

De afgelopen jaren hebben veel energieleveranciers hun vastrechtkosten flink verhoogd. In 2009 betaalde consumenten nog gemiddeld ongeveer €25,00 per jaar, in 2014 is dit bedrag al opgelopen tot ruim €50,00. Waaruit de vastrechtkosten echt bestaan is regelmatig ook onduidelijk, soms gaat het alleen om administratieve kosten maar in andere gevallen worden ook de transportkosten hierin ondergebracht. Wat wel duidelijk is geworden is dat de verschillen heel groot kunnen zijn per energieleverancier maar ook per energiepakket. Opletten dus!

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.