Vastrechtkosten

Wat zijn vastrechtkosten?

Vastrechtkosten zijn vaste kosten waarmee u te maken krijgt wanneer u een energiecontract of wateraansluiting afsluit. Het vastrecht is een bedrag dat u maandelijks aan uw energieleverancier betaald, dit bedrag is vooraf vastgesteld en uw verbruik heeft hierop geen invloed. U betaalt zowel kosten voor uw gasaansluiting als voor uw stroomaansluiting. Vastrechtkosten zijn eigenlijk gewoon (administratieve) vaste kosten voor de aansluiting en het gebruik van kabels en leidingen die uw netbeheerder aanlegt en verzorgd. Uw energieleverancier mag de hoogte van deze kosten zelf bepalen en hier wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt.

 

Pas op voor hoge vastrechtkosten

Veel energieleveranciers proberen klanten te trekken met lage energietarieven, maar de vastrechtkosten zijn in die gevallen vaak erg hoog. Alleen voor grootverbruikers kan een energiecontract met lage energietarieven en een hoog vastrecht voordelig uitpakken. Mensen met een normaal of laag verbruik betalen al snel meer. De vastrechtkosten kunnen per energieleverancier en contract flink verschillen. Uit recent onderzoek bleek dat het hoogste vastrecht €168,00 per jaar bedroeg en het laagste €49,00 per jaar, een flink verschil! Door het gebruik maken van onze energievergelijker worden deze extra kosten inzichtelijk, de getoonde energiekosten zijn namelijk een overzicht van alle kosten (inclusief vastrecht- en netwerkkosten).

 

Flinke verhoging vastrechtkosten

De afgelopen jaren hebben veel energieleveranciers hun vastrechtkosten flink verhoogd. In 2009 betaalde consumenten nog gemiddeld ongeveer €25,00 per jaar, in 2014 is dit bedrag al opgelopen tot ruim €50,00. Waaruit de vastrechtkosten echt bestaan is regelmatig ook onduidelijk, soms gaat het alleen om administratieve kosten maar in andere gevallen worden ook de transportkosten hierin ondergebracht. Wat wel duidelijk is geworden is dat de verschillen heel groot kunnen zijn per energieleverancier maar ook per energiepakket. Opletten dus!

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave