Productie duurzame energie gestegen met 13 procent in 2019

Uit cijfers van de Sociaal-Economische Raad (SER) blijkt dat de productie van duurzame energie in 2019 is gestegen met 13 procent. Vooral zonne-energie maakte een sterke groei mee. Ondanks dit lag de totale productie in de wintermaanden het hoogst. De reden hiervoor is dat het rendement van windparken in deze maanden het hoogst ligt. Vooral de maanden december, januari en februari waren goed omdat het in deze periode meer waaide.

 

Explosieve groei zonnepanelen

Vooral om het gebied van zonnepanelen is er goed nieuws. Het aantal geïnstalleerde zonnepanelen steeg namelijk explosief in 2019. Dit zorgde, in combinatie met relatief veel zonuren, voor een productiestijging van maar liefst 46 procent. Hierdoor is de totale productie nu genoeg voor het verbruik van 2 miljoen huishoudens. Dit klinkt als een hoop, maar is slechts 4 procent van de totale Nederlandse stroombehoefte.

Naast een flinke groei op het gebied van zonne-energie boekt ook windenergie een plus. In 2019 werd er 4 procent meer stroom opgewekt door middel van wind vergeleken met een jaar eerder. Ook voor 2020 verwacht men een stijging. Dit heeft onder andere te maken met nieuwe windparken die worden geopend op de Noordzee.

Tip: Heeft u ook interesse in zonnepanelen? Doe dan eens een Dakcheck via Coolblue. Zo ziet u direct of uw woning geschikt is voor zonnepanelen. Lees hier meer over Coolblue zonnepanelen.

 

Biomassa belangrijkste ”duurzame” energiebron

Als we kijken naar de totale productie van elektriciteit en warmte dan is biomassa de belangrijkste energiebron. In 2019 steeg de productie door middel van biomassa met 13 procent. Ondanks deze mooie cijfers is er nog wel de nodige discussie omtrent biomassa. Zo twijfelen veel mensen en organisaties over de duurzaamheid van biomassa. Zo bleek uit onderzoek onlangs dat de winst voor het klimaat en het milieu erg klein is. Het rendement van biomassa is namelijk relatief laag waardoor de CO2 uitstoot zelfs hoger is dan dat bij steenkoolcentrales.

 

Klimaatdoelen 2020 nog niet in zicht

De groei van 13 procent aan duurzame energie is hoopgevend, maar of het voldoende is om de gestelde klimaatdoelen voor 2020 te behalen valt nog te bezien. Zo heeft de overheid ooit een doel gesteld van 16 procent duurzame energie in 2020. Door tegenvallende resultaten heeft het kabinet besloten deze doelstelling door te schuiven naar 2023. Wel wil de overheid in 2020 meer dan 14 procent van de verbruikte energie duurzaam opwekken. Of deze grens behaald wordt is nog onduidelijk. Wel lijkt het er voorlopig op dat het doel voor 2023 mogelijk is.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave