Netverlies

Tijdens het transporteren van energie van punt A naar B gaat er altijd energie verloren, dit noemt men het netverlies. Deze verliezen ontstaan vooral als gevolg van het verschil tussen de invoeding en afname. Een netverlies ontstaat onder andere in de vorm van corona- of puntontladingen. Dit zijn elektrostatische ontladingen die soms hoorbaar zijn als gekraak of geknetter. Naast deze vorm zijn ook warmteverliezen in geleiders en transformatoren een belangrijke oorzaak van netverliezen. Als laatst bestaan er ook nog verliezen door fraude, diefstal en administratieve oorzaken.

 

Feiten en cijfers

  • Tijdens het transport van energie over het energienetwerk gaat 5,6% van de totale hoeveelheid energie verloren.
  • TenneT verloor in 2017 in totaal 931 GWh stroom in Nederland en maar liefst 3.724 GWh in Duitsland.
  • Netbeheerder Stedin verliest jaarlijks ongeveer 1 TWh wat goed is voor het jaarlijkse stroomverbruik van een stad als Rotterdam.
  • Het totale netverlies is voor TenneT goed voor 90% van hun CO2-voetafdruk.

 

Kosten netverlies elektriciteitsnet

In 2011 heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit, nu de Autoriteit Consument en Markt (ACM), onderzoek laten doen naar de oorzaken en kosten van netverliezen. Uit dit onderzoek bleek onder andere dat 5,6% van de totale energietransport verloren gaat. Het overgrote deel van het verlies (70%) is hierbij te wijten aan warmteverlies van elektriciteitskabels en transformatoren. Dit is een natuurkundig principe waar tot nu toe weinig aan te doen is. Naast deze oorzaak gaat ook een deel verloren door fraude en energiediefstal door criminelen. Deze oorzaak is goed voor ongeveer 20% van het totale verlies. Als laatste hebben veel netbeheerders ook te maken met administratief netverlies. Dit is een verlies dat optreedt wanneer energie wordt afgenomen door een adres, zonder dat er een leveringscontract actief is. Deze laatste oorzaak is goed voor ongeveer 10% van het totale netverlies.

 

Wie betaalt het netverlies?

Via Nederlandse wetgeving is bepaald dat het netverlies wordt gezien als het elektriciteitsverbruik van de netbeheerder. Dit houdt in dat de netbeheerder zelf energie moet inkopen op de groothandelsmarkt om het verlies te compenseren. De kosten van netverliezen komen dus direct terecht bij de (regionale) netbeheerders. De netbeheerders zullen deze kosten overigens waarschijnlijk wel doorberekenen aan de uiteindelijke verbruikers.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.