Recordopbrengst Nederlandse zonnepanelen in de maak


Nederland zal naar alle waarschijnlijk vandaag een recordopbrengst op het gebied van zonne-energie meemaken. Dit komt onder andere omdat het aantal actieve zonnepanelen groter is dan ooit. Daarnaast is het op veel plaatsen zo goed als onbewolkt. Daarnaast is het ook nog eens de langste dag van het jaar. Mede hiervoor zal de totale opbrengst hoger uitvallen dan dat van drie gasgestookte energiecentrales. Dat blijkt dat cijfers van energieleverancier Eneco.

 

Ook verbruik hoger

Door het warme weer licht het huidige energieverbruik ook hoger dan normaal. Dit komt omdat veel mensen en bedrijven airco’s inzetten. Daarnaast verbruiken ook andere koelsystemen meer energie dan gebruikelijk. Hierdoor wordt er ongeveer 10 procent meer energie verbruikt dan op en dag met normale temperaturen. Ondanks dat is dit lang geen probleem aangezien de zonnepanelen veel meer dan 10 procent meer opbrengen.

 

Opbrengt 30 procent hoger

Volgens cijfers van de energiehandelsvloer, waar energie vraag en aanbod samen komt, wordt er momenteel meer energie geproduceerd en verbruikt. Dit komt onder andere omdat er steeds meer zonnepanelen in Nederland liggen. Hierdoor is de totale capaciteit aan zonne-energie met 30 procent gestegen in 2016. Dat de zonnepanelen nu extra veel opleveren heeft overigens niks te maken met de hoge temperaturen. De opbrengst van een zonnepaneel is namelijk vooral afhankelijk van het aantal uren zonlicht, de mate van bewolking en de hoek van inval van het zonlicht.

 

Nog geen 2 procent is zonne-energie

Op deze momenten wordt er veel zonne-energie opgewekt waardoor er in principe een elektriciteitscentrales kan sluiten. Maar op minder zonnige dagen is dit nog heel anders. Zo wekt Nederland nog maar 1,8 procent van het jaarlijks verbruik op met zonnepanelen. Dit percentage ligt in Duitsland al boven de 7 procent. Ondanks de groei van 500 MW aan capaciteit in het afgelopen jaar is er nog veel meer groei nodig. Alleen hierdoor zullen we snel het gebruik van fossiele brandstoffen kunnen verminderen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.