Nederland verlaagt calorische waarde buitenlands gas


gas-buitenland-calorische

Om in 2019 flink meer aardgas uit het buitenland te kunnen gebruiken, moet dat eerst geschikt gemaakt worden voor gebruik. Dit doet Nederland door het mengen van gas met stikstof, hierdoor neemt de calorische waarde namelijk af.

 

Minder geschikt gas uit Groningen

Ruim 7 miljoen woningen in Nederland gebruiken gas om te koken, de verwarming aan te houden en te douche. Hiervoor gebruiken we nu voornamelijk gas uit Groningen, maar deze hoeveelheid gas zal flink afnemen door de problemen met aardbevingen. Aardgas uit bijvoorbeeld Noorwegen en Rusland, kan niet direct voor deze toepassingen worden gebruikt. Dit gas heeft namelijk een hogere calorische waarde dan het gas uit Groningen dat nu gebruikt wordt. Daarom wordt dit gas in een stikstofinstallatie gemengd met stikstof, zodat het geschikt is voor toepassingen in Nederlandse huishoudens.

Op dit moment wordt er op die manier in Nederland al tot 20 miljard m3 gas per jaar omgezet in installaties in de plaatsen Wieringermeer, Ommen en Zuidbroek. Om vanaf 2019 flink meer gas uit het buitenland geschikt te kunnen maken voor Nederlandse woningen, laat minister Henk Kamp van Economische Zaken de bestaande stikstofcapaciteit in Nederland de komende jaren fors uitbreiden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.