Kabinet moet zich bemoeien met Belgische kerncentrales


kernenergie-kernreactor
Kamerlid van Veldhoven pleit ervoor dat Nederlandse burgers en burgemeesters beter worden geïnformeerd wat betreft de kerncentrales vlak over de grens in België. Ook wil kamerlid van Veldhoven dat de Nederlandse inspectie voor nucleaire veiligheid, de ANVS, meebeslist of een reactor in het Belgische Doel weer mag worden opgestart.

 

Oproep van burgemeesters

Aanleiding van de uitspraken van van Veldhoven zijn oproepen van de burgemeesters van Rozendaal en Bergen op Zoom. Deze gaven namelijk aan dat er weinig informatie komt vanuit België over problemen die er zijn met de kerncentrale. De afgelopen weken waren er namelijk nogal wat problemen met de kerncentrale. Ook afgelopen zaterdag was het weer raak waardoor er een reactor werd stilgelegd. De gemeentes kregen niet te horen wat de reden was voor het stilleggen van de reactor. Naar aanleiding hiervan willen de burgemeesters dat het kabinet ingrijpt.

 

Oppositiepartijen

Niet alleen de D66 wil dat het kabinet in actie komt maar ook andere oppositiepartijen zoals de SP en GroenLinks. GroenLinks eist al langer inspraak en de SP geeft aan dat, wat hun betreft, de centrale dicht gaat. “Die kerncentrale was net weer in gebruik of er waren alweer problemen” aldus SP-kamerlid Smaling. De kerncentrale in Doel, die stamt uit 1975, zou na veertig jaar dichtgaan maar de Belgische regering besloot onlangs dat de kercentrale in gebruik blijft tot 2025.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.