Gronings gas over 12 jaar op


groningen-gronings-gas-raakt-op

‘’Het einde van de lucratieve gaswinning is in zicht. Over twaalf jaar is al het gas uit de Groningse bodem gehaald.’’

Dat stelt de Groningse milieupublicist Herman Damveld na een uitgebreide analyse van cijfers. Tijdens de analyse heeft hij onder ander gebruik gemaakt van recente data van het ministerie van Economische Zaken.

Nog 700 miljard m3 gas te gaan

Aan het begin van 2015 zat er nog negenhonderd miljard kubieke meter aardgas in de Nederlandse bodem. Het grootste deel hiervan zit nog onder Groningen, bijna zevenhonderd miljard kubieke meter gas.

Wanneer er op de zelfde manier gas verbruikt wordt en de export op het zelfde peil blijft, dan is het gas uit Groningen over 12 jaar op. Mogelijk leveren kleine aardgasvelden nog wel extra inkomsten op, maar dat is niet te vergelijken met de enorme opbrengsten van het Groningse gasveld.

Het Groningse gasveld

Het gasveld in Groningen is een van de grootste gasvelden ter wereld. Het gasveld heeft een totale oppervlakte van 900 km2 en een totaal productievolume van 2.800 miljard kubieke meter aardgas. De NAM zelf verwacht dat er nog zeker voor de komende 50 jaar aardgas uit het Groningse gasveld gewonnen kan worden.


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een gedachte over “Gronings gas over 12 jaar op