Gazprom veilt gas aan Europa


gas-gasmeter-gasverbruik

Gasreus Gazprom is deze week een veiling begonnen met als doel de verkoop van gas aan landen in Europa. De gasreus deed dit tot nu toe enkel via langetermijncontracten.

Ruim 3,2 miljard kubieke meter aardgas

Het bedrijf, dat voor 50% in handen van de Russische staat is, veilt van maandag tot en met woensdag ruim 3,2 miljard kubieke meter aardgas. Dat is ongeveer 2 procent van de totale export van bijna 160 miljard kubieke meter aardgas per jaar. De energieleverancier die het hoogste bod uitbrengt krijgt het gas deze winter geleverd. Deze week volgen mogelijk meerdere aardgasveilingen.

Nieuwe verkoopwijze

De veiling is een nieuwe verkoopwijze voor Gazprom. Het Russische bedrijf is sinds jaar en dag gehecht aan het systeem van langetermijncontracten met bindende afnamehoeveelheden. Die contracten bieden gasbedrijven bevoorradingszekerheid, zegt Gazprom, maar de Europese Unie beschuldigt het bedrijf ervan misbruik te maken van zijn grote machtspositie. Europa is voor een derde van zijn gasvoorziening afhankelijk van het Russische gasbedrijf. Eerder in 2015 startte Brussel een antitrustonderzoek tegen het bedrijf.

Lage olieprijs

Een topman van Gazprom zei maandag dat zijn bedrijf wil inspelen op veranderingen in de Europese markt. Maar volgens Russische waarnemers kiest het bedrijf eieren voor zijn geld door de aanhoudend lage prijzen voor olie en gas. De aardgasveilingen brengen nu vermoedelijk meer geld op dan de contracten die aan de huidige olieprijs gekoppeld zijn.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.