Gasunie wil groen gas grootschalig beschikbaar maken


Gasunie wil groen gas grootschalig beschikbaar maken

Gasbedrijf Gasunie wil samen met netbeheerder Enexis en Attero (grote afvalverwerker) op grote schaal groen gas gaan produceren en transporteren. Door middel van de zogenoemde Groen Gas Booster moet het groene gas regionaal worden opgewekt en landelijk beschikbaar worden. Dit maakte woordvoerder Michiel Bal van Gasunie’s transportdochter GTS bekend.

De Groen Gas Booster is een speciale compressor die vanaf het einde van het jaar 2017 door de 3 partijen in gebruik zal worden genomen. Gasunie investeert zelf een bedrag van ongeveer 2 miljoen euro in de ontwikkeling van de compressor.

“Als er lokaal meer groen gas geproduceerd wordt dan er vraag naar is, dan voert die compressor de druk van dat groene gas van Attero op. Zodoende kan het regionale net van Enexis worden ingevoed in het landelijk hogedruknet van GTS. Een soort bypass dus", zegt Bal.

Duurzame doelstellingen

De drie bedrijven willen op deze manier een bijdrage leveren aan de Nederlandse ambitie in de Routekaart Groen Gas. Bal zegt hierover het volgende; “Dit houdt in dat de bijdrage van hernieuwbaar gas aan onze duurzame energiedoelstellingen kan groeien van 10 petajoule in 2015 naar 77 petajoule in 2030. Dat komt overeen met 17 procent van het huishoudelijk gasverbruik.”

In 2015 zijn de bedrijven Gasunie, Enexis en Attero al begonnen met diverse voorbereidingen voor het project. De woordvoerder verwacht dat het hele systeem aan het einde van 2017 of aan het begin van 2018 draait.

De Groen Gas Booster zal komen te staan in het grensgebied van Gasunie en Enexis, nabij de afvalverwerkingsinstallatie van Attero in Wijster. Als de Groen Gas Booster aanslaat is het op grote schaal produceren en transporteren van groen gas volgens Bal relatief eenvoudig een mogelijkheid.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.