Gas flink duurder dit jaar


Gas flink duurder dit jaar

Het huis verwarmen of lekker warm douche zal dit jaar flink duurder uitvallen. De belasting op aardgas is namelijk 32% hoger dan vorig jaar. Consumenten betalen nu 30,5 cent belasting per kubieke meter aardgas.

Energierekening stijgt opnieuw

Voor een gemiddeld huishouden valt de jaarlijkse energierekening hierdoor al snel €130,00 hoger uit. Alleen maar slecht nieuws? Nee. De belasting op stroom daalt namelijk met 16 procent. Over het algemeen zullen huishoudens volgend jaar ongeveer €50,00 duurder uit zijn.

Flinke tegenvaller

Voor veel consumenten is dit een flinke tegenvaller, er werd namelijk verwacht dat de energierekening met een paar tientjes zou dalen in verband met lage marktprijzen. Door de hogere belasting op gas zal dit voordeel volledig wegvallen.

Wilt u volgend jaar toch minder kwijt zijn aan energie en gas? Dan is overstappen het beste advies. Huishoudens kunnen gemiddeld enkele honderden euro’s besparen door over te stappen! Hebt u zelf nog goede tips om de energierekening te verlagen? Laat hem dan achter in een reactie!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12 gedachten over “Gas flink duurder dit jaar

 • Peter

  En waarom wordt de 25% inkoopprijs daling van gas niet doorberekend aan de klant??
  Of is de olieprijs nu niet meer gekoppeld aan de gasprijs?

 • Koen Verkerk Bericht auteur

  De meeste energieleveranciers hebben de variabele leveringstarieven voor stroom en gas per 1 januari 2016 verlaagt. Hierdoor zal een klein deel van het voordeel doorberekent worden aan de klant. Iemand met een vaste prijs profiteert helaas niet mee.

 • Harry

  Wie het snapt mag het zeggen.
  We hebben 28-12-2015 een contract gekregen met als prijs voor gas van 0,5369 ct per m3 voor levering in 2016
  Nu per 12 -01 2016 is dat ineens verhoogd naar 0,6149
  Wat is dit voor boevenbende gedoe?

 • Koen Verkerk Bericht auteur

  Hi Harm,

  Welke overzichten bedoel je precies? Gemiddeld kost een kubieke meter gas ongeveer €0,65 inclusief BTW en alle andere belastingen (ongeveer 50% van de prijs bestaat uit belasting).

 • Nona

  Kan iedereen het zich nog herinneren dat decennia geleden door den Haag de gasprijs aan de olieprijs gekoppeld moest worden omdat dit goed voor de economie dus de overheid was , die meer accijns binnen kreeg op die manier en de burger in de kou liet staan door een stijgende gasprijs aan de meter in de kast ?
  En nu maken we dus mee dat door een scherp gedaalde olieprijs de overheid ineens miljarden misloopt en dit gekoppeld aan een teruglopende gaswinningsomzet omdat er minder omhoog gepompt mag worden van de rechter door een verzakkend Groningen , diezelfde overheid nu wederom de accijnzen verhoogt omdat die zelfde gasbaten nu dus ernstig onder druk staan door een in elkaar gestorte olieprijs waarmee de overheid zich als een onbetrouwbare partner laat zien aan zijn burgers die gewoon met de consequenties van slecht zakendoen opgescheept worden .

  Oftewel we worden weer belazerd.

 • uaqamor

  Het is toch niet normaal meer. Gas blijft goedkoper worden maar wij BURGERS blijven maar meer betalen. De overheid moet is stoppen met deze onzin, het leven is al duur genoeg!

 • M. De Boer

  Wij overwegen de aanschaf van een warmtepomp. Op dit moment wordt er relatief meer belasting geheven over stroom dan gas. Dit jaar zien wij dat er belasting wordt overgeheld van stroom naar gas.
  Vraag is of deze trend in 2017 en daarna gaat worden doorgezet. Ik had zoiets gelezen in een rapport uit Delft.
  Zou toch handig zijn dat daar meer duidelijkheid over komt gezien de enorme investering in een warmtepomp, milieu overwegingen daargelaten.

 • Adrien

  Bezuinigen op de energienota? Hoe dan, als ze de BELASTING steeds verhogen?
  Maar wel de dividendbelasting afschaffen voor de grote man. Het zal ergens vandaan moeten komen…

 • Mevrouw

  Als huurder heb ik geen invloed op de keuze voor aardgas. Wat kan ik doen om de belastingverhoging bij de huiseigenaar te leggen?

 • Koen Verkerk Bericht auteur

  Beste,

  Wanneer de overheid hogere belastingen heft dan zal uw verhuurder deze waarschijnlijk aan u doorrekenen. Hier kunt u weinig tegen doen aangezien iedereen die gas verbruikt meer gaat betalen. Door te proberen minder gas te verbruiken kunt u de kosten wel drukken. Dit kan door bijvoorbeeld korter te douche en de verwarming lager te zetten.

  Met vriendelijke groet,

  Koen
  GoedkopeEnergieenGas.nl

 • george

  Heel smerig die extra belastingen zodat de rekening weer bij de consumenten komt te liggen. Zoals gewoonlijk worden we weer genaaid door de overheid.