Hoe hoog ligt de gasprijs per m3 (2018 / 2019)?


Wat kost gas nu precies? Dat zal u flink tegenvallen! Gas is namelijk behoorlijk duur. Een kubieke meter (m3) gas koste in 2018 ruwweg €0,67 per kubieke meter. Dit bedrag bestond voor €0,29 uit energiebelastingen. Daarnaast lag de inkoopprijs van aardgas rond de €0,26 per kubieke meter. Over dit bedrag van €0,67 betaalde consumenten tevens nog BTW, waardoor de totale prijs neerkwam op ruwweg €0,60 per kubieke meter.

Ondanks dat de gasprijs in 2018 al hoger lag dan in 2017 zal deze in 2019 opnieuw stijgen. Dit komt omdat de vraag op de internationale markt toeneemt. Hiernaast heeft het kabinet besloten om de energiebelasting over aardgas te verhogen. Hierdoor zullen consumenten per 1 januari 2019 3 eurocent meer energiebelasting betalen per kubieke meter aardgas. Hierdoor stijgt de gemiddelde gasprijs in 2019 naar ruwweg €0,70 per kubieke meter aardgas. Door deze prijsstijging zal de gemiddeld gasrekening met ongeveer €40,00 per jaar toenemen.

Tip: Klik hier om direct gasprijzen te vergelijken!

Naast de prijsstijging voor gas zal ook stroom duurder worden. Dit komt door een toenemende vraag en een stijging van de Heffing Opslag Duurzame Energie (ODE). Al met al zal de energierekening in 2019 hierdoor met ongeveer €130,00 stijgen. Wilt u toch besparen op uw jaarlijkse energierekening? Maak dan gebruik van onze energievergelijker! Hierin vindt u altijd scherpe aanbiedingen met een hoge kortingen! Onder onze vergelijker kunt u meer lezen over de gasprijsontwikkeling, energiebelastingen en de gemiddelde gaskosten in Nederland.

 

Gasprijzen vergelijken

Wilt u ook minder geld kwijt zijn aan stroom en gas? Maak dan gebruik van een van onze energievergelijker! Voer hieronder uw verbruiksgegevens in de stap direct over naar de voordeligste energieleverancier.
 

Spring direct naar;

 

Opbouw gasprijs 2018

Uw uiteindelijke gasprijs bestaat uit drie onderdelen; de gasprijs, energiebelastingen en BTW. De kale gasprijs ligt momenteel rond de €0,26 per m3. Naast deze gasprijs betaalt u hierboven op €0,29 energiebelasting en rond de €0,12 BTW. Hierdoor kost een m3 gas u in 2018 toch al snel rond de €0,67

OnderdeelPrijs in €
Kale Gasprijs+/- 0,26
Energiebelasting+/- 0,29
Gasprijs (Excl. BTW)+/- 0,55
Gasprijs (Incl. BTW)+/- 0,67

 

Gaskosten

Energiekosten bestaan uit de kosten voor het verbruik van gas en stroom, en bijkomende kosten zoals netwerkkosten, energiebelastingen en vastrechtkosten. Uw gasrekening is voornamelijk afhankelijk het woonoppervlakte van uw woning, het energielabel van uw woning en uw douchegedrag. Door zelf maatregelen te nemen kunt u flink besparen op uw gaskosten. Hoe duurzamer uw huis en uw leefpatroon is, hoe lager de gasrekening zal zijn. Ook het overstappen naar een andere energieleverancier kan u jaarlijks een hoop geld op de gasrekening schelen. Benieuwd wat u kunt besparen op uw jaarlijkse gaskosten? Vergelijker dan de beste deals met onze energievergelijker hierboven!

Meer weten over de ontwikkeling van de gasprijs in 2018 en de komende jaren? Lees dan hieronder meer over onder andere uw gaskosten, het gemiddelde gasverbruik, de gasprijsontwikkeling in 2018 en de gasprijzen bij de verschillende energieleveranciers.

 

Wat is een gemiddeld gasverbruik?

In Nederland verbruikt een gemiddeld huishouden 1.410 kubieke meter aardgas per jaar. Of uw verbruik hoger of lager ligt dan dit gemiddelde hangt voornamelijk af van uw woning. Heeft u een klein appartement dat goed geïsoleerd is of profiteert van warmte uit het gebouw? Dan is de kans groot dan u nog geen 1.000 kubieke meter aardgas per jaar verbruikt. Hiertegenover staat dat eigenaren van een vrijstaand huis al snel meer dan 2.000 kubieke meter aardgas per jaar verbruiken. Zeker wanneer de isolatie matig is kan het gasverbruik flink oplopen.

Naast de woning zijn er overigens nog andere factoren die een groot effect kunnen hebben op het gasverbruik. Zo is de methode van verwarming erg bepalend voor het uiteindelijke gasverbruik. Zo verbruikt een woning met warmtepomp een stuk minder gas dan een woning met een verouderde Cv-ketel. Een ook de leefstijl en het aantal bewoners in de woning kan een groot effect hebben op het totale gasverbruik. Woont u alleen of als paar en doucht u niet zo lang? Dan is uw verbruik een stuk lager dan een groot gezin met pubers die uren douchen.

In onderstaande tabel ziet u wat het gemiddeld gasverbruik per woningtype is. Benieuwd of u meer of minder dan gemiddeld verbruikt? Lees het direct af!

WoningtypeGemiddeld gasverbruik per jaar (m3)Gemiddeld gasverbruik per dag (m3)
Flat9402,5
Tussenwoning1.3003,5
Hoekwoning1.5704,3
2 onder 1 kap1.8605,1
Vrijstaand2.4306,7
Gemiddeld1.4103,9

 

Hoe ontwikkelde de gasprijs zich in 2016 / 2017?

Gas werd flink duurder in het jaar 2016. De belangrijkste reden hiervoor? De explosief stijgende energiebelasting! Tijdens de derde dinsdag van september 2015, Prinsjesdag, maakte de Tweede Kamer de Miljoenennota en Rijksbegroting weer bekend. En in het belastingplan werd duidelijk dat de energiebelasting op stroom en gas flink steeg. Voor aardgas zou dit in eerste instantie gaan om ongeveer 4,5%, en voor stroom om 0,5% inflatiecorrectie. Deze verhoging zou in principe zorgen voor een stijging van de energiekosten van slechts enkele tientjes. Naast de stijgende energiebelasting namen ook de transportkosten toe. Wat ook nog zorgde voor een kleine stijging. Al met al zouden deze wijzigingen zorgen voor een licht stijgende energierekening. Maar uiteindelijk bleek dit toch niet het geval. Hieronder een kleine opsomming van de belangrijkste wijzigingen in 2016 en begin 2017.

Eerste update; De Tweede Kamer is akkoord gegaan met een verhoging van de energiebelasting van €0,05 per kubieke meter aardgas voor kleinverbruikers met een gebruik tot 170.000 m3 gas per jaar. Deze verhoging zou in principe zorgen van een stijging van slechts enkele tientjes per jaar.

Tweede update; De belasting over aardgas blijkt toch niet met enkele procenten toe te nemen, maar met een explosieve 32%. Vanuit diverse hoeken uit de samenleving wordt met verontwaardiging gereageerd, maar het blijkt toch niet anders te zijn. In 2016 betaalt u per kubieke meter aardgas €0,25168 heffingen en belasting. Dit komt neer op ongeveer 50% van de totale prijs van een kubieke meter aardgas. Een flinke stijging die direct effect heeft op de koopkracht van de gemiddelde Nederlander. Voor een gemiddeld huishouden valt de jaarlijkse energierekening door de stijging rond de €130,00 hoger uit. Lees in dit artikel meer over de explosieve stijging van de energiebelasting over gas.

Vanaf 1 juli 2016: Vanaf 1 juli 2016 zal de gasprijs weer dalen. Waarschijnlijk met ongeveer 9 tot 11 procent. Een welkome meevaller aangezien de energiebelasting zo enorm is gestegen. Daarnaast zal waarschijnlijk ook de stroomprijs wat afnemen. Waardoor huishoudens tot wel €145,00 goedkoper uit zijn.

Vanaf 1 januari 2017: Vanaf begin 2017 zullen alle energieleveranciers hun tarieven weer indexeren. Uit een rondgang onder de grootste energieleveranciers blijkt dat de gasprijs een klein beetje zal stijgen. Wanneer u een variabel energietarief heeft dan moet u rekening houden met een stijging van ruim €10,00 op jaarbasis. Daarnaast zal ook de prijs voor stroom licht stijgen. Wilt u niet meer maar juist minder gaan betalen? Dan is het verstandig om over te stappen!

Vanaf 1 juli 2017: Vanaf 1 juli zullen de gasprijzen bij de meeste energieleveranciers stijgen. Dit komt voornamelijk door hogere prijzen op de groothandelsmarkt. Ook stroom zal vanaf 1 juli bij veel energieleveranciers in prijs stijgen. En daarbovenop stijgen ook nog een de leveringskosten bij diverse energieleveranciers. Hierdoor zijn klanten al snel enkele tientjes per jaar meer kwijt aan energie.

 

Gasprijs 2018

Door een stijging in de energiebelasting zal de gasprijs in 2018 weer flink toenemen. Per 1 januari zullen alle huishoudens 3 eurocent meer belasting gaan betalen per verbruikte kubieke meter aardgas. Dit betekent dat huishoudens bij een gemiddeld energieverbruik al snel meer dan €40,00 meer per jaar kwijt zijn aan gas. Naast deze stijging zal ook de Heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) met €40,00 per jaar stijgen. Naast deze stijging verlaagt het nieuwe kabinet ook nog eens de heffingskorting met ruim €50,00. Naast deze lastenverzwaringen staat een kleine daling in de energiebelasting over stroom. Al met al zullen huishoudens hierdoor al snel meer dan €110,00 kwijt zijn aan de jaarlijkse energierekening. Opnieuw een sterke stijging door hogere belastingen en heffingen.

 

Gasprijs 2019

Wat er volgend jaar precies gebeurd is nog lastig te zeggen, maar er zijn diverse indicatoren die er voor zorgen dat wij vermoeden dat de gasprijs zal stijgen. Momenteel is er op de internationale markt veel vraag naar stroom en gas waardoor de prijzen stijgen. Naast deze stijging betalen we steeds meer toeslagen voor het uitstoten van CO2. Aangezien gas behoorlijk vervuilend is zal ook gas flink duurder worden. Deze stijging komt onder andere voort uit een stijgende energiebelasting en milieutoeslagen. Per 1 januari 2019 zullen consumenten in ieder geval 3 eurocent meer belasting gaan betalen per verbruikte kubieke meter aardgas. Hiernaast stijgt ook de heffing Opslag Duurzame Energie waardoor huishoudens nog duurder uit zijn. Al met al stijgt de gasprijs in 2019 waarschijnlijk met enkele centen waardoor huiseigenaren al snel meer dan €150,00 meer kwijt zijn aan de energierekening!

 

Toekomst gasprijs en belasting over gas

In de Tweede Kamer wordt op dit moment gewerkt aan de Nederlandse Klimaatwet. In deze nieuwe wet staan ideeën en harde eisen om de Nederlandse uitstoot van CO2 te verlagen. Uitgangspunt hierbij is dat rond 2030 er 49% minder CO2 uitgestoten wordt ten opzichte van 1990. Daarnaast is het uiteindelijk doel om in 2050 maar liefst 95% minder CO2 uit te stoten. Hiermee stelt Nederland zichzelf hogere eisen dan het eerder afgesproken heeft met ander Europese landen.

Om deze ambitieuze doelstelling te bereiken wil het kabinet huishoudens en bedrijven stimuleren om minder gas te verbruiken. Dit wil het doen door het heffen van een stuk meer belasting over het gasverbruik. Zo zou de belasting over gas de komende twaalf jaar moeten stijgen met 75%. Daarnaast moet stroom juist goedkoper worden, hiermee wordt namelijk het gebruik van duurzame alternatieven zoals warmtepompen gestimuleerd. Om dit te bewerkstelligen zou de belasting over stroom met 50% moeten dalen.

Als deze maatregelen daadwerkelijk zullen worden doorgevoerd dan zal de hoogte energierekening opnieuw flink stijgen. Zo zal de stijgende belasting over gas, ongeveer €0,20 per kubieke meter, zorgen voor een energierekening die honderden euro’s hoger uitvalt. Alleen huishoudens die minder gas gaan verbruiken zullen niet te maken krijgen met een stijgende energierekening. Maar hier zijn hoge investeringen voor nodig die niet elk huishouden kan doen, zo kost de installatie van een warmtepomp al snel tussen de €7.500,00 en €10.000,00.

 

Gasprijzen energieleveranciers

Benieuwd wat u bij de diverse energieleveranciers betaalt voor een kubieke meter aardgas? Check dan onderstaande tabel. In onderstaande tabel vindt u de ontwikkeling van de gastarieven door de tijd heen. Deze tarieven zijn gebaseerd op een 1 jaar vast energiecontract uit onze energievergelijker (enkeltarief). De laatste steekproef hebben wij gehouden op 1 juli 2018. Op dit moment waren vooral Fenor, Powerpeers, UnitedConsumers en NLE erg voordelig op het gebied van gas. Energieleveranciers Essent, Eneco, Energiedirect.nl en Greenchoice waren relatief duur. Hier liep de gasprijs op tot boven de €0,70 per kubieke meter.

EnergieleverancierGasprijs per m3 (07/2018)Gasprijs per m3 (01/2018)Gasprijs per m3 (07/2017)Gasprijs per m3 (01/2017)Gasprijs per m3 (07/2016)Gasprijs per m3 (01/2015)
Budget Energie€0,6547€0,6212€0,5950€0,5854€0,5896-
Eneco€0,7066€0,6626----
Energiedirect.nl€0,7061€0,6620€0,6042€0,6107€0,5965€0,5779
ENGIE€0,6890€0,6528€0,6057€0,6156€0,5975€0,5561
EON---€0,6042€0,6078€0,5870
Essent€0,7081€0,6841€0,6158€0,6343€0,5816€0,5801
Fenor€0,6101€0,6020€0,5528---
Greenchoice€0,7036€0,6722€0,6272€0,6216€0,6086€0,5997
HVC-€0,6673€0,5720-€0,56262-
NLE€0,6398€0,6095€0,5609€0,5493€0,5552€0,5087
Nuon€0,6737€0,6343€0,6244€0,6061€0,6272€0,6210
Oxxio€0,6994€0,6583€0,6054€0,6091€0,5953€0,6470
Powerpeers€0,6221-----
Pure Energie€0,6889€0,6485€0,6055€0,6108€0,5946€0,5441
Qurrent€0,6797€0,6351€0,5815€0,5851€0,5869€0,5282
SEPA-€0,6436----
Vandebron€0,6619€0,6136€0,5802---
UnitedConsumers€0,6380-----
Vrijopnaam€0,6543€0,6543----
Gemiddelde Gasprijs€0,6710
€0,6451€0,5946€0,6029€0,59120
€0,57498

 

Eerdere updates gasprijs

De gasprijs is continue in beweging. Hieronder vindt u informatie over eerdere fluctuaties in de gasprijs.

Update: Aan het begin van 2016 zullen de meeste energieleveranciers de variabele leveringstarieven voor stroom en gas bijstellen. De gasprijs zal dan naar verluid met gemiddeld 5% dalen. In ieder geval hebben energieleveranciers DELTA, Essent en Energiedirect al bekend gemaakt dat het de variabele leveringstarieven voor gas zal dalen. Nieuwe klanten en klanten met een variabele energieprijs zullen hiervan profiteren.

Update: Vanaf 1 juli 2016 zullen alle energieleveranciers weer werken met vernieuwde energietarieven. Zoals gebruikelijk presenteerde energieleverancier DELTA als eerst haar nieuwe leveringstarieven. En deze waren opnieuw lager dan aan het begin van 2016. Naar verwachting zal de prijs voor aardgas dalen met 9 tot 11 procent. Daarnaast zal ook stroom goedkoper worden, waardoor huishoudens flink goedkoper uit zijn. Bij een verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.800 kubieke meter gas per jaar zullen mensen tot wel €145,00 goedkoper uit zijn.

Update: De eerste energieleveranciers hebben al bekend gemaakt dat hun prijzen zullen stijgen per 1 januari 2017. Consumenten met een variabele energieprijs moeten rekening houden met een stijgstijging van ongeveer €10,00 per jaar. Naast gas, zal ook de prijs voor stroom licht stijgen.

Update: Sinds 1 juli 2017 hanteren alle energieleveranciers weer een ander tarief voor gas. Kijkend naar de nieuwe gasprijzen dan valt vooral op dat Fenor, Vandebron en NLE behoorlijk goedkoop zijn. Deze energieleveranciers bieden namelijk gas aan rond de €0,55 / € 0,56 per kubieke meter. Hiernaast zijn Essent, Nuon en Greenchoice juist redelijk duur. Deze bieden gas aan rond de €0,61 / €0,62 per kubieke meter. Hierdoor ontstaan grote prijsverschillen, tot wel €0,07 per kubieke meter aardgas. Dit verschil kan bij een hoog jaarlijks verbruik zorgen voor een flink duurdere energierekening.

 

Gemiddelde kosten gasverbruik

Aangezien de verwarming het grootste deel van uw gasverbruik bepaald is vooral het woonoppervlakte van uw woning bepalend voor uw totale gasverbruik. Daarnaast heeft ook de mate van isolatie een groot effect op uw uiteindelijke gasverbruik. Een klein flatje of een appartement verbruikt bijvoorbeeld jaarlijks gemiddeld slechts 940 m3 gas. Wat ongeveer €67,00 per maand kost. Dit terwijl een vrijstaand huis al snel 2.430 m3 gas per jaar verbruikt. Wat een bewoner als snel rond de €145,00 per maand kost.

Uw gasverbruik wordt op uw energierekening uitgedrukt in kubieke meters (m3), ook wel een ‘kuub’ genoemd. Een kubieke meter is afgeleid van een kubus van 1 meter bij 1 meter bij 1 meter. De gemiddelde gasprijs ligt momenteel rond de €0,62 per m3, waardoor u met een vrijstaand huis al snel rond de €160,00 per maand kwijt bent aan kosten voor gas.

In onderstaande tabel kunt u het gemiddeld gasverbruik per woningtype terugvinden. Daarbij kunt u een indicatie van de te verwachten maandlasten aflezen. Hierbij wordt uitgegaan van een gemiddeld gasprijs en een gemiddelde mate van isolatie. Momenteel ligt het gemiddelde gasverbruik op 1.410 m3 per jaar met een gemiddelde kostenpost van €92,00 per maand.

WoningtypeGemiddeld gasverbruik (m3)Kosten per maand
Flat940€67,00
Tussenwoning1.300€86,00
Hoekwoning1.570€100,00
2 onder 1 kap1.860€115,00
Vrijstaand2.430€145,00
Gemiddeld1.410€92,00

 

Energiebelasting Gas

Aangezien het verbranden van aardgas schadelijk is voor het milieu heft de overheid flinke belastingen over het gebruik van gas. Hiermee wil het bedrijven en particuliere stimuleren om minder gas te verbruiken. In onderstaande is te zien welke toeslagen er gerekend worden per verbruikscategorie. Opvallend is dat de belastingen de afgelopen jaren flink zijn toegenomen. Sinds het jaar 2011 is de belasting voor kleine verbruikers met maar liefst €0,10 per m3 aardgas toegenomen. Vooral in 2016 steeg de belasting explosief, met ruim 32%! Ondanks dit is de energiebelasting in 2017 en 2018 opnieuw toegenomen.

Jaar0 - 5000 m35001 - 170.000 m3170.001 - 1 miljoen m31 - 10 miljoen m310 miljoen + m3 (part.)10 miljoen + m3 (zakelijk)
2011€ 0,1639€ 0,1419€ 0,0393€ 0,0125€ 0,0117€ 0,0082
2012€ 0,1667€ 0,1443€ 0,0400€ 0,0127€ 0,0119€ 0,0083
2013€ 0,1862€ 0,1862€ 0,0439€ 0,0160€ 0,0115€ 0,0115
2014€ 0,1894€ 0,1894€ 0,0446€ 0,0163€ 0,0117€ 0,0117
2015€ 0,1911€ 0,1911€ 0,0677€ 0,0247€ 0,0118€ 0,0118
2016€ 0,25168€ 0,25168€ 0,06954€ 0,02537€ 0,01212€ 0,01212
2017€ 0,25244€ 0,25244€ 0,06215€ 0,02265€ 0,01216€ 0,01216
2018€ 0,26001€ 0,26001€ 0,06464€ 0,02355€ 0,01265€ 0,01265

 

Kritiek beleid energiebelasting

In de afgelopen jaren is de belasting over het gasverbruik flink gestegen. Maar uit onderzoek blijkt dat vooral kleinverdieners relatief veel belasting betalen. Zo zijn kleinverdieners tegen 2021 6,2% van hun inkomen kwijt aan energiebelastingen. Hiertegenover staat dat de hogere verdieners slechts rond de 1,5% van hun inkomen aan energiebelastingen kwijt zijn. Daarnaast stijgen de lasten voor kleinverdieners met 2,2 procentpunt, en voor grootverdieners maar 0,4 procentpunt.

Er is niet alleen kritiek op de verdeling binnen de consumentenmarkt. Er is ook een hoop kritiek op de lage belastingen de bedrijven betalen. De tarieven voor bedrijven liggen veel lager dan voor particuliere. Waaruit blijkt dat de grootste vervuilers momenteel niet het meeste betalen. Daarnaast betalen grote bedrijven veel minder dan kleine bedrijven. Dit blijkt bijvoorbeeld ook uit de kosten per ton CO2-uitstoot. Zo betalen kleinverbruikers gemiddeld €100,- per ton, land- en tuinbouwbedrijven €50,- per ton en zware industrie en energiebedrijven slechts €25,- per ton.

 

Opslag Duurzame Energie (ODE) Gas

Door middel van de Heffing Opslag Duurzame Energie belast de overheid uw gasverbruik nog meer. Op deze manier wil het u stimuleren om gas te besparen. Daarnaast worden de opbrengsten van de heffing gebruikt om duurzame energieprojecten te subsidiëren. Ondanks dat de ODE over gas al flink steeg de afgelopen jaren stijgt de ODE in 2018 opnieuw. Zo betaalde u in 2017 nog €0,0159 per m3 en in 2018 al €0,0285 per m3 aardgas. Hierdoor stijgt de gemiddelde energierekening al snel met ongeveer €20,00 per jaar.

Jaar0 - 170.000 m³170.001 - 1 miljoen m31 - 10 miljoen m310+ miljoen m3
2013€ 0,0023€ 0,0009€ 0,0003€ 0,0002
2014€ 0,0046€ 0,0017€ 0,0005€ 0,0004
2015€ 0,0074€ 0,0028€ 0,0008€ 0,0006
2016€ 0,0113€ 0,0042€ 0,0013€ 0,0009
2017€ 0,0159€ 0,0074€ 0,0027€ 0,0013
2018€ 0,0285€ 0,0106€ 0,0039€ 0,0021

Opbouw van de gasprijs 2017

Wanneer u energieleverancier gaat vergelijken op prijs dan is het handig om te weten hoe de gasprijs precies is opgebouwd. De gasprijs bestaat namelijk uit diverse componenten. Te weten; netwerkkosten, vaste leveringskosten, overheidsheffingen, BTW en verbruikskosten. Aan de netwerkkosten, overheidsheffingen en BTW kan uw energieleverancier niets veranderen. En hier valt dus ook onmogelijk op te vergelijken. Waar u wel op kunt letten zijn de vaste leveringskosten en de verbruikskosten. De vaste leveringskosten zijn een soort van administratiekosten, en deze verschillen flink per energieleverancier. Vaak betaalt u hiervoor iets tussen de €3,50 en €7,50 per maand. Daarnaast kunt u ook vergelijken op basis van de leveringskosten per kubieke meter aardgas. Dit is de kale gasprijs zonder heffingen of extra kosten. Ook deze kunnen flink verschillen en een groot verschil maken op uw uiteindelijke energierekening.

 

Koppeling tussen olie en gasprijs

 

Hoe wordt de gasprijs bepaald?

De prijs van gas kan sterk in verband gebracht worden met de prijs voor olie. Vroeger werd tijdens de vondst van gasbellen namelijk ook vaak olie gevonden. Doordat beide brandstoffen tegelijkertijd werden gevonden ontstond er een economische koppeling tussen de prijs van olie en de prijs van aardgas. Na het vinden van enkele grote gasbellen, waaronder de grootste van Europa in het Groningse Slochteren, is er zelfs beslist de prijskoppeling per wet vast te leggen om de winning van gas rendabel te houden en niemand te benadelen. Consumenten betaalden vanaf toen dus evenveel voor gas als voor huisbrandolie.

En om deze prijzen gelijk te houden, kiest men nog steeds voor het periodiek veranderen van de gasprijs (vaak 2x per jaar. Men gebruikt hierbij de olieprijs om de huidige gasprijs vast te stellen. De realtime gasprijs in Europa is grotendeels afhankelijk van vraag en aanbod en wordt gevormd op de groothandelsmarkt. De olieprijs is ook gedeeltelijk afhankelijk van geschatte olievoorraden en gebeurtenissen in de wereld zoals oorlog in olierijke gebieden.

 

Blijft deze koppeling bestaan?

Om de tijd gaan er weer stemmen op om de koppeling tussen de gas- en olieprijs te beëindigen. Dit komt voornamelijk omdat de olieprijs de afgelopen jaren erg fluctueert. Was een vat ruwe olie enkele jaren terug nog 100 dollar waard, is het nu nog slechts 30 dollar. De prijs voor olie is in 2016 zelfs zo laag dat een liter bronwater nog meer waard is. En ondanks deze lage olieprijs, blijft de gasprijs relatief hoog. Veel energieleveranciers hebben ook al plannen voor een losgekoppelde gasprijs.

 

Waarom is de gasprijs per m3 zo hoog?

Wanneer we de gasprijs vergelijken met de huidige stroomtarieven dan is de prijs voor gas per m3 relatief hoog. De gasprijs bestaat uit verbruikskosten, energiebelasting, btw en vastrechtkosten. De prijs van aardgas heeft een sterk verband met de prijs voor olie. Politieke onrust of conflicten in bepaalde gebieden kunnen een grote invloed hebben op de prijs voor olie en gas. Als de prijs voor olie stijgt dan kunt u ervan uit gaan dat de prijs voor gas ook stijgt. Daarom kan het gunstig zijn om uw gastarief vast te leggen wanneer deze laag staat. Echter is het lastig om te bepalen wat het juiste moment is om uw energietarief vast te zetten. Tevens is de belasting over gas per 1 januari weer verhoogt, waardoor consumenten nog meer betalen. Op deze wijze wil de overheid burgers forceren minder energie te verbruiken.

 

Ontwikkeling gasprijs per m3

De gasprijs bestaat uit diverse onderdelen. Waaronder de verbruikskosten, BTW, belasting, vastrechtkosten en de ODE (een extra heffing voor opslag van duurzame energie). Als de kosten van één van deze onderdelen wijzigt, dan zal dat merkbaar zijn in de gasprijs. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de olieprijs daalt/stijgt, of wanneer de belasting op aardgas verhoogt wordt. Tot en met het jaar 1999 was de gasprijs behoorlijk stabiel, maar vanaf het jaar 2000 begon de prijs langzaam te stijgen. Vergeleken met het jaar 2000 is de prijs voor gas flink gestegen, van ongeveer €0,20 per m3 naar ruim €0,62 per m3. Ondanks de grote eigen gasvoorraden is de gasprijs in Nederland bovengemiddeld hoog.  Binnen de Europese Unie betalen alleen de Denen, Zweden en Duitsers nog meer voor gas. De belangrijkste reden hiervoor is dat de heffingen en belastingen steeds hoger worden.

gasprijs-per-m3-europa-nederland-historisch

De gasprijs door de jaren heen (1991 – 2007)

 

Kijkend naar de afgelopen 10 jaar valt ook op dat de gasprijs flink is toegenomen. Ondanks dat stroom juist 19 procent goedkoper werd, na de gasprijs met ruim 18 procent toe. Vooral aan het begin van het jaar 2008 begonnen verschillen te ontstaan. Dit had onder andere te maken met het op een andere manier verreken van belastingkortingen en het dalen van de olieprijs halverwege het jaar 2009.

Ontwikkeling gasprijs afgelopen 10 jaar (2006-2016)

Ontwikkeling gasprijs afgelopen 10 jaar (2006-2016)

Wilt u ook besparen op de kosten voor gas en stroom? Sluit dan een energiecontract af met een aantrekkelijke welkomstkorting. Bekijk hier een van vele hoge welkomstpremies van dit moment.

 

Wat deden de gasprijzen in het jaar 2015?

In het jaar 2009 begon de prijs flink te stijgen, dit met wel ongeveer 15%. Eind 2009 en in 2010 daalde de prijs voor olie en hiermee gelukkig ook de prijs voor gas. In de tweede helft van het jaar 2012 daalde de gasprijzen weer een beetje en verwacht wordt dat deze lijn zich voort zet. Ook in het jaar 2015 zal de prijs voor aardgas waarschijnlijk licht dalen. Tevens zullen de netwerkkosten in 2015 dalen waardoor de energierekening ongeveer €25,00 lager uitvalt. Door over te stappen naar de goedkoopste gasleverancier is het mogelijk om veel geld te besparen.

Update: Vanaf 1 juli zullen bijna alle energieleveranciers de gasprijs verlagen, het zal gaan om een prijsverlaging tussen de 4 en 8 procent. Bij een gemiddeld energieverbruik zal de jaarrekening tussen de €25,00 en €50,00 lager uitvallen! Meer weten? Lees hier meer over de prijsverlagingen.

 

Soorten gas

Wanneer u een gasleverancier kiest dan kunt u kiezen voor groen of gewoon regulier grijs gas. Door het afsluiten van groene energie werkt u mee aan een beter milieu en een schonere toekomst. Gewoon grijs aardgas is vaak goedkoper dan groen gas. Dit kom omdat het groene alternatief extra kosten met zich mee brengt, het wordt bijvoorbeeld gecompenseerd met de aanleg van bossen. Dit wordt ook wel bosgecompenseerd gas genoemd. Wanneer u een specifieke voorkeur heeft qua duurzaamheid van de geleverde energie dan kunt u deze ook aangeven in onze energievergelijker. Het verschil in prijs in overigens niet erg groot, het zal gaan om enkele euro’s per maand.

 

Liquefied Natural Gas

Een term die men tegenwoordig ook steeds vaker hoort is LNG. LNG is de afkorting voor Liquefied Natural Gas. LNG is de Engelse term voor vloeibaar (gemaakt) aardgas. De belangrijkste eigenschap van dit soort brandstof is dat het extreem koud is en over een bijzondere dichtheid beschikt. Liquefied Natural Gas wordt voornamelijk geproduceerd in landen in Afrika en het Midden Oosten en wordt in het vervolg verscheept naar  diverse landen (knooppunten) in onder andere Europa, Amerika en Azië. De hoeveelheid vloeibaar aardgas die wereldwijd overzees verhandeld werd is in 2016 met ruim 2,5 procent gestegen. Zoals bij elke brandstof zijn er natuurlijk ook tegenstanders van de ontwikkelingen op het gebied van LNG. Zo vinden veel mensen dat het niet duurzaam genoeg is.

Update: Ook in Nederland stijgt de invoer van LNG. LNG wordt per tankerschepen verscheept en wordt vaak aan land gebracht via de haven van Rotterdam. In het jaar 2014 werd er totaal 1 miljard kubieke meter LNG geïmporteerd, en in 2015 ging dit om ruim 2,3 miljard kubieke meter. Verwacht wordt dat dit in de toekomst verder zal stijgen.

 

Verbruik en import van aardgas in 2015

In 2015 is er in totaal 51 miljard aardgas gewonnen uit de Nederlandse bodem. Dit is ruim een kwart minder dan het jaar ervoor. Van dit totaal kwam bijna 29 miljard kubieke meter (56 procent) uit gasvelden in de provincie Groningen. Om deze sterke daling te compenseren is er meer aardgas geïmporteerd uit gasrijke landen zoals Noorwegen en Rusland. Daarnaast is ook de import van LNG (vloeibaar gas) toegenomen volgens het CBS.

In- en uitvoer van aardgas

Invoer en Uitvoer van Aardgas en LNG in Nederland

Bron: CBS ”Invoer en Uitvoer van Aardgas en LNG in Nederland”

Vorig jaar is ongeveer 36 miljard kubieke meter aardgas uit het buitenland gehaald. Dit is bijna de helft meer dan het jaar ervoor. Dit gas kwam voornamelijk uit de landen Rusland en Noorwegen. Uit Rusland halen we al langer veel gas, de invoer verdubbelde zelfs tussen de periode 2010 en 2015. Daarnaast nam ook de invoer uit Noorwegen toe met ruim 50 procent. Uit Denemarken en het Verenigd Koninkrijk kwam juist minder gas, dit ging om 44% en 18%.

Grafiek invoer van aardgas

Import van aardgas uit Europese landen volgens CBS

Bron: CBS ”Import van aardgas uit Europese landen”

 

Recent nieuws over gas

Er komt regelmatig nieuws over gas naar buiten. Voornamelijk over de winning in de Noordzee en Groningen. Bekijk hieronder de meeste recente berichten verschenen op onze website.

 

Gaswinning in Groningen

Als één ding al tijden het nieuws beheerst, dan is het de gaswinning in de provincie Groningen wel! Dan krimpt de economie, dan gaat de gaskraan verder dicht en dan is er weer een heftige aardbeving of flinke schade aan huizen of gebouwen. De winning van aardgas in Groningen is erg belangrijk voor de NAM en hiermee de Nederlandse schatkist, en daarom zijn er veel belangen mee gemoeid. Volledig op de hoogte zijn over alles wat speelt betreffende de gaswinning in Groningen? Bekijk dan hier een overzicht van de belangrijkste nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

 

Gaswinning in 2015 beperkt tot 27 miljard kubieke meter

Het kabinet zal de uitspraak van de Raad van State volgen over de hoeveelheid gas die gewonnen wordt in Groningen. Dat betekent dat de gaswinning in 2015 beperkt blijft tot niet meer dan 27 miljard kubieke meter. Hoeveel aardgas er volgend jaar gewonnen wordt moet later nog worden vastgesteld. Eerder ging het kabinet uit van ongeveer 30 miljard kubieke meter. Volgens Minister Kamp moet dat uiterlijk in december een besluit over genomen worden.

 

Update: Ook lagere gaswinning in 2016

Ook in 2016 zal de gaswinning beperkt worden tot een maximum van 27 miljard kubieke meter aardgas. Hiermee volgt het kabinet een eerdere uitspraak van de Raad van State. Ook zal er eind 2016 (oktober) een besluit genomen wat betreft de gaswinning voor een langere termijn. De Groninger Bodem Beweging is ligt positief, maar het gaat Milieudefensie nog lang niet ver genoeg, het spreekt zelfs over ‘een klap in het gezicht’. Of de gaswinning op langere termijn helemaal gestopt wordt is dus nog zeer onduidelijk. Wel lijkt er in ieder geval minder aardgas nodig vanaf het jaar 2020. Er wordt vanaf dan namelijk minder gas verkocht aan Duisland, Belgie en Frankrijk. Daarnaast kan er ook nog eens meer aardgas uit het buitenland verwerkt worden.

Inwoners en bestuurders van de provincie lijken steeds bozer te worden op de NAM. Zeker aangezien er nog relatief weinig schade ten gevolge van de gaswinning is gerepareerd.

 

Komende jaren maximaal 24 miljard kubieke meter aardgas (2017-2021)

Vanaf 2017 tot en met 2021 wordt er maximaal 24 miljard kubieke meter aardgas in Groningen gewonnen. Dat besloot de ministerraad aan het eind van 2016. Alleen tijdens echt koude winters mag de NAM extra gas winnen. Dit besluit moet er onder andere voor zorgen dat de Groninger meer vertrouwen krijgen in de overheid. Daarnaast moet het aardbevingen, en daarmee ernstige schade aan gebouwen voorkomen. Deze maatregel is een stap in de goede richting, maar voor veel inwoners van Groningen nog niet voldoende. Wat voor effect dit besluit op de gasprijs heeft is nog niet duidelijk.

 

Winnen van meer dan 27 miljard kubieke meter aardgas verantwoord mogelijk volgens de NAM

De NAM ziet mogelijkheden om tussen de periode van oktober 2016 en september 2017 toch meer dan 27 miljard kubieke meter aardgas te winnen. Dit wil het gasbedrijf doen door flexibeler om te gaan met winningsniveaus op individuele winningsplaatsen. Volgens NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar houdt het bedrijf hierbij rekening met actuele gegevens over bijvoorbeeld de omgeving en de ondergrond van de winningsplaats. Of dit op termijn mogelijk wordt hangt af van de ideeën en officiële bekendmakingen door minister Henk Kamp van Economische Zaken.

 

Gaswinning in 2017

Het grootste deel van de Tweede Kamer wil minder gas gaan winnen in de provincie Groningen. Daarnaast moet er een uitkoopregeling komen voor iedereen die uit het gebied wil verhuizen. Ook vinden veel politici dat de NAM niet meer verantwoordelijk moet zijn voor de schadeafhandeling. Met deze maatregelen wil de politiek het vertrouwen van de Groningers terugwinnen. Aangezien het merendeel van de Kamer de motie steunt zal deze waarschijnlijk na de verkiezingen worden gepresenteerd. De Tweede Kamer debatteert 15 februari voor de laatste keer voor de verkiezingen van 15 maart over de gaswinning in Groningen en het effect van de aardbevingen.

 

Gaswinning in 2018

Op dit moment is de NAM nog bevoegd om 21,6 miljard kubieke meter aardgas per jaar te winnen. Maar als het aan de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ligt dan gaat de gaswinning terug naar 12 miljard kubieke meter per jaar. Ook minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat ging akkoord met dit plan. Hij heeft dan ook toegezegd de gaswinning ‘’zo snel mogelijk’’ terug te brengen naar het maximum van 12 miljard kuub per jaar. Op wat voor termijn dit Gaat lukken is nog niet duidelijk. Zo gaf De Gasunie al aan dat een sterke verlaging op korte termijn niet mogelijk is. Zo is er minimaal 14 miljard kuub nodig bij een milde winter. Bij een strenge winter zou er volgens De Gasunie zelfs 27 miljard kuub nodig zijn.

 

Staatskas loopt al 7 miljard mis door lagere gaswinning

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft bekend gemaakt dat het afbouwen van de gaswinning de schatkist 1,5 miljard euro kost. De afgelopen jaren is er in totaal zelfs al 7 miljard minder verdiend met de winning van aardgas. Voor 2016 gaat minister Henk Kamp uit van 3,75 miljard euro inkomsten, ruim 6 miljoen minder dan berekend. Kijkend naar de hoeveelheid gas die er gewonnen wordt is het ook wel logisch. De maximum gaswinning van 27 miljard kubieke meter is een stuk minder dan de 48 miljard kubieke meter in 2012. In het jaar 2013 lag de piek zelfs op een winning van 54 miljard kubieke meter, ruim 2 keer zo veel als in 2015 en 2016.

Volgens minister Kamp staat de veiligheid van inwoners van de provincie Groningen voorop. Dit is dan ook leidend geweest tijdens het besluit om de gaskraan verder dicht te draaien. ‘’We draaien de gaskraan nu verder dicht en nemen de maatregelen die nodig zijn om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van Gronings gas voor onze energievoorziening’’, aldus minister Henk Kamp.

 

Meer import van buitenlands gas

Als gevolg van de verminderde gaswinning in Groningen wordt er steeds meer gas geïmporteerd vanuit diverse Europese landen. Wie dit ook merkt is Gasunie, het bedrijf dat onder andere zorg draagt voor het transport van het Nederlandse aardgas. Het bedrijf verwerkte in 2015 namelijk ruim 3 keer zo veel buitenlands gas als het jaar ervoor. Gasunie moet het buitenlands gas vermengen met stikstof omdat de calorisch waarde anders veel hoger ligt als het gas wat uit Groningen komt. Om te zorgen dat er ook in de komende jaren voldoende gas is worden er meer installaties gebouwd om buitenlands gas te kunnen verwerken.

 

Economische groei wordt gedrukt door dichtdraaien gaskraan

De gaswinning daalde flink in 2015, wat ook zijn effect heeft op de economische groei van Nederland. De verschuiving van aardgaswinning naar het extra importeren van gas drukte de economische groei in 2015 met ongeveer 0,4 procentpunt. De totale import van aardgas nam in 2015 toe met 30 procent, terwijl de aardgasexport kromp met 13 procent. Zonder de verlaagde gaswinning en het extra importeren van aardgas zou de Nederlandse economie juist zijn gegroeid met 2,4 procent.

 

Gaswinning op zee

Aangezien de gaswinning in de provincie Groningen steeds gevoeliger ligt gaan er steeds meer stemmen op om meer gas te winnen op de Noordzee. Hier zouden minder mensen en instanties last van hebben, maar de Tweede Kamer is toch nog verdeeld. En ondanks de mogelijke plannen heeft Nederland de Europese veiligheidsregels voor de winning van gas (en olie) op zee ook nog altijd niet doorgevoerd in nationale wetgeving. Ondanks dat Henk Kamp van de VDD erg enthousiast is blijven veel andere partijen zoals De PvdA en Groenlinks tegen de plannen om gas op zee te winnen. Dit is best zonde. Want er zit mogelijk nog 165 miljard kuub winbaar aardgas in onontdekte velden in de Noordzee.

 

Gasprijzen 2016 vergelijken

Gasprijzen vergelijken kan u jaarlijks een hoop geld besparen. Wanneer u een grote woning heeft, en jaarlijks veel gas verbruikt voor de verwarming van uw huis, dan kunt u met een overstap al snel enkele honderden euro’s per jaar besparen. Daarnaast is het ook relatief eenvoudig om minder gas te verbruiken. Nederland kan elk jaar eenvoudig tussen de 11 en 16,5 miljard m3 gas besparen. Dat blijkt uit recent onderzoek door onder andere Greenpeace. Dit staat gelijk aan 40% van de totale hoeveelheid gas die jaarlijks in Groningen wordt gewonnen. Door minder gas te verbruiken zal uw gasrekening ook flink kunnen dalen! Direct besparen zonder hoge investering? Vergelijk hier gasprijzen met onze vergelijker!

 

Opbouw van de gasprijs

Wanneer u gasprijzen gaat vergelijken dan moet u rekening houden met de opbouw van de gasprijs. Wanneer u gas verbruikt dan betaalt u kosten voor uw verbruik, netbeheerkosten, BTW en overheidsheffingen. De heffingen en BTW zijn bijna de helft van het totale bedrag dat u betaald, een flink deel dus! Let tijdens het vergelijken ook op of u een variabele of vaste gasprijs kiest. Een variabele prijs wijzigt regelmatig (vaak 1 of 2 keer per jaar) en een vaste gasprijs blijft de hele contractperiode hetzelfde. Lees hieronder meer over een vaste of variabele prijs.

 

Variabel of vaste gastarief kiezen?

Wanneer u een energiepakket kiest kunt u de keuze maken uit een contract met een vast of variabel gastarief. Bij een vast gastarief staat de prijs per m3 gas uw gehele contractduur vast, u betaald dus altijd hetzelfde verbruikte m3 gas. Bij een variabel gastarief kunnen de leveringstarieven tijdens de loop van uw contract verschillen, de prijs per m3 gas kan dus hoger of lager worden. Of u een vast of variabel gastarief moet kiezen is lastig te zeggen. Wel valt op dat de gasprijzen al een tijd aan het dalen zijn, waardoor het voordelig kan zijn om een variabele tarief te kiezen. Of de dalende trend zich voortzet is natuurlijk wel de vraag.

 

Besparen op uw energierekening met goedkoper gas!

Energie is dus behoorlijk duur, en dat doet pijn in de portemonnee. Door uw verwarming wat lager te zetten of door uw huis beter te isoleren kunt u flink besparen op de jaarlijkse energierekening. Maar er is nog een veel eenvoudigere manier. Jarenlang bij dezelfde energieleverancier blijven kost geld, overstappen bespaart u al snel enkele honderden euro’s. Wilt u ook de goedkoopste energietarieven? Stap dan over via Goedkope Energie en Gas.nl en profiteer van de beste acties en laagste tarieven. Met onze energievergelijker vergelijkt u eenvoudig de voordeligste energiecontracten! Meer weten? Kijk en vergelijk hier gastarieven!

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Eindafrekening energieleverancier
4.4 op basis van 279 stemmen
Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.