Calorische waarde gas

calorische-waarde-gas-aardgas

De calorische waarde is de hoeveelheid energie die opgewekt wordt door een kubieke meter gas. De calorische waarde wordt in sommige gevallen ook wel de verbrandingswaarde genoemd. De calorische waarde van gas uit Groningen geldt als basis verbrandingswaarde. De Nederlandse gasprijzen zijn gebaseerd op deze waarde.

 

Verschillende calorische waarde

Gas dat wordt geïmporteerd of wordt gewonnen op de Noordzee heeft een andere calorische waarde als gas uit Groningen. Hierdoor is het dus mogelijk dat een kubieke meter aardgas meer of minder energie oplevert. Om te voorkomen dat u hierdoor benadeelt wordt, worden diverse soorten gas met elkaar gemengd. Hierdoor ontstaat er gas dat vrijwel altijd dezelfde calorische waarde heeft. Op dit moment wordt er op die manier in Nederland al tot 20 miljard m3 gas per jaar omgezet in installaties in de plaatsen Wieringermeer, Ommen en Zuidbroek.

 

Correctiefactor bij andere calorische waarde

De gasmeter in uw woning kan geen verschillen in calorische waarde registreren. Zowel bij hoog-, als laagcalorisch gas meet hij dezelfde hoeveelheid kubieke meters aardgas. Omdat de gasprijzen zijn gebaseerd op de basis verbrandingswaarde, moet het gemeten gasverbruik gecorrigeerd worden. Op uw energierekening kunt u zien of er een correctie is toegepast op uw gasverbruik. Meestal staat dit vermeld bij de meterstanden. U ziet het gemeten verbruik (gasmeter) en het omgerekend of herleid gasverbruik: het gemeten verbruik vermenigvuldigd met de correctiefactor. Uw werkelijke gasverbruik is dan hoger of lager dan uw gasmeter heeft gemeten.

 

Vaststelling calorische waarde aardgas

De Nederlandse Gasunie stelt elke maand de calorische waarde van het geleverde aardgas vast. Wanneer er sprake is van een correctie op de calorische waarde, dan wordt deze verrekend via de prijs of via de hoeveelheid aardgas.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.