Door de sterke toename van zonneparken in ons land heeft het energienetwerk op diverse plekken te kampen met capaciteitsproblemen. Vooral in de provincies Drenthe en Groningen is het volgens netbeheerders TenneT en Enexis belangrijk om op korte termijn maatregelen te treffen. Dit komt volgens de netbeheerders door een explosieve groei veroorzaakt door een combinatie van goedkope grond en lucratieve subsidies vanuit de overheid.
Sterke toename overtreft verwachtingen
Ondanks dat de netbeheerders een sterke groei verwachten overtreft de huidige toename aan zonneparken TenneT volgens woordvoerder Jeroen Brouwers. Deze sterke toename is ook terug te zien in de cijfers, in 2017 werd een recordaantal aan zonneparken gerealiseerd. En niet alleen voor 2017 is een sterke groei verwacht, ook voor de komende jaren verwacht TenneT een stabiele groei. Vooral in de gebieden Noord-Drenthe en Zuid-Groningen zullen waarschijnlijk een hoop nieuwe zonneparken worden gebouwd. Door deze nieuwe zonneparken zal het energienetwerk worden belast met een extra hoeveelheid stroom die gelijk staat aan de productie van een flinke energiecentrale. Hierdoor zal het stroomnet op diverse plekken te kampen krijgen met capaciteitsproblemen. Iets wat alleen voorkomen kan worden door tijdig maatregelen te treffen.
Opbrengst spreiden en capaciteit vergroten
Om grote problemen te voorkomen willen de netbeheerders gaan proberen om de capaciteit van het stroomnetwerk te vergroten. Daarnaast wordt er ook gekeken of diverse zonneparken kunnen worden verplaatst naar locaties waar het energienetwerk minder onder druk staat. Vooral de gebieden Stadskanaal, Musselkanaal en Gasselte vormen momenteel een probleem. Hier worden zoveel projecten gelanceerd dat de grond vol begint te raken. Daarnaast kan het netwerk de druk amper aan.
Voordelige grond interessant voor zonneparken
Volgens LTO Noord, een agrarische belangenorganisatie, is er vooral in Groningen en Drenthe een run op boerengrond. De grond wordt voor projectontwikkelaars gehuurd of gekocht om deze te voorzien van zonnepanelen. Aangezien de grond in deze gebieden voordeliger is dan in andere gebieden zijn zonneparken hier sneller rendabel. Op dit moment hebben veel boeren interesse in het verhuren van hun land aangezien het een eenvoudig verdienmodel is.
Weinig sturing vanuit overheid
Dat het energienetwerk capaciteitsproblemen ervaart heeft volgens Brouwers (TenneT) ook te maken met het gebrek aan sturing vanuit de overheid. Door de wildgroei aan windparken raken lokale netwerken overspannen. Daarnaast wordt er zonder enig toezicht flink bijgebouwd. Zo zijn er in Zuid-Groningen en Noord-Drenthe voor 200MW aan zonneparken in voorbereiding. Daarnaast liggen er nog nieuwe plannen voor ongeveer 1000 MW.
‘’Voor windmolens hebben provincies en vervolgens gemeenten plekken aangewezen. Bij zonne-energie is dat niet het geval. Met als gevolg dat er ineens heel veel plannen en ideeën liggen van commerciële projectontwikkelaars. Wij gaan nu kijken hoe we die kunnen inpassen.” aldus Jeroen Brouwers (TenneT).