Nuon geeft inzicht in herkomst en milieu impact stadswarmte

Energieleverancier Nuon geeft als eerste grote warmteleveranciers inzicht in de herkomst van geleverde stadswarmte. Daarnaast biedt het verbruikers ook inzicht in de impact op het milieu dat hun verbruik heeft. Al deze informatie is voortaan terug te vinden op het Warmte-etiket, wat vergelijkbaar is met het al reeds bestaande stroometiket.

 

Afkomst warmte

Met de inzichten die Nuon voortaan biedt kunnen verbruikers zien uit welke bronnen de warmte afkomstig is en voor welk percentage. Hiermee wil de energieleverancier verbruikers meer inzicht geven in de milieuvriendelijkheid van hun energieverbruik. Deze stap ligt ook in lijn met de ambitie van Nuon om binnen één generatie fossielvrij te zijn.

 

”Al vijf jaar achtereen laten we in onze online CO2-reductierapportages zien wat klanten met stadswarmte bijdragen aan CO2-vermindering,” licht Alexander van Ofwegen, directeur Nuon Warmte, toe. “Nu zetten we de volgende stap door helder te laten zien waar die warmte vandaan komt. Klanten willen dat graag weten, want warmtenetten zijn voor bestaande woonwijken een belangrijk alternatief voor aardgas. Iedereen kan nu goed zien welke bronnen er aan te pas komen en hoe snel we die duurzamer aan het maken zijn.”

 

Gemiddelde 54% minder CO2-uitstoot door stadswarmte

Uit het nieuwe warmte-etiket en nieuwe CO2-reductierapporten blijkt dat Nuon met haar warmtenette gemiddeld 54% minder CO2 uitstoot (2017) in vergelijking met reguliere verwarming met cv-ketels. Hiermee scoort het energiebedrijf nog 3% beter dan het jaar ervoor. Vooral de warmtenetten in de regio Arnhem, Rotterdam en Ede scoorden erg goed. Zo zorgde het warmtenet in Arnhem voor een 85% lagere CO2-uitstoot en het warmtenet in Rotterdam voor een 78% lagere CO2-uitstoot. Het warmtenet in Ede scoorde iets lager maar stootte evengoed 76% minder CO2 uit dan een normaal verwarmingssysteem.

 

Stadswarmte Nuon

Nuon is momenteel één van de vier Nederlandse energiebedrijven dat warmtenetten aanbiedt met meer dan 5.000 klanten. In totaal beheert Nuon zelfs het warmtenet voor 127.000 Nederlandse woningen en 1.875 grootverbruikers. Dit doet het onder andere in de plaatsen Amsterdam, Almere, Arnhem, Ede, Leiden, Rotterdam, Lelystad en Nijmegen. Met het totale warmtenet heeft Nuon in 2017 215.842 ton CO2-uitstoot voorkomen. Dit staat gelijk aan de energie die 508 voetbalvelden aan zonnepanelen zou opwekken.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave