Opheffen Hemwegcentrale kost 55 miljoen volgens Nuon


Opheffen Hemwegcentrale kost 55 miljoen volgens Nuon

Foto: ANP

Het opheffen van de Hemwegcentrale kost volgens Nuon veel geld. Volgens Nuon-directeur Alexander van Ofwegen kost het sociaal plan voor de werknemers en de ontmanteling zeker 55 miljoen euro.

De directeur van het energiebedrijf lichte toe tegenover BNR Nieuwsradio. “Een sociaal plan voor de werknemers die hun baan verliezen gaat 40 miljoen euro kosten. Daar komt nog een bedrag van 10 tot 15 miljoen euro bij voor de ontmanteling van de centrale.”

Volgens van Ofwegen ligt de marktwaarde van de Hemwegcentrale rond de 250 miljoen euro. “Dat Nuon bereid is om afstand van dit bedrag te nemen, geeft al aan dat we graag tot een goede oplossing willen komen.”

Eerder stelde ook al Vakbond FNV dat het logisch is dat Nuon het bod van Gemeente Amsterdam, Tony Chocolonely en energiebedrijf Vandebron afsloeg.

 

Maximaal 1 miljoen euro

Volgens de Amsterdamse wethouder voor duurzaamheid Abdeluheb Choho kan de gemeente Amsterdam niet meer dan 1 miljoen bijleggen. Dit is precies het bod wat vorige week gedaan werd aan Nuon. Volgens de wethouder ligt de verantwoordelijkheid voor de sluiting ook veel meer bij de Rijksoverheid en Nuon. “Zij zijn degenen die ons naar duurzame energie moeten brengen.”

Daarnaast laat de wethouder ook weten dat hij begrijpt dat het sociaal plan een hoop geld gaat kosten. “Het is ook belangrijk dat daar een goed plan voor komt. Ik heb een maatschappelijk initiatief gesteund omdat ik het waardeerde dat Vandebron een bod deed.”

 

In beweging komen

Volgens de Amsterdamse wethouder moeten de verantwoordelijke nu in beweging komen. “Het is niet de bedoeling dat de Rijksoverheid achterover gaat leunen. Ik ben niet verantwoordelijk voor die kolencentrale.” Of de Rijksoverheid zich daadwerkelijk met de kwestie gaat bemoeien is niet duidelijk.

FNV-bestuurder Ruud Cornelisse heeft laten weten dat hij blij is dat Nuon zelf een prijs bepaald heeft. Hij zij hier het volgende over; “Mooi dat het nu helder is waar Nuon aan denkt. We praten graag hierover verder. Ons uitgangspunt is dat de medewerkers niet de dupe worden van de verkoop van de Centrale Hemweg.”

 

Diverse partijen in actie

In eerste instantie besloot energiebedrijf Vandebron 1 miljoen euro te bieden voor de sluiten van de Hemweg-8-kopencentrale van Nuon. Na deze oproep besloot ook de gemeente Amsterdam er 1 miljoen bij te doen. En na deze bijdrage besloot ook chocoladefabrikant Tony’s Chocolonely 1 miljoen euro uit te trekken voor de sluiting van de kolencentrale. De chocoladegigant aast namelijk al een tijd op een nieuwe locatie voor een fabriek. Hemwegcentrale van Nuon lijkt daar geknipt voor, zegt ‘chief chocolate officer’ Henk Jan Beltman.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.