Grootverbruikers dagen Eneco en Essent voor de rechter

Twee onderneming zijn een rechtszaak gestart tegen energieleveranciers Eneco en Essent. De bedrijven zijn namelijk van mening dat ze jarenlang onterecht te veel voor gas hebben betaalt. De uitkomst van de rechtszaak zal mogelijk effect hebben op honderden andere bedrijven die veel gas verbruiken, zogenoemde grootverbruikers.

 

Daling inkoopsprijzen

Volgens de grootverbruikers zijn ze gedupeerd nadat de gaswet is gewijzigd op 1 april 2011. Zo zouden zowel Eneco als Essent vanaf dit moment gas veel goedkoper hebben kunnen inkopen om dit vervolgens door te verkopen tijdens zogenaamde ‘’piekmomenten’’. Dit zijn momenten waarop bedrijven veel gas verbruiken, bijvoorbeeld tijdens het opstarten van een productieproces.

Door de wetswijziging verloor gasleverancier Gasterra, dat voor de helft van de Nederlandse staat was, namelijk haar positie als monopolist. Hierdoor ontstond er meer concurrentie binnen de markt en daalde de prijzen. Daarnaast ontstond er ook een nieuwe rekenmethode waardoor gas tijdens piekmomenten nog goedkoper ingekocht werd. Van dit voordeel werd echter niet doorberekend naar de klant.

 

Kelderende tarieven

Volgens de aanklagers hebben Eneco en Essent flink geprofiteerd van de ontwikkelingen, dit terwijl men jarenlang niets merkten van de prijsdalingen. Pas toen men jaren later zag dat de energierekening flink kelderden begon men argwaan te krijgen. Zo stapten isolatieproducent Pull over naar een andere aanbieder, waar men fors minder ging betalen. En ook tafelzurenfabriek Van der Kroon zag later een forse daling qua energietarieven. Om meer duidelijkheid te verkrijgen hebben de bedrijven ook een advocaat en energieconsultant op de materie gezet. Maar voor beide partijen was het lastig om inzicht te krijgen. Dit kwam onder andere omdat de energieleveranciers geen antwoorden geven op gestelde vragen.

Volgens de energieconsultant heeft Essent in 2012 en 2013 Pull te veel laten betalen. Daarnaast profiteerde ook Eneco tussen 2013 en 2016 van te hoge tarieven. Om deze reden claimt Van de Kroon ongeveer een bedrag van €130.000,-. Pull vraagt Essent ook om een flink bedrag, ongeveer een ton. Zowel Eneco als Essent willen momenteel nog niet in gaan op de zaak aangezien deze nog onder de rechter is.

 

Schikking

Voorafgaand aan de rechtszaak hebben zowel Essent als Eneco een schikking gedaan. Het geboden bedrag was echter veel lager dan de schade die de bedrijven zeggen geleden te hebben. Zo bood Eneco €9.000,-, terwijl de schade volgens de aanklagers jaarlijks meer richting de €30.000,- gaat. ‘’De berekeningen zijn zo complex en energieleveranciers zijn totaal niet transparant in de totstandkoming van de kosten. Daardoor heeft het lang geduurd, maar inmiddels hebben we de overtuiging dat de wetswijziging in 2011 jarenlang de leveranciers geld bespaarde, maar de klanten niet.’’

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave