Verschil Grootverbruiker of Kleinverbruiker Elektriciteit en Gas

Grootverbruiker of Kleinverbruiker Elektriciteit en Gas

Er wordt in de Elektriciteitswet en de Gaswet onderscheid gemaakt tussen kleinverbruikers en grootverbruikers. Voor de Elektriciteitwet is een kleinverbruiker een verbruiker die een aansluiting heeft van maximaal 3×80 Ampère en voor de Gaswet is een kleinverbruiker een verbruiker die een gasmeter heeft die een hoeveelheid van maximaal 40 kubieke meter gas doorlaat per uur. Om er achter te komen of u een kleingebruiker bent is het belangrijk om te kijken naar de meter in de meterkast. Hier zijn zowel de grootte van de aansluiting voor elektriciteit te vinden als de grootte van de gasmeter. Daarnaast is het tevens mogelijk om deze gegevens af te lezen op bijvoorbeeld de energienota.

 

Grootverbruiker of kleinverbruiker

Je wordt als grootverbruiker gezien door de Elektriciteitswet als je een energieaansluiting hebt die groter is dan 3×80 Ampère en door de Gaswet als je gasmeter hebt die meer gas doorlaat dan 40 kubieke meter per uur. De Elektriciteitswet en de Gaswet hebben als doel de verbruikers te beschermen. Over het algemeen worden kleinverbruikers echter beter beschermd dan grootverbruikers. Om aan kleinverbruikers te kunnen leveren is vaak een speciale vergunning nodig. Deze vergunning is niet nodig indien een bedrijf wil leveren aan grootverbruikers. Er wordt echter onder kleinverbruikers onderscheid gemaakt tussen consumenten en zakelijke afnemers. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen consumenten en zakelijke afnemers om onder andere de hoogte van de opzegvergoeding te bepalen dat door een energiebedrijf in rekening gebracht mag worden.

 

Verschil

Het is voor een energiebedrijf belangrijk om onderscheidt maken tussen kleinverbruikers en grootverbruikers. Om bijvoorbeeld energie te mogen leveren aan kleinverbruikers heeft een energiebedrijf een vergunning nodig. Deze vergunning wordt geleverd door de Nederlandse Mededingingsautortiteit (NMa). Een kleinverbruiker geniet dankzij deze vergunning meer beschermer dan een grootverbruiker. Een grootgebruiker kan echter gebruik maken van meerdere voordelen, zoals het onderhandelen over de prijs en de voorwaarden. Verder houden de verschillen tussen kleinverbruikers en grootverbruikers andere voorwaarden in wat betreft de betaling. Zo zal een kleinverbruiker maandelijks een voorschot betalen aan de energieleverancier. Jaarlijks zullen deze voorschotten worden verrekend en zal het eventueel uiteindelijk te betalen bedrag worden bekendgemaakt. Een grootverbruiker zal echter maandelijkse energieleverancier moeten betalen.

Ten slotte vindt er nog een onderverdeling plaats naar zakelijke afnemers en consumenten. Wanneer een consument namelijk een contract vroegtijdig beëindigd zal er een opzegvergoeding betaald worden. De maximale vergoeding is voor consumenten door de overheid geregeld. Voor zakelijke afnemers gelden andere regels.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.