Vattenfall bouwt in Nederland eerste hybride energiepark van Europa

In Nederland zal het eerste hybride energiepark van Europa worden gerealiseerd. Vattenfall bouwt bij Haringvliet op Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) een park dat zonnepanelen, windturbines en batterijen combineert. Voor het zonnepark en de batterijen geeft Vattenfall ongeveer 35 miljoen euro uit. Hoeveel dit voor de windmolens bedraagt is niet duidelijk aangezien Vattenfall dit investeringsbesluit al eerder nam. De bouw van het windpark is ook reeds gestart.

 

Uniek project

Het hybride energiepark dat Vattenfall ontwikkelt is uniek aangezien het windmolens combineert met zonnepanelen en de mogelijkheid tot energieopslag. Volgens Vattenfall vult het opwekken van energie door middel van wind en zon elkaar goed aan. Zo wordt er namelijk bij veel verschillende soorten weertype voldoende duurzame stroom opgewekt.

 

“Als het stevig waait, schijnt er vaak minder zon. En als de zon goed schijnt, waait het meestal minder hard. Een prima combinatie dus. We willen slim omgaan met energie en daarom plaatsen we ook batterijen. De batterijen zijn in eerste instantie bedoeld om het netwerk in balans te kunnen houden. Daarnaast kunnen ze in de toekomst ook dienen als opslag. Als het hard waait of als de zon veel schijnt, slaan we energie op. Wanneer er te weinig wind of zon is, leveren we groene stroom uit onze batterijen. Opwekking, opslag en netaansluiting maken gebruik van dezelfde infrastructuur en kunnen we dankzij synergie-effecten zuiniger exploiteren. Energiepark Haringvliet Zuid is het eerste energiepark van Vattenfall waar we windenergie, zonne-energie en batterijen combineren.” aldus Margit Deimel, directeur Zon en batterijen bij Vattenfall.

 

Het nieuwe energiepark dat Vattenfall bouwt moet ook weer bij gaan dragen aan de ambitie om binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk te maken.

 

Energiepark Haringvliet Zuid

Het eerste hybride energiepark van Europa zal worden gebouwd op het noorden van het eiland Goeree-Overflakkee tussen Middelharnis en Stad aan het Haringvliet. In totaal zal Vattenfall hier 6 windturbines laten bouwen. Hiermee zal het vermogen qua windenergie uitkomen rond de 22 MW. Dit is ongeveer voldoende stroom om 27 duizend huishoudens van duurzame stroom te voorzien. De windmolens reiken tot 150 meter in de lucht. De bouw van de windmolens is onlangs van start gegaan.

Naast het windpark zal het zonnepark van Haringvliet Zuid bestaan uit ongeveer 124.000 zonnepanelen. Hiermee komt he totale vermogen uit op een totaal van 38 MW. Volgens Vattenfall is dit voldoende stroom voor ongeveer 12.000 huishoudens. Naast de zonnepanelen komen er tevens 12 grote zeecontainer op het energiepark te staan die dienen als batterijen. Deze batterijen zijn ontwikkelt door BMW en hebben een vermogen van 12 MWh. De eerste werkzaamheden voor het ontwikkelen van een zonnepark en de batterijen starten vanaf begin 2020. Naar verwachting zal het nog duren tot september aangezien de windmolens eerst operationeel moeten zijn.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave