Energieleverancier E.ON neemt Innogy (RWE) over

Opnieuw een overname binnen energieland. Deze keer neemt het Duitse E.ON energieconcern Innogy over. Innogy is eigendom van branchegenoot RWE en tevens het moederbedrijf van energieleverancier Essent. Om deze overname kracht bij te zetten tekende beide bedrijven een principeakkoord.

 

Overname 76,8% van de aandelen

Met de aankoop neemt E.ON 76,8 procent van de aandelen van RWE over. Daarnaast doet E.ON ook een bod op de overige aandelen van Innogy. Naast de overname van aandelen ruilen E.ON en RWE nog diverse aandelen en bezittingen uit. Uiteindelijk komt het er op neer dat E.ON de consumenten- en netwerktak van Innogy opkoopt in ruil voor 1,5 miljard euro.

Maar in de deal is meer geregeld. Zo houdt RWE de hernieuwbare energie-tak van Innogy en neemt het deze tak van E.ON over. Hierdoor ontstaat een grotere en sterkere hernieuwbare energie divisie. Hiernaast zal RWE een belang krijgen in E.ON (net iets meer dan 17%), een belang van E.ON in twee kerncentrales, de gasopslagtak van Innogy en Innogy’s aandeel in een Oostenrijkse energieleverancier.

 

Verlies banen

Door de overname door E.ON zullen een hoop banen verloren gaan. Zo blijkt uit de gezamenlijk verklaring dat E.ON ongeveer 5.000 banen zal schrappen. Waar deze banen precies verdwijnen is niet duidelijk. RWE heeft bekend gemaakt dat het per saldo geen banen zal schrappen.

 

Ontwikkelingen

Door de deal richt E.ON zich meer op het aanleggen en onderhouden van energienetwerken en het leveren van diensten aan consumenten. Daarnaast zal RWE zich meer bezig gaan houden met het opwekken van (duurzame) energie.

 

Innogy

Innogy is de duurzame tak van RWE. Dit bedrijf ontstond nadat RWE alles activiteiten op het gebied van duurzame energie afsplitste in een nieuw bedrijf. De overige (grijze) energie takken bleven in RWE achter. Waardoor één duurzaam, en één minder duurzaam energiebedrijf ontstond. Op dit moment maakt E.ON een vergelijkbare ontwikkeling door. Zo stoot het alle grijze energiebronnen, zoals kolen- en gascentrales, af naar het moederbedrijf Uniper.

 

Overnames

De overname van Innogy door E.ON is niet de enige overname in de afgelopen tijd. Zo kondigde Eneco eind februari nog aan dat het de Nederlandse activiteiten van energieleverancier E.ON overneemt. Daarnaast kondigde de Nuts Groep, eigenaar van onder andere Budget Energie, begin dit jaar aan dat het branchegenoot NLE overneemt.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave