Vorig jaar meer elektriciteit opgewekt in Nederland

Vorig jaar hebben we meer stroom opgewekt dan een jaar eerder. Het ging om een totaal van 121 miljard kWh stroom. Dit is fors meer dan de totale productie in 2018. Toen werd er namelijk voor 114,5 miljard kWh aan stroom opgewekt. Het verbruik aan stroom bleef nagenoeg gelijk. In 2018 bedroeg het totale verbruik 113,7 miljard kWh en in 2019 113,1 miljard kWh. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Aardgas belangrijker, steenkool minder

Kijkend naar de elektriciteitsproductie dan valt op dat aardgas belangrijker is geworden en steenkool minder belangrijk. Vorig jaar wekte we nog 27,5 miljard kWh stroom op door middel van steenkool. Maar vanwege onder andere klimaatambities daalde dit in 2019 naar 17,4 miljard kWh. De productie door middel van aardgas was in 2019 veruit het belangrijkste. De totale productie steeg namelijk van 57,7 miljard kWh in 2018 naar 71 miljard kWh in 2019. Hiermee is aardgas dus goed voor bijna 60% van ons totale elektriciteitsproductie. Dit toont wel aan dat we niet zomaar zonder onze energiecentrales op gas kunnen.

 

Hernieuwbare bronnen

Ondanks vele goede plannen en bedoelingen steeg het aandeel elektriciteit uit hernieuwbare bronnen maar licht. In 2018 werd er voor 18,9 miljard kWh aan duurzame stroom opgewekt. Dit groeide in 2019 door naar een totaal van 22,4 miljard kWh. Hiermee zijn hernieuwbare bronnen als zon en wind goed voor nog geen 20% van de Nederlandse energieproductie. Dit geeft aan dat we op weg zijn, maar nog lang niet in de buurt zijn van onze ambitieuze klimaatdoelstellingen. Wel is het een goed signaal dat hernieuwbare bronnen nu meer bijdragen aan onze energievoorziening dan steenkool.

 

Ontwikkelingen energiemarkt

Het feit dat er relatief veel energie werd opgewekt door middel van aardgas had onder andere te maken met een lage aardgasprijs. Hierdoor werd het opwekken van energie door middel van gas aantrekkelijker. Daarnaast zorgde ook een hoge CO2-prijs dat andere fossiele brandstoffen als steenkool minder aantrekkelijk werden. Bij de verbranding van onder andere steenkool wordt namelijk aanzienlijk meer CO2 uitgestoten dan bij die van aardgas.

Wat ook opviel is dat we aanzienlijk minder stroom uit Duitsland hebben geïmporteerd. In 2018 importeerde we nog 21 miljard kWh stroom uit Duitsland. Maar een jaar later was dit nog maar 12 miljard kWh. Daarnaast voerde we ook nog eens zes keer meer stroom uit naar Duitsland dan een jaar eerder. Wanneer we kijken naar de in- en uitvoer naar België dan was dit juist weer andersom. We voerde namelijk 2,8 miljard kWh meer stroom in en 3,8 miljard kWh minder uit.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave