Energieleverancier Nuon opent hulpwarmtecentrale Nijmegen


Energieleverancier Nuon opent hulpwarmtecentrale Nijmegen

Hulpwarmtecentrale Waalsprong, Bron: Nuon

Nuon heeft de Hulpwarmtecentrale (HWC) Pieter Wiersma in Nijmegen officieel geopend. De Hulpwarmtecentrale wordt eigenlijk alleen ingezet wanneer het erg koud is. Maar kan ook dienen als de warmtebron wanneer de afval-energiecentrale ARN in het nabijgelegen Weurt uitvalt. Wanneer dat gebeurd zal de HWC warmte leveren aan huishoudens in de Nijmeegse wijken Waalsprong en Waalfront.

Het warmtenet in Nijmegen is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen de Gemeente Nijmegen, de provincie Gelderland, ARN, Nuon en Alliander. Voor de gemeente Nijmegen is het nieuwe warmtenet een belangrijk speerpunt voor hun strategie om in het jaar 2045 energieneutraal te worden.

Uitbreiding warmtenet

In samenwerking met de gemeente Nijmegen wordt nu onderzocht of het mogelijk is om de bestaande binnenstad van Nijmegen te kunnen ontsluiten. Via het warmtenet wordt de restwarmte van afvalenergiecentrale ARN in Weurt getransporteerd naar (uiteindelijk) ruim 14.000 huishoudens en bedrijven in de wijken Waalsprong en het Waalfront. Een Hulpwarmtecentrale is in dit geval een noodzakelijk onderdeel van dit nieuwe te vormen warmtenet. De HWC Pieter Wiersma levert het piek- en back-up vermogen en is erg belangrijk voor de leveringszekerheid van het netwerk.

Hulpwarmtecentrale Pieter Wiersma

De nieuwe Hulpwarmtecentrale wordt officieel vernoemd naar Pieter Wiersma. Pieter Wiersma was een zeer betrokken Nuon-medewerker die al sinds het jaar 1999 de drijvende kracht achter de realisatie van stadswarmte in de Waalsprong. Pieter overleed in het jaar 2012. Zijn vrouw heeft samen met haar kinderen het naambord bij de deur van de HWC onthuld.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.