Lagere energierekening door warme decembermaand


verwarming-energie-kachel

De maand december is tot nu toe warm, erg warm. Er zijn al enkele warmterecords gesneuveld en de verwarming staat nog steeds nauwelijks aan. Niet alleen buiten is dat prettig, maar het is ook prettig voor de portemonnee. Alleen al in de maanden november en december bespaart een gemiddeld huishouden door het warme winterweer enkele tientjes op de energierekening. En wanneer dit de hele winter aanhoudt, kan dat bedrag tot wel €150,00 oplopen. Een mooie meevaller zo aan het einde van het jaar.

 

Warme maand december

De maand december is uitzonderlijk warm geweest. En sinds het begin van de metingen in De Bilt (1901) is een vorstloze december nog niet eerder voorgekomen. De gemiddelde temperatuur in de maand december komt uit op 9,7 graden. Dat is een verpulvering van het oude record van 7,3 graden uit december 1974. Nog nooit werd zo’n hoge gemiddelde temperatuur gemeten. Om het in perspectief te plaatsen: december was warmer dan de gemiddelde aprilmaand (9,2 graden) en bijna een graad warmer dan de warmste maartmaand ooit (8,8 graden in 1991).

warme-weer-december-energieverbruik

Bron: Weeronline

 

Effect op de energierekening

De warme maand december heeft een groot effect op de gemiddelde energierekening, gas is namelijk behoorlijk duur. Normaliter loeit de verwarming de hele maand op volle toeren, maar nu slaat hij zelden aan. Hierdoor zullen huishoudens een stuk minder gas verbruiken en al snel rond de €65,00 besparen. En wanneer alle wintermaanden zo mild blijven, zal dit voordeel nog een stuk verder oplopen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.