Kosten windenergie op land verder gedaald


Kosten windenergie op land verder gedaald

Uit een brief van minister Eric Wiebes aan de Tweede Kamer blijkt dat de kosten voor windenergie op land weer verder gedaald zijn. Dit blijkt na het toezeggen van subsidies aan 4.200 projecten in het najaar van afgelopen jaar.

 

Stimuleringsregeling Duurzame Energie

Door middel van de stimuleringsregeling voor duurzame energie (SDE) heeft de overheid de laatste 10 jaar ruim 34.000 duurzame energieprojecten ondersteunt. De SDE-regeling is hiermee één van de belangrijkste instrumenten van de overheid om de transitie van fossiele energiebronnen naar hernieuwbare energiebronnen kracht bij te zetten.

 

Kostenefficiënt investeren

Door middel van de SDE-regeling weet de overheid kostenefficiënt te investeren in duurzame energieprojecten. Zo keert de overheid namelijk alleen subsidies uit aanvragers die de kosten het beste in de hand weten te houden. Hiermee stimuleert het dus de transitie naar een duurzame energievoorziening, maar ook innovatie op het gebied duurzaam energie opwekken tegen lage kosten. Hierdoor pakt de regeling niet alleen positief uit voor de overheid, maar volgens het ministerie ook voor de energierekening van consumenten en bedrijven.

Over de laatste claim valt overigens wel nog te discussiëren. Zo betalen consumenten jaarlijks flink mee aan de SDE-regeling door extra heffingen en belastingen op de energierekening. Dit terwijl het leeuwendeel van de subsidies uitgekeerd worden aan bedrijven en investeringsmaatschappijen.

 

Kostenpost; 6 miljard euro

Tijdens de laatste aanvraagronde van 2017 was er in totaal voor 6 miljard euro aan subsidies beschikbaar. Hiermee is de SDE-regeling een erg kostbaar middel. Na het bekijken van alle aanvragen is het volledig bedrag toegekend aan een totaal van 4.215 projecten. Het grootste deel van de subsidiepot ging op aan projecten op het gebied van windenergie op land (46%) en zonne-energie op land (38%).

Naast de 4.215 projecten die subsidie ontvangen is de subsidie ook voor ruim 1.500 projecten afgewezen. Deze projecten, met een totale waarde van 3,9 miljard euro, werden voornamelijk afgekeurd omdat deze technische of economisch waarschijnlijk niet haalbaar zijn.

 


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.