Stadswarmte / Stadsverwarming

Het is mogelijk dat uw woning is aangesloten op stadswarmte. Wanneer uw woning op stadsverwarming is aangesloten dan heeft u geen eigen CV-ketel. Uw woning wordt namelijk verwarmd door middel van bijvoorbeeld overgebleven warmte van bijvoorbeeld lokale industrie. Of het water wordt opgewarmd door middel van aardwarmte. Stadswarmte is dus niet alleen slim, maar ook milieuvriendelijk.

 

Hoe werkt stadswarmte?

In veel fabrieken of bedrijven komt veel warmte vrij. Bijvoorbeeld tijdens het verbranden van afval of tijdens de productie van stroom. Deze warmte is een vorm van energie, en zonde om verloren te laten gaan. Daarom wordt de restwarmte van onder andere fabrieken opgevangen en gebruikt om woningen en bedrijven in een bepaald gebied te verwarmen. Naast warm water van lokale industrie kan ook de warmte van de aardkern gebruikt worden om het water te verwarmen. Deze vorm van warmte is wellicht nog duurzamer.

Bij stadsverwarming wordt het warme water door middel van een ondergronds netwerk verspreid naar speciale verdeelstations. Vanuit deze verdeelstations wordt het weer verspreid naar woningen en bedrijven die het water gebruiken voor bijvoorbeeld de douche of verwarming. Wanneer het warme water is gebruikt, en afgekoeld, dan gaat het terug naar het verdeelstation. Hier wordt het water opnieuw verwarmd en weer terug het netwerk in gebracht. Zo ontstaat dus een duurzame cirkel van warm water dat verbruikt wordt door woningen, gebouwen en kantoorpanden.

 

Voordelen stadswarmte

Stadswarmte is milieuvriendelijk en slim. Door het gebruik van stadswarmte hebben we minder aardgas nodig om woning en bedrijven te verwarmen. Daarnaast is er ook geen CV-ketel, boiler of geiser nodig om water te verwarmen. Naast deze milieuvriendelijke voordelen kent stadsverwarming nog enkele praktisch voordelen. Een huis met stadswarmte warmt namelijk heel snel op een kraan water is altijd heel snel warm. Daarnaast zijn er in de woning meestal geen gasbuizen nodig. Wat veiliger voor de bewoners is en ook nog eens mooier is.

 

Nadelen stadswarmte

Stadswarmte is niet altijd en overal beschikbaar. Er moet namelijk een heel apart netwerk voor aangelegd worden. Daarnaast hebt u als bewoner minder invloed op de kosten van stadsverwarming. U kunt namelijk niet zelf een goedkope gasleverancier kiezen. De warmteleverancier van het netwerk wordt namelijk eenmalig door de overheid gekozen.

 

Kosten Stadswarmte

Gebruik maken van stadswarmte zorgt er voor dat u geen cv-ketel en gasleiding meer nodig heeft. Maar hoe wegen de kosten van stadsverwarming op tegenover een traditioneel verwarmingssysteem? Dan hangt helemaal af van uw persoonlijke situatie! Om deze reden is het belangrijk te kijken naar uw verbruik, de tarieven en de kosten van uw verwarmingssysteem.

Aangezien u met stadsverwarming geen cv-ketel nodig hebt bespaart u hier geld op. Zo bent u jaarlijks geen geld kwijt aan de afschrijving en aan het onderhoud van uw ketel. Dit scheelt u al snel €250,00 tot €300,00 per jaar. Hiertegenover staat dat het gebruik van stadswarmte hogere vaste kosten met zich meebrengt. De vaste kosten voor stadswarmte per jaar kunnen al snel oplopen tot €475,00. Dit is bijna het dubbele van een reguliere gasaansluiting.

Naast de vaste kosten liggen de verbruikskosten tussen stadswarmte en een traditioneel verwarmingssysteem ongeveer gelijk. Hierdoor zouden de kosten op jaarbasis elkaar niet veel moeten ontlopen. Ondanks dit komen er regelmatig verhalen in de media over flink hoge kosten die gepaard gaan met stadsverwarming. Om deze reden adviseren wij u goed informatie in te winnen voordat u kiest voor een woning die is aangesloten op het warmtenet.

 

Stijgende kosten stadswarmte

Aangezien de tarieven voor stadswarmte zijn gekoppeld aan de gasprijs stijgende de jaarlijkse lasten flink. De gasprijs stijgt namelijk al enkele jaren flink door hogere belastingen en meer vraag vanuit de markt. Verwacht wordt dat afnemers van stadswarmte in 2019 €164,00 meer betalen aan hun warmteleverancier. Een ontwikkeling die niet eerlijk is volgens diverse belangenorganisaties. Aangezien stadswarmte juist een duurzaam alternatief is voor ons gasverbruik zou dit juist goedkoper moeten worden, en niet duurder. Om deze reden roepen onder andere de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis minister Wiebes van Economisch Zaken en Klimaat op de tarieven voor stadswarmte te bevriezen. Pas wanneer de tarieven losgekoppeld zijn van de gasprijs mogen deze volgens de organisaties weer gewijzigd worden. Of de minister gehoor geeft aan deze oproep moet nog blijken.

 

Maximum tarieven Stadswarmte

Aan het einde van elk jaar stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maximumtarieven voor stadsverwarming op voor het volgende jaar. Hierbij gaat het om vaste kosten zoals de aansluitbijdrage en de jaarlijks vaste leveringskosten. Daarnaast worden er ook maximumprijzen opgesteld voor het meettarief en de kosten per Gigajoule (GJ) stadswarmte. Warmteleverancier mogen geen hogere tarieven hanteren als deze, wel lagere. Alle prijzen inclusief BTW.

Jaar201920182017
Vaste kosten€318,95€309,52€299,16
Prijs per GJ€28,47€24,05€22,69
Meettarief€25,98€25,36€25,02
Aansluitbijdrage
(Tot 25 meter)
€1038,89€1037,78€1011,73
Extra bijdrage
(Per meter)
€33,91€33,77€32,27

 

Stadswarmte afnemen

Wanneer u stadswarmte wilt afnemen dan kunt u zich aanmelden bij het bedrijf dat beheerder is van uw lokale warmtenet. Wanneer u stadswarmte afneemt kunt u niet kiezen tussen diverse afnemers zoals bij stroom en gas. De reden hiervoor is dat het aanleggen en onderhouden van een warmtenet erg duur is, en door één bedrijf wordt gedaan. Het bedrijf dat het netwerk aanlegt is de monopoliehouder en dus de gene waar u warmte af kunt nemen. Hierdoor is er geen concurrentie mogelijk, wat zou kunnen zorgen voor oneerlijke praktijken. Om deze reden heeft de overheid de Warmtewet opgesteld. Door middel van de Warmtewet worden consumenten beschermt tegen bijvoorbeeld oneerlijke praktijken en woekerprijzen.

 

Warmtewet

Mensen met een woning die gebruik maken van stadswarmte worden sinds 2014 bescherm door middel van de Warmtewet. In de Warmtewet staan onder andere maximumtarieven voor warmte. Hebt u een vraag over uw kosten voor stadswarmte? Neem dan eens een kijkje in de reglementen.

 

Toekomst stadswarmte

Nu we steeds minder gas willen verbruiken lijken warmtenetten een steeds logischere optie om onze huizen te verwarmen. Maar is dat ook zo? De toekomst van stadsverwarming lijkt van tijd tot tijd onzeker. Zo zijn er altijd discussies over de kosten van stadsverwarming. Het aanleggen van warmtenetten kost veel geld. Geld dat uiteindelijk voor een groot deel bij de verbruiker vandaan moet komen. Maar dit geld is er vaak niet. Zo hebben momenteel al veel Nederlanders moeite met het betalen van de energierekening. Naast kostbaar zorgt het aanleggen van warmtenetten ook voor veel overlast. Zo moeten complete wegen opengebroken worden om de infrastructuur aan te leggen. Dit om een gasnet te vervangen dat soms nog niet zo gek lang geleden aangelegd is. Als laatst is het gebruik van een warmtenet lang niet altijd haalbaar. In buitengebieden is het aanleggen van complete netten voor kleine woongemeenschappen geen optie. Vanwege onder andere deze redenen is de kans groot dat er ook andere oplossingen nodig zullen zijn om volledig van het gas van te raken.

 

Stadswarmte Eneco

Op dit moment ontvangen duizenden huishoudens stadswarmte van Eneco. Hierdoor kan men comfortabel douchen en het huis verwarmen door middel van warm water. Dit water is afkomstig uit het Eneco warmtenet dat over het algemeen is gevuld met restwarmte. Deze restwarmte wordt geleverd door bijvoorbeeld lokale industriële bedrijven waardoor het zo alsnog op een bruikbare manier wordt ingezet. Dit is duurzaam, en een stuk minder belastend voor het milieu als het gebruik maken van een traditionele cv-ketel. Naast het duurzame karakter heeft het afnemen van Stadswarmte van Eneco nog andere voordelen waaronder;

  • Onderhoud; U heeft geen omkijken naar of onderhoud aan uw cv-ketel. Eneco heeft toezicht over de complete installatie.
  • Toekomst; Met stadsverwarming loopt u voorop in de energietransitie. U bent klaar voor een gasvrije toekomst!
  • Gemak; Uw warmteafleverset verdeelt warmte over uw radiatoren, keuken en badkamer. Afgekoeld water gaat terug het net in om opnieuw verwarmt te worden.

Wilt u nog meer te weten komen over de werking en voordelen van Eneco Stadswarmte? Check dan de website van Eneco!

 

Stadswarmte Vattenfall

Naast Eneco is ook Vattenfall één van de grote spelers binnen de warmtemarkt. Op dit moment biedt Vattenfall stadswarmte in Almere, Amsterdam, Arnhem, Ede, Leiden, Lelystad, Nijmegen en Rotterdam. Ook met stadswarmte van Vattenfall zit u goed. Zo zorgt ook Vattenfall voor een warme woning en warm water tegen veel minder CO2-uitstoot. Dit is duurzaam, veilig en eenvoudig. Zo regelt Vattenfall het complete systeem, heeft u geen onveilige en lelijke gasleidingen meer in uw woning en zorgt u voor een schonere lucht. Wie wil dat nou niet? Wilt u ook stadswarmte van Vattenfall aanvragen? Ga dan naar de website van Vattenfall en stel uw persoonlijke energieproduct samen. Hiermee kiest u snel voor warmte, eventueel voor stroom en krijgt u direct inzicht in de kosten. Klik hier om te beginnen!

 

Storingscompensatie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een nieuwe gedragslijn opgesteld waarin staat dan ook gebruikers van stadswarmte recht hebben op storingscompensatie. Wanneer er tussen de 4 en 8 uur geen warmte geleverd kan worden zal dit gaan om een vergoeding van €35,00. Vervolgens zal aan dit bedrag €20,00 worden toegevoegd voor elke 4 uur dat de storing langer duurt. Hiermee is de vergoeding gelijk aan die voor afnemers van stroom en gas. Wanneer de storing meer dan drie dagen van te voren wordt aangekondigd zal er geen compensatie uitgekeerd worden. Gebruikers hoeven zelf geen compensatie aan te vragen, warmteleveranciers moeten deze zelf binnen 6 maanden verrekenen.

 


Energie vergelijken en overstappen via Goedkope Energie en Gas.nl

goedkope-energie--gas-beoordeling

Met onze energievergelijker vindt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen en kunt u overstappen naar de goedkoopste energie. Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave