Onder warmte wordt het warme water verstaan dat wordt gebruikt voor de verwarming van huizen of tapwater waarmee wordt gedoucht. Om gebruik te kunnen maken van deze warmte is het noodzakelijk dat er een aansluiting is met een warmtenet. Een voorbeeld van een warmtenet is stadsverwarming. Om consumenten en bedrijven te beschermen is de Warmtewet ontwikkeld. Deze wet beschermt consumenten en bedrijven die zijn aangesloten op een lokaal warmtenet. Het warmtenet biedt verschillende doelen, waaronder het voorzien in een basisbehoefte en om bescherming te bieden aan consumenten en bedrijven, aangezien het voor hen niet mogelijk is om over te stappen van warmteleverancier. De warmtewet geldt alleen voor de levering van warmte en dus niet voor de levering van koud water. Ook wanneer er gebruik wordt gemaakt van een aansluiting van meer dan 100 Kilowatt geldt de Warmtewet niet, aangezien zij zelf over de prijs en voorwaarden moeten onderhandelen. Grootgebruikers kunnen namelijk beroep doen op het Burgerlijk Wetboek.
Doel Warmtewet
Het voornaamste doel van de Warmtewet is het bieden van bescherming aan consumenten en bedrijven. Er zijn twee zeer belangrijke redenen voor het bieden van deze bescherming. De eerste reden is het voorzien in een basisbehoefte. De overheid is namelijk verplicht om ervoor te zorgen dat iedereen beschikking heeft tot basisbehoeften als water, stroom en gas. Het bieden van warmte valt onder deze basisbehoeften, waardoor de Warmtewet uiteindelijk beschikking over basisbehoeften garandeert. De tweede reden is het bieden van zekerheid aan consumenten en bedrijven die volledig afhankelijk zijn van hun warmteleverancier. Het is voor hen namelijk niet mogelijk om over te stappen op een andere warmteleverancier, hiervoor biedt de Warmtewet dus bescherming. Kort gezegd biedt de Warmtewet bescherming tegen te hoge tarieven, storingen die niet acceptabel zijn en regels van de warmteleverancier die niet duidelijk zijn.
Inhoud
In de Warmtewet zijn een aantal punten vastgesteld. Zo wordt er een maximumprijs gesteld voor de levering van warmte, waardoor de consument altijd een eerlijke prijs betaald. Het is namelijk niet toegestaan om als energiebedrijf meer dan de maximumprijs in rekening te brengen. De Warmtewet stelt daarnaast dat in elk contract vermeldt moet worden in welke gevallen afsluiting van warmte is toegestaan. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld aangegeven of er compensatie mogelijk is na een storing en hoe het warmteverbruik moet worden gemeten. Ten slotte wordt er in de Warmtewet vermeld op welke manier je het beste een klacht kan indienen en voor kunt leggen aan een geschillencommissie. Alle warmteleveranciers moeten namelijk verplicht ingeschreven staan bij een geschillencommissie. Deze beslist namelijk bij klachten of meningsverschillen wie er gelijk heeft.
Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl
Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.