Binnenkort wordt er in Duitsland opnieuw een groot windpark op zee gebouwd. Het energiebedrijf EnBW won aanbesteding waarin het een totale subsidie van 0 euro vroeg. ‘’Dit moment is te vergelijken met de maanlanding’’, aldus een analist bij Bloomberg New Energy Finance.
Het nieuwe windpark met de naam ‘’’He Dreiht’’ zal 900 megawatt groot worden. Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met een kernreactor of 360 normale windturbines op land. EnBW zal het nieuwe windpark in 2025 opleveren en om deze reden verrekend het al wat technologieverbeteringen in zijn prijs per kWh.
''Offshorewindtechnologie heeft een reuzensprong gemaakt in efficiëntie en is nu de echte motor achter de Duitse Energiewende’’, zegt Frank Mastiaux, de ceo van EnBW.
Nieuw windpark volledig zonder subsidie
In totaal werd er subsidie voor vier projecten toegekend. Hierbij lag het gemiddelde subsidiebedrag op een ongekend laag niveau. Overal ging het om een bedrag van slechts 0,44 cent per kWh windenergie. De maximale aanvraag lag op 6 cent per kWh. De minimale aanvraag lag op 0 cent per kWh.
‘’Subsidievrije elektriciteit uit offshorewind! Dit moment is te vergelijken met de maanlanding’’, reageert David Hostert, de windenergie analist bij Bloomberg New Energy Finance, enthousiast.
Ook energiebedrijf DONG Energy won twee biedingen voor offshore windparken zonder enige vorm van subsidie. Elk van deze parken zal goed zijn voor 240 MegaWatt aan energie. Pas in 2021 zal het Deense energiebedrijf de knoop doorhakken maar nu verwacht het totaal geen subsidie nodig te hebben.
Ontwikkeling subsidies
De subsidies die gevraagd worden om een windpark op zee rendabel te maken zaken de afgelopen tijd flink. Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, werkt aan een windpark op zee waarvoor 4,99 cent subsidie per kWh nodig is. En een samenwerking tussen Shell, Enece, Van Oord en DGE won eind 2013 een tender waarbij 5,45 cent subsidie per kWh nodig was.