Britse zonnepanelen produceren meer dan kerncentrales


Ook in Groot-Brittannië groeit zonne-energie snel. En voor het eerst in de geschiedenis hebben daar zonnepanelen meer opgewekt dan alle kerncentrales bij elkaar. Vrijdagmiddag was zonne-energie goed voor 8,75 GW elektriciteit in Groot-Brittannië. Hiermee kwam bijna een kwart van de stroom van zonnepanelen.

 

Recordproductie

De totale productie van 8,75 GW was niet zomaar een record, het was eigenlijk zelfs een mijlpaal. Hiermee genereerde zonne-energie namelijk meer stroom dan de kerncentrales. Enkel gas produceerde nog meer stroom dan de zon zegt Paul Barwell, directeur van de Solar Trade Association.

 

Mooi weer

Het behalen van het record was voornamelijk te danken aan het prachtige weer. Afgelopen vrijdag was het namelijk de warmste dag van het jaar met bijna 30 graden. Bij het vorige record bleef de productie steken op 8,49 GW stroom. Dit record werd vorige maand nog gezet. De Solar Trade Association, de belangenorganisatie van de Britse zonne-energie-industrie, spreekt van een enorme prestatie.

 

“Momenteel is er 12,1 gigawatt aan zonne-energie geïnstalleerd in het Verenigd Koninkrijk, van Schotland tot Cornwall, genoeg om 3,8 miljoen huizen van stroom te voorzien”, zegt Barwell. “Dat is een enorme prestatie in amper vijf jaar. Het zendt een zeer positief signaal naar het Verenigd Koninkrijk dat zonne-energie een belangrijke rol speelt in het terugdringen van de CO2-uitstoot in de Britse energiesector.”

 

Belangrijke toekomst zonnepanelen

Dat zonnepanelen erg belangrijk zijn voor de toekomstige energieproductie is overduidelijk. En daarom komen er steeds meer initiatieven om zonnepanelen in te zetten. Zo zijn Britse onderzoekers ook bezig met een plan om de landelijke treinen op zonnepanelen te laten rijden. Dit moet mogelijk worden door zonnepanelen rechtstreeks naast het treinspoor te plaatsen. Hiermee moet het eenvoudig worden om duurzame energie op piekmomenten in de landelijke gebieden in te kunnen zetten. Of dit project zal slagen is nog niet duidelijk en ligt voornamelijk aan het feit of de noodzaak om eerst met het elektriciteitsnet te verbinden wordt weggehaald.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.