Besteedbaar inkomen kleinverdieners daalt sterkst door energiebelastingen


Nederlanders met de kleinste inkomens worden het hardst getroffen door het energiebeleid van het kabinet. Dat blijkt uit onderzoek door een onafhankelijke denktank genaamd ‘’CE Delft’’. De denktank zocht in opdracht van Milieudefensie uit wat de effecten zijn van het huidige kabinetsbeleid. Hieruit bleek onder andere dat grote bedrijven flink voordeliger uit zijn dan kleine bedrijven. Daarnaast zijn zakelijke energieverbruikers weer een stuk beter uit dan huishoudens. Dit terwijl grote verbruikers juist de grootste vervuilers zijn.

 

Onderzoek effecten kabinetsbeleid

Tijdens het onderzoek heeft de denktank onder andere doorgerekend wat de effecten zijn van de verhoging van de energiebelasting op gas en de lichte daling van energiebelasting over stroom. Daarnaast keek het ook naar de verlaging van de heffingskorting en de introductie van een CO2-minimumprijs. In het onderzoek heeft de denktank met name gekeken naar twee belangrijke vragen. Dit waren;

  • Betaalt de grootste vervuiler de grootste bijdrage?
  • Worden de lasten naar draagkracht verdeeld?

Tijdens dit onderzoek is zowel naar zakelijke verbruikers als particuliere verbruikers gekeken.

 

Kleine ondernemers grootste lastenverzwaring

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat zakelijke kleinverbruikers flink duurder uit zijn dan zakelijke grootverbruikers. Dit blijkt onder andere uit de gemiddelde kosten per ton uitgestoten CO2. Zo betalen kleinverbruikers gemiddeld €100,- per ton, land- en tuinbouwbedrijven €50,- per ton en zware industrie en energiebedrijven slechts €25,- per ton.

 

”MKB-bedrijven en eenmanszaken, zoals een lunchroom een zelfstandig adviseur of een huisartsenpraktijk, hebben nu al de hoogste lasten en krijgen door het regeerakkoord de grootste lastenverzwaring”

 

Particuliere energiemarkt

Ook voor de particuliere energiemarkt lijkt het er op dat het kabinetsbeleid oneerlijke gevolgen heeft. Zo gaan huishoudens die toch al een relatief groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan energiekosten nog meer betalen. Nederlanders met een inkomen van maximaal €17.646,- bruto per jaar zullen in 2021 6,2% van hun besteedbaar inkomen kwijt zijn aan energiebelastingen. Dat is 2,2 procentpunt meer dan nu het geval is. Hiertegenover staat dat hogere inkomens, tussen de €71.000,- en €89.000,-, in 2021 niet 1.1% maar 1.5% van hun besteedbaar inkomen op zien gaan aan energiebelastingen. Een daling van slechts 0,4 procentpunt ten opzicht van 2.2 procentpunt voor de kleinere inkomens.

 

Subsidies

Volgens de denktank ontstaan er vooral enorme verschillen voor de subsidies die het kabinet uitdeelt. Zo gaat 80% van de subsidies en kortingen naar het bedrijfsleven, en van deze 80% gaat het grootste deel naar de energiesector en land- en tuinbouw.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.