Zwitsers kiezen voor duurzame energie


De Zwitserse bevolking heeft tijdens een bindend referendum ingestemd met een regeringsplan wat gericht is op de vergroening van de energievoorziening. In totaal stemde 58,2 procent voor het regeringsplan. Door dit bindende referendum zal Zwitserland daadwerkelijk flink inzetten op duurzame energie. Deze keuze zal ook als consequentie hebben dat kerncentrales worden gesloten en er miljarden worden geïnvesteerd in duurzame energiebronnen zoals water, wind, zon en biomassa.

 

Nieuw duurzaam energiebeleid

Tijdens een persconferentie benadrukte Bondspresident en minister van Energie en Milieu Doris Leuthard dat de bevolking met deze stem gekozen heeft voor een nieuw energiebeleid. Er zal hierdoor onder andere minder gebruik gemaakt worden van fossiele energie. Hierdoor wordt het land tevens minder afhankelijk van de import van energie uit het buitenland.

Met deze nieuwe richting zal er voornamelijk ingezet gaan worden op wind en zonne-energie. Momenteel wordt er al 65 procent van de stroom opgewekt door middel van waterkracht. Daarnaast komt 35 procent van de energieopwekking uit kerncentrales en slechts 5 procent uit wind en zon. Volgens de nieuwe wet ‘’Energiestrategie 2050’’ zal Zwitserland de opwekking door middel van wind en zon verviervoudigen voor het jaar 2035. Daarnaast worden de kerncentrales enkel nog gebruikt tot deze afgeschreven zijn. Er worden geen nieuwe kerncentrales meer gebouwd.

 

Energie duurder

Volgens Leuthard zullen de nieuwe duurzame plannen wel duurder zijn voor gezinnen en bedrijven. Een gemiddeld gezin zal ongeveer 40 frank extra per jaar kwijt zijn aan energie (+/- €37,00). Voor bedrijven die veel energie verbruiken zal dit nog een stuk hoger liggen. Deze kunnen dan ook eventueel aanspraak maken op een tegemoetkoming vanuit de overheid.

 

Ander geluid

Ondanks de overwinning waren er ook vele critici. Volgens deze critici zouden de plannen onder andere onhaalbaar zijn aangezien de kosten voor wind- en zonne-energie veel hoger zouden zijn. Daarnaast zou de winning van duurzame energie in Zwitserland onbetrouwbaar zijn, waardoor er juist meer energie geïmporteerd moet worden. Ondank deze kritiek raakte de plannen in de afgelopen jaren in een flinke stroomversnelling, zeker sinds de kernramp in Fukushima (2011). Net als in Duitsland willen de Zwitsers voor 2022 van al hun kerncentrales af zijn.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.