Zonnepanelen ook productief tijdens regenbui


Zonnepanelen productief tijdens regenbui

Wetenschappers uit China hebben weer een slimme nieuwe uitvinding gedaan waardoor zonnepanelen zelfs energie opwekken terwijl het regent.

Normaal gesproken zijn zonnepanelen alleen effectief wanneer deze worden blootgesteld aan direct zonlicht. Tijdens een regenbui levert een zonnepaneel daarom eigenlijk over het algemeen helemaal geen stroom op. Het helpt hoogstens alleen om zonnepanelen vrij te houden van stof en vuil. Tot nu, want door de toevoeging van grafeen kunnen zonnepanelen toch productief zijn tijdens regen.

Zonnepaneel nu weinig effectief

Het feit dat zonnepanelen alleen veel energie opwekken tijdens zonnige dagen vonden wetenschappers van de Ocean University of China een gemiste kans. En daarom ontwikkelde zei een zonnecel die zowel tijdens zonnige uren als tijdens regenbuien energie levert. Wanneer de zon schijnt dan maakt het paneel gebruik van huidige technologieën, maar tijdens regen wordt er gebruik gemaakt van een nieuwe methode.

Toevoeging van grafeen

Bij de nieuwe zonnepanelen is over de zonnecel een dunne laag grafeen aangebracht. Wanneer hier regen op valt dan vormen deze een laag van positieve ionen, die standaard aanwezig zijn in het zout van regenwater. Deze positieve ionen worden verzameld op het oppervlak van het paneel en werken samen met de negatieve elektroden in het laagje grafeen dat is aangebracht. Op deze manier ontstaat er een dubbele laag waar de positieve en negatieve ladingen gescheiden zijn. Deze gescheiden laag zorgt in het vervolg voor elektrische spanning en hiermee een voltage, vergelijkbaar met hoe een normale batterij werkt.

Conceptfase

De nieuwe zonnepanelen zijn op dit moment nog in conceptfase. Maar de wetenschappers hopen met deze nieuwe technologie de effectiviteit van zonnepanelen flink te kunnen vergroten. In landen met een bewolkt en regenachtig weerbeeld kunnen deze panelen nog weleens een grote toekomst hebben.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.